30 mars 2011

Rosmarin/ Sapere


"Rosmarin luktar kottar!" sade en liten gullunge.
"Man känner hur den smakar när man luktar på den" sade en annan. 
Tänka att veta, eller åtminstone kunna föreställa sig smaken innan man ens smakat!

Det här är precis vad Sapere i ett nötskal går ut på. Använda sina sinnen. Få ord på det man upplever. Inte bara "Det smakar gott/ det smakar illa" utan att iställe dra paralleller till kottar och annat. Väcka nyfikenhet, få barnet att dofta, titta, känna och kanske smaka lite lite grann. Rosmarin är kanske inte en så vanlig krydda i hemmen, men börja lite försiktigt, och sen som också Jamie Oliver säger: upprepa, upprepa, upprepa. 
Kanske en rosmarinkruka hemma på fönsterbrädet även lockar barnet till små doft- och smakstunder.  


Nej det är inte Spagetti
 Bolognese,utan en vegetarisk
 sås med mungbönor,tomat,
 lök, vitlök,salt, peppar och 
fint skuren rosmarin.

Ett annat rosmarintips hittas här: 
Rosmarincrepes
Eller baka ett bröd, stick ner lite rosmarinkvistar här och där, kanske något annat också...ost, oliver, minitomater...


Citat min egen son: "De är ganska goda de där barren".

29 mars 2011

Top chef, MasterChef...

Iron Chef...och allt vad de heter. Tv-program där en skall sållas fram ur mängden. En som får en ärevördig titel och blir stjärna för åtminstone en stund. De som gallras bort får lämna kastrullerna och med besvikelsen lysande i ansiktet hasa sig hemåt. Just nu är det matlagning som tema men samma går igen i sång- , dans- och överlevnadsprogram. För att inte tala om Top Models där allt är fokuserat på det yttre...

Okej, det är ren och skär underhållning och visst, den som sig i leken ger han får leken tåla. Men tycker ibland det blivit lite väl mycket av denna programform. Trots att programmen inte egentligen är riktade till barn är ändå ett stort antal av tittarna unga. Vad ger vi dem för bild? Tävla, prestera och är du inte tillräckligt bra faller du ur.

Å andrasidan finns det visst fördelar med mat som tema. Det väcker förhoppningsvis  ett visst intresse för matlagning hos tittarna. Försäljingen av lyxiga kockknivar och kastruller skjuter i höjden då hemma-amatörerna blir inspirerade, och visst, det skänker lite glamour över kockens jobb. Många av dem som påbörjar kockutbildning idag bär på en dröm att bli stjärnkock. Kanske  tv-kock, kock-kändis. Medierna målar upp en bild där allt ser vackert och fräscht ut. Hur mycket slit och hårt arbete som ligger bakom kommer inte fram.

Verkligheten ja...? Om man inte över en natt blir den där nya stjärnan. Kan man ändå tänka sig att jobba kvar? Finns det någon annan passion som håller en kvar? Att vara kock innebär nämligen tunga lyft, svettiga dagar i stundvis alltför heta kök, trötta ben, ömma muskler och disk som hopar sig och ibland en kamp mot tiden. Därför måste det finnas något mer bakom.

Passionen. Matglädjen. Vardagsglädjen. Ögonblicksstunderna. Som att dra ett djupt andetag och dofta när man plockar upp örterna från varuleveransen, eller känslan när man bakar ut semlor och lägger dem rad i rad på en plåt. Eller njuta av dofterna som sprider sig ur grytan. Eller då man efter några avsmakningar märker att såsen blev just sån man tänkt sig ...eller kanske rentav bättre! Stunden när en matgäst tittar in och vill byta några ord. Ögonblicket då alla fått sin mat och nöjda sitter och äter. Då när man stänger dörren om sig för dagen och går hem och vet att man gjort sitt bästa. När man känner i kroppen att man jobbat. Verkligheten som kock är mycket långt ifrån tv-rutans bildsköna värld.  Men det är ändå ett yrke som varmt rekommenderas! 

27 mars 2011

Pasta Merquez

Snabb lunchpasta

Koka pasta penne och broccoli al dente. Skiva upp ett par lammkorvar och några schalottenlökar och stek dem. Blanda ner lök och korv med pastan och broccolin. Slå över en skvätt grädde och en rejäl näve finriven parmesan. Smaka av och kolla om det ännu behövs lite salt. Häll upp i djup tallrik, Garnera med t.ex en stor kapris, lite extra parmesan och lite svartpeppar.


26 mars 2011

Earth hour

Dags att 
släcka ner... 
snart.