10 mars 2011

Blommig falukorv



Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma
nåt annat vill jag inte ha
Jag hatar tomaten, och fisken och spenaten
och plättarna med lingonsylt.

Fläsk har vi för ofta,
Lamm smakar som kofta,
Biff med lök är riktigt läbbigt. 

Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma
nåt annat vill jag inte ha.
Nej aldrig jag äter mer rotmos och potäter
och isterband och kalvkotlett. 
Pytt är för pyttigt
mjölk är för nyttigt 
knäckebröd för hårt att tugga...

Nej...jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma
nåt annat vill jag inte ha!

Text: Hans Alfredsson

Vem minns inte Hasse Alfredssons låt om den bortskämda gossen. Hade han från späda år fått lite "Sapere - smakskola" så hade tongångarna kanske varit lite andra. Kanske hade han då sjungit Thorbjörn Egners "Grönsaksätarvisa" (ur Klas Klättermus):

Den som äter kött  var dag 
och skinkor hela dagen,
han blir så rysligt trött och lat
och får så ont i magen...men 

...den som äter palsternackor 
han går inte av för hackor,
morot, selleri och dill är inte heller illa!
Han blir så god och lätt i magen
glad och munter hela dagen 
får sån sprätt i benen 
att han inte kan stå stilla... 

Text: Thorbjörn Egner

6 mars 2011

Holksöndag

 Holkar. Byggda igår, upphängda idag. Här går det undan. Det blev ingen ärtsoppelunch på torpet men korven, kaffet och kanelskorpor smakade minst lika bra. Och godiset nedan. 
...och sen hem igen över isen. 

2 mars 2011

Istället för Guggenheim?

Kan danskarna så kan väl vi...

Kultur i all ära men kanske det finns annat som vore lite  viktigare än ett Guggenheimmuseum?? Om vi skulle ta och satsa på MATkultur nu istället. Om vi skulle skippa Guggenheimtankarna och bygga upp ett eget "Mathus" istället.
1/3 av maten som äts i Finland idag äts inom den offentliga sekorn. Ett mathus typ det i Köpenhamn skulle gagna den offentliga måltiden och i långa loppet hela folkhälsoarbetet i Finland. I Köpenhamns Madhus arbetar man med att lyfta fram måltidsglädje, måltidsfostran och matkultur. Man jobbar för att den offentliga måltiden skall förbättras.

Köpenhamn-Madhus

KBH Madhus

Och mer om danskarna här!

Madhuset skal være med til at vise veje for, skabelse af gode måltider og måder til at vinde over dårlige vaner, gamle rutiner, utilstrækkelige måltider og mangelfulde spisesituationer.

28 februari 2011

Bondost 2


Har tidigare skrivit ett recept på bondost. Hittas här! Nu gjorde jag en mindre sats. Ostkaret jag köpte i Tallinn var nämligen modell mindre. I stort sätt samma recept alltså...så med risk att jag upprepar mig:

6 1/2 dl surmjölk
2 l helmjölk
2 ägg
salt efter smak

Låt gärna surmjölken stå framme över natten. Koka upp helmjölken. Vispa äggen i surmjölken. Strax innan mjölken kokar rör ner surmjölk-äggblandningen i en stråle medan du vispar. Låt sjuda,inte koka och dra sedan kastrullen från spisen. Sedan låter man det "osta sig själv" tills vasslen är klar. Kan ta en halvtimme eller mer...Ta upp ostmassan med hålslev och lägg i det tygbeklädda ostkaret (gasväv eller handuk). Salta massan och tillsätt eventuellt kryddor eller örter (kummin kanske skulle vara gott, eller finhackad persilja). Min blev dock helt "naturell" denna gång. Pressa ostmassan så vätska rinner ur. Lägg på en tyngd. Placera ännu ett fat under som överlopps vätska kan rinna ner på. Låt stå i kylskåp. Följande dag är osten färdig.  
Tips 1. Om ostmassan av någon anledning inte börjar "osta sig" kan man hjälpa den lite på traven med någon msk ättika eller vinäger.
 Tips 2. Vasslen kan sparas som brödvätska om man bakar bröd.
Tips 3.  Har man inget ostkar kan man laga i en helt vanlig sil.