21 mars 2011

Palmolja och regnskogar


Raffinaderiet här i hemknutarna har satsat hårt på biobränsle. Men allt tycks inte gå enligt planerna. Palmoljeleverantören malaysiska IOI Group har plötsligt meddelat att de nu kommer att prioritera livsmedelsproducenterna istället. Livsmedelsindustrin skriker nämligen efter palmolja. Den har den fördelen att den inte behöver härdas. Ofta är det palmolja som avses när det står "vegetabiliskt fett" på innehållsförteckningar. Men palmolja - hur  vettigt är det?  - Hur påverkas  regnskogarna?...och orangutangerna...

Läs mer:  Palmolja

Vi konsumenter borde börja kräva noggrannare innehållsförteckningar, vad är det för vegetabilisk olja som använts i produkter? Har vi inte rätt att veta? 








18 mars 2011

Matglädje!

För en vecka sedan hade vi en matkväll på dagis. Gemensam samvaro  med mat som tema för föräldrar, barn och personal. Sapere och nordiska smaker/närmat var det vi ville lyfta fram. 

Sapere- smakskola. En programpunkt gick ut på att barn och föräldrar fick genomgå lite "krydd-Sapere".  Fyra "hemliga påsar" - vilka kryddor dolde sig i dem? Känna efter med handen i påsen, nånting knöligt, någonting smått och lite stickigt, något avlångt, och något smått "fröliknande". Vid doft/synburkarna kom det fram att det var fråga on Ingefära, nejlikor, kanelstång och kardemummafrön. Alla med sin egna speciella doft. Sen fick man smaka på kryddorna genom att äta "kryddiga kex" som innehöll just de där fyra kryddorna. Kexen bakade av barnen dagen innan.

Vid "Inspirationsbordet" hade vi lagt fram böcker som kan inspirera matlagning i en barnfamilj bl.a Karolina Sparrings Kom in och ät, den  finlandssvenska boken Mat rätt av Nina Colliander Nyman och Maria Riska. Även min senast köpta kokbok Vivi-Anns kök  av Vivi-Ann Sjögren fanns också med på bordet, den har så många fina recept!! En hel del nordiskt men också rätter från kök runt om i världen.
På inspirationsbordet fanns även hemlagad kontra köpt ketchup.  Man fick smaka med provpinne, jämföra  och plocka med sig receptet på den hemlagade. 


Pysselhörna för barnen, där  man t.ex kunde tillverka sig en fin cocktailpinne, fanns också men populärast för kvällen var de nyinförskaffade förstoringsglasen som vi skall använda vid framtida Saperestunder. Det blev mycket som undersöktes med förstoringsglas under kvällens lopp.

En litet frågeformulär där föräldrarna anonymt kunde  svara på lite frågor om matvanor och ge respons fanns också. 

Ja sen hade vi förstås också mat! Barnen hade, förutom att de bakat kex, tillsammans med personalen skalat rotsaker på dagen, och några barn + äldre syskon som dök upp hjälpte till med cocktailbitar, för övrigt fanns det salladsbuffé med massor av olika grönsaker, terrin, varma rotsaker, dippsåser, några pestovarianter, bröd och ostar...mycket närmat och i huvudsak nordiska smaker. Kaffe, saft och glasspinne till efterrätt.

Vilken kväll!!! Och så får man buga och bocka för fonden som gav oss en extra slant för förverkligandet av denna kväll. Och för alla som ställde upp. Matkvällen blev ett konkret bevis på att man kan föra fram matglädje. Visst krävde det en del extra arbete men med "talkoanda", bra ideér och rätt inställning klarar man sig långt. En matkväll behöver inte ens ha så digert utbud som vi hade. Man kan ha en enkel "soppkväll" eller "pastakväll" el dylikt. Ett utmärkt sätt för föräldrar att lära känna varandra bättre och barnen ja de stortrivs av gemenskapen!



Food and Fun

Matti Jämsen klarade sig riktigt bra på Island senaste veckoslut. Kom etta! Två blev Andreas Andersson, Sverige och trea Even Ramsvik, Norge. Nordisk trippel igen! Food and Fun ordnades för tionde gången i Reykjavik. Jämsen har nyligen börjat som köksmästare på G.W Sundmans i Helsingfors.

Pekka Terävä har också haft en bra vecka. Restaurangen Olo som ligger på Kaserngatan 44 i Helsingfors fick nämligen en  Michelinstjärna! Olo är en restaurang som starkt vill lyfta fram det genuint nordiska. "Potatis, gris och smör" säger Pekka att är favoritråvaror. Och snart kommer alla våra fina inhemska primörer!

Chez Dominigue fick behålla sina två stjärnor. Övriga stjärnrestauranger är Potres, Demo och Luomo. 



(...och  läser vidare i veckans nyhetsskörd... i Japan är det lyx om man lyckas få en halv risboll och en liten skål misosoppa i dessa dagar) 

15 mars 2011

Det plötsliga...

Skrämmande det som händer i Japan. Naturkatastrofer kommer alltid att finnas. På något konstigt sätt kan man acceptera att de händer, naturkatastroferna. Jordbävningar, tsunamin... Vad jag däremot inte någonsin kommer att förstå är de katastrofer där människan ställt till det. När människan bygger upp en värld med kärnkraft och tror hon är herre över jorden. Och sen händer sånt som nu händer jordbävning, tsunami OCH så ännu dessa kärnkraftverk som inte klarar av att stå emot  naturkatastroferna.

 ...och som om funderingar kring detta som händer i Japan inte det vore nog... 
En vän, en kär person, dog igår. Knall och fall, plötsligt, oväntat mitt i dagsbestyren. Visst, hon var lite till åren men hade väl kunnat få vara med oss ett tag till... Man vet aldrig vad morgondagen för med sig. Man borde lära sig att leva fullt ut i stunden som är. Hade tänkt skriva om matglädje egentligen, om fina festen som vi ordnade förra veckan, men det får vänta...återkommer till den.