19 april 2011

Noma

 Chez Dominique på plats 35.
 De enda nordiska restaurangerna på 50-top listan.
(Mathias Dahlgren 52, Frantzen/Lindeberg 57,
Oaxen Krog 63, Fäviken 71)

18 april 2011

Varför Sapere?


Vad lär man sig genom Sapere-smakskola?

– Att lära känna sina sinnen och sin egen smak.
– Att träna sin förmåga att utrycka sig verbalt.
– Att våga prova nya produkter och rätter.
– Att öka variationen i det man äter.
– Att utvecklas till en medveten konsument.

och, skulle jag vilja tillägga, lära sig en sund inställning till mat.

"SAPERE är laborativ metod och det pedagogiska materialet är råvaror och livsmedel. Metoden behandlar inte vad som är nyttigt eller inte nyttigt, utan livsmedel och måltider uteslutande ur ett sensoriskt perspektiv. Näringslära och dietetik är medvetet utelämnade med tanken att först grundlägga ett intresse och en nyfikenhet för livsmedel och den egna kroppens fysiologi"  

Sapere sprider sig ...
T.ex i Jämsä håller de på med Sapere.(text på finska)
och i Åbo! (text på finska)
Jyväskylä är en föregångare! (text på finska). 
Det intressanta är att Sapere är en metod som man kan använda även inom handikappvården eller inom äldreomsorgen. Barn, handikappade, åldringar ja egentligen vem som helst har bara glädje av att lära sig känna sina sinnen. Sapere är en metod man kan använda sig av i daghem, skolor, klubbar, i hemmet. Den väcker nyfikenhet och leder till matglädje. Mat är så mycket mer än bara "massa att fylla magen med". Äter gör man var eviga dag från vaggan till graven så varför inte göra varje dag till ett smakäventyr med hjälp av sina sinnen. Öppna sinnen.

(Tips! På Yle arenan kan man ännu några dagar lyssna på Lördax programserie Familjeliv som behandlar Sapere och gör hembesök hos en familj där maten är i centrum.)



17 april 2011

Vegetarisk lunch -skolmat

I början av året började man servera vegetarisk lunch en gång i veckan i alla skolor i Helsingfors. Även skolor i andra kommuner har helvegetariska dagar ibland. Tyvärr består den vegetariska lunchen ofta av något som industrin framställt. Ja t.ex fabrikstillverkade falafel, grönsaksbiffar, spenatplättar eller dylikt. Till falafel eller biffarna kan det serveras en sås med otaliga tillsattsämnen. Varför inte bara en kall joghurtsås eller gräddfilsås smaksatt med t.ex med mynta eller persilja?


Ärter, bönor och linser har stor åtgång
i vårt kök.  

På bilden: en grönsakslasagne med spenat, tomat, riven morot och palsternacka samt ostsås. Till det grönsaker: ärter, tomat, rödlök (som legat i en svartvinbärs marinad), fetaost (som fått dra i vatten en tag för att få ner sältan ), rostad mandelhack, ärtskott. Måltiden kompletterad med ekologisk lättmjölk och knäckebröd. Grönsakslasagne är en rätt som är högt i topp bland "mina barn". 
Spenatplättar lagas från grunden, grönsaksbiffarna likaså. Att de stora centralköken inte kan göra mat från grunden längre är en skam. Den största orsaken är att personalstyrkan dragits ner så radikalt. Så få som möjligt skall laga mat till så många som möjligt. Då blir det inte bra. Men är det verkligen så att vi skall låta industin styra vad våra barn får i sig? Alla som har barn i skolor/ dagisar borde börja frågasätta. Metoderna, innehållet. Vad önskar vi att barnen ska ta sin energi ifrån? Hur få barnen och köken närmare varandra. Mat och måltidsfostran kunde ge våra unga så mycket glädje i vardagen om vi alla bara insåg det.

14 april 2011

Gammalt bröd

Idag en liten brödkampanj i bloggen och en vädjan om att man inte ska slänga mat!

 Förslag på vad man kan göra av halvgammalt bröd:

1. Fattiga riddare. Vispa några ägg och blanda med mjölk, kanel (+lite socker). låt brödbitarna ligga och dra i äggmjölkblandningen en stund.  Stek i stekpannan och servera med vispad grädde och en god sylt.

2. Krutonger t.ex att ha i sallad. Skär brödet i små kuber. Rosta lätt i stekpanna. Gnid pannan med en vitlöksklyfta innan. Mörkt bröd är också gott rostat! 

3. Crostini. Bred på lite tomatpure, en tomatskiva lite riven ost eller en bit chevre. Ringla över oliv- eller rypsolja.Grilla i ugn. Servera med lite färsk timjan.

4. Ströbröd. Laga ditt eget ströbröd. Här ett förslag med rosmarin 

5. Gör som italienarna, red soppan med bröd. 

6. Skänk bort dina gamla brödkanter till närmaste stall och du blir mäkta populär bland de fyrfotade=)!

Fler förslag?