Vet inte om det beror på värmen. Kanske vi fått värmeslag? Men den gångna veckan har varit väldigt "julig" på jobbet. Det började med ett "jultidningsmöte" i början av veckan. Jultidningen som blev uppskjuten då vi förra året insåg att vi inte alls kommit igång med projektet. Men i år ska den bli av! Lagom till jul kommer ett pinfärskt nummer av dagis egen jultidning. Och i år skall det börjas i tid. Vad innebär det då? Jo att vi i sommar sitter på bryggan och ritar tomtenissar,tänker på glöggrecept och julgodis. Barnen hade säkert snappat upp något av vårt julprat då de senare i veckan började sjunga julsånger och dansa kring en risig kvist på gården. Köket blev påverkat av allt detta juliga så veckan sista lunch blev julgröt. Blev av med mitt överskott av mjölk på så vis. Så det blev risgrynsgröt till barnens förtjusning. Med kanel och en saftsoppa på krikon som jag ännu hittade i frysen. Och smörgås. Lagade en rabarberpaj också trots att värmen blir olidlig då ugnen är på. Nu skulle det gärna få regna, ska be dem dansa regndanser istället för juldanser nästa vecka.
10 juni 2011
9 juni 2011
70-tals mat
Vad kan väl vara mer 70-tal än en köttfärslimpa? Receptet direkt från en receptkortssamling från 70-talet. Vem minns inte de där lådorna som ens mamma hade med små kort radade. De kom med posten, några kort per gång. Rätter i olika kategorier. Det här kortet nr.8. "Varianter med köttfärs", fylld köttfärsrulle, fick jag av min mamma häromdagen. Hon bjöd nämligen på detta ganska nyligen och jag tyckte det var så gott! Nu hade hon skrivit av receptet och donerade kortet till mig. Borde jag kanske fråga om jag kunde få hela lådan? Där finns säkert många "retrorätter" som kunde tas till heders.
Receptet:
300 g nötfärs
100 g fläskfärs
2 kalla kokta potatisar
1 ägg
2 dl vatten
salt, vitpeppar
smör el. margarin till fatet
fyllning:
100 g bacon
1 liten gul lök
1 äpple
1 knippe persilja
mosa potatisen och blanda med färsen, ägg, vatten och kryddor efter smak. Bred ut färsen på en vattensköljd skärbreda eller smörpapper. Finhacka bacon, lök, äpple och persilja. Bred ut på färsen och rulla sedan som en rulltårta. 45 min i ugn 175 grader utan att späda eller ösa.
Serverade med klyftpotatis och rysk saltgurka till. (Sallad som förrätt).
100 g fläskfärs
2 kalla kokta potatisar
1 ägg
2 dl vatten
salt, vitpeppar
smör el. margarin till fatet
fyllning:
100 g bacon
1 liten gul lök
1 äpple
1 knippe persilja
mosa potatisen och blanda med färsen, ägg, vatten och kryddor efter smak. Bred ut färsen på en vattensköljd skärbreda eller smörpapper. Finhacka bacon, lök, äpple och persilja. Bred ut på färsen och rulla sedan som en rulltårta. 45 min i ugn 175 grader utan att späda eller ösa.
Serverade med klyftpotatis och rysk saltgurka till. (Sallad som förrätt).
7 juni 2011
Tomglas och pumpernicklar
Idrottsevangemang är mycket bra tyckte jag och kusinerna. Vi var då i åldrarna 8-12 . Kusinerna, bodde invid Centralidrottsplanen. Idrottsevangemang drar folk. Människor som är törstiga. Människor som lämnar tomglas efter sig och för tomglasen får man pant. För panten kan man köpa sig pumpernicklar från bageriet. Sen kan man gå med sina pumpernicklar till kusinernas trädgård där rosorna doftar. Där kan man sitta och dricka saft, sitta och fnissa och grunda "hemliga klubbar" och... äta pumpernicklar. Där satt vi bland doftande cherisefärgade rosor och rosaglacerade pumpernicklar och livet hade ett rosa skimmer . Dofter, färger och smak av sommar och sommarlov.
Pumpernickel är enligt Google ett mörkt rågbröd från Tyskland men det var inte sådana pumpernicklar vi köpte utan pepparkakor glacerade med sockerglasyr som åtminstone här i Finland går under namnet pumpernickel.
Kom att tänka på pumpernicklarna då sonen, den äldre, nyligen kom hem med en stor påse tomglas. Kompisarna, många av dem, tankar ganska friskt med vätskor under en vanlig skolvecka. Kanske det beror på att de inte blir mätta av skolmaten? Hur kommer det sig annars att de häller i sig upp till en liter ja t.om en och en halv liter Cola på en eftermiddag? Ibland blir det energidrycker. Sonen har tydligen insett att här finns en inkomstkälla, en möjlighet att dryga ut veckopengen. Ja för ingen tycks riktigt bry sig om att retunera sina tomglas... så han samlar i hop dem, flaskorna. Jag är mest chockad över de stora mängderna de tycks dricka och läser man innehållsförteckningarna blir man mer än fundersam.
Ett exempel: Cola av billigaste sort. Man får faktiskt 1 1/2 liter "billig Cola" förmånligare än en halv liter av dyrare fabrikat. Inte konstigt att de väljer den billiga stora volymen. Innehållet: Coladryck sötad med socker, aspartam och acesulfam K. Ingredienser: vatten, glukos-fruktossirap, socker, koldioxid, färgämne (E150d), surhetsreglerande medel (E338), aromer (bl.a koffein), sötningsmedel (E951, E950).
Det är vad som dricks av många efter skoldagens slut. Trots att de under just den skoldagen lär ha fått "en någorlunda god pytt i panna". I Sibbo, grannkommunen har man just nu debatterat energidryckeskonsumtionen bland barn. Man önskar att handelsmännen inte skulle sälja sådana drycker till barn under femton. Energidrycker är enligt mig det mest onödigaste som finns! Energi skall man ta från födan och inte från märkliga kemikaliska sammansättningar. Nu har sommarlovet börjat. Det är hett och man blir törstig. Ungdomar är en tacksam målgrupp för dryckesfabrikanterna. Juicer, limonad, energidrycker, shotar, smooties, drickbara jougurtar m.m... ett så enkelt sätt att få energi, så enkelt att hälla i sig. Det blir en vana tyvärr och dyrt är det också!
Enligt fakta ur tidningen Tid (Nordeas kundtidning) dricker Finländarna sammanlagt ungefär en miljard liter öl, cider, long-drink drycker, läskedrycker och mineralvatten per år. Läskedryckernas andel är 360 miljoner liter! Per invånare blir det ca. 68 liter läskedrycker i året. (Energidrycker nämdes inte i denna faktaruta).
6 juni 2011
Kockarnas kock
i Sverige har utsetts och heter i år Magnus Ek (Oaxen)
På top-20 listan finns bara en kvinna, Karin Fransson (Hotell Borgholm) som kom på nionde plats.
Magnus följs av förra årets etta Mathias Dahlqren (Matsalen/Matbaren) och på tredje plats Tommy Myllymäki (Julita värdshus).
Läs mer här!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)