7 februari 2011

Uleåborgslimpor del 2


Titta så fina de blev! Limporna som bakades igår. Tre stora supergoda limpor. De väckte t.om lite "matminnen" till livs hos maken som påstods sig ha ätit limpor med just den smaken i barndomen. Kummin och pommerans passar bra ihop. Att jag bytte ut kärnmjölken mot surmjölk gav en fin syrlig smak.

Övrigt: Hörde i radion om hur invånare i Hertonäs, en förort till Helsingfors,  drömmer om att göra området till ett Cittaslow- område. Kul! Det sprider sig... Cittaslow städer börjar finnas lite här och där i Europa, ja i hela världen. Falköping i Sverige är ett exempel här i norden. 

Annat: Var visst lite före min tid när jag var bergsäker på att det är fastlagstisdag i morgon;) Hade redan planerat in en dag med fastlagsbulle- bakning i morgon. Men...nej  fastlagstisdagen är ju först i mars i år! Men bullar blir det nog ändå...

6 februari 2011

Uleåborgslimpor

Ett gammalt recept ur boken här.

50 g jäst
1 ltr. ljum kärnmjölk
2 dl sirap
2 msk fint skurna pommeransskal
2 msk salt
1 1/2 msk finstött kummin
800 gr. vetemjöl
800 gr skrätt rågmjöl

Jästen upplöses i lite ljumt vatten, vetemöl iblandas så mycket att det blir en tjock välling, och blandningen får jäsa upp.
Sirapen uppkokas med kryddorna, får svalna, samt blandas jämte en del av vetemjölet i den ljumma mjölken. Den uppjästa jästen, saltet och resten av mjölet iknådas. Degen får nu jäsa till sin dubbla storlek, ältas på bakbordet och delas i tre delar, vilka formas till runda limpor och ställas att jäsa. gräddas i ej för varm ugn ungf. 1 timme, överpenslas ett par gånger under gräddningen.

Har en sats på tre limpor iugnen som bäst. Doftar ljuvligt! Det är samma recept jag redan prövade i somras (då bakade jag bara 1/3 av satsen. Resultatet då gott men hade kunnat jäsa lite längre, man ser den limppan på min nuvarande profilbild) Idag bytte jag ut kärnmjölken mot en liter surmjölk så de blir antagligen lite mer söt-sura. Använde inte riktigt lika mycket mjöl som i ovanstående recept. 

3 februari 2011

Tårtor och rödlök - Sapere

Idag hann vi både med en dos matkultur och en stund Sapere på jobbet. Matkultur i form av runebergstårtor och under Saperestunden tittade vi närmare på lök. Jämförde gullök, vitlök och rödlök. Den sistnämda fick man smaka på om man ville. Och man ville=). Några var lite misstänksamma men en del barn ville t.om ta en bit till. "Den är så starrrk" var det allmänna omdömmet och sen blev man så törstig, så törstig. Runebergstårtorna var nog poulärare. De skall egentligen ätas på Runebergsdagen 5.2 men vi tjuvstartade. Tårtorna blev "modell lägre" men storleken passade bra i en barnhand och goda var de!

2 februari 2011

Temaveckor

Temaveckor- säsongsgrönsaker under 2011 (Ekocentria)

v.4 Lökveckan
v.7 Potatisveckan
v.10 Svampveckan
v.12 Örtveckan
v.15 Gurkveckan
v. 20 Tomatveckan
v. 25.Nypotatis och grönsaksveckan
v. 27.Jordgubbsveckan 
v. 30 Paprikaveckan
v. 31 Trädgårdsbärveckan 
v. 33-34 Skördeveckor 
v. 37 Äppelveckan
v. 40 Ekologiskaveckan 
v. 41 Rotselleriveckan
v. 42 Brödveckan
 v. 48 Julrotsaksveckan 

Övriga dagar att uppmärksamma: 

Världsvattendagen 22.3
Världsmiljödagen 5.6
Internationella gröna veckan v.22
Närmatsstafetten augusti
Kockens dag 20.10
Världs matdagen 16.10
Internationella äggdagen 8.11
Strömmingsmarknad i Helsingfors v.40

...med en hälsning till Ekebo/Majmamma;)