19 juni 2011

Mörtexperiment - del 1


Ett sommartema här i bloggen kommer att vara "Mörtexperiment". Orsaken, ja det finns flera. En av anledningen till att jag tänker försöka mig på mört i olika former är att sönerna fiskar en hel del då vi är på torpet. Mest nappar mörten. En annan anledning är att jag tycker att mört och braxen är fiskar med en stor potential. Det dög åt människor förr... varför har vi blivit så bortkämda av norska laxen att något annat knappt mer duger? "Skräpfisk" kallar mången mörten, men jag ser här en utmaning! Med rätt inställning, metoder och idéer kan man förvandla "skräpet" till gourmémat. Brax och mört har ökat i våra vatten, det märker vi även i vår vik där man tidigare fick massor av abborre och ibland t.om gös medan det numera är mest mört, brax och en ganska slemmig sak som kallas sutare. Sutaren har vi någongång försökt röka och dränka i citron med den smakar lite väl mycket gyttja. Så den ingår inte i experimenten denna sommar. Däremot har jag lovat ta hand om all mört och brax som killarna fiskar=). Och faktiskt det lovar gott... för experiment no.1 blev GOTT!


Gravad mört på rågbrödsbit  

mörtfileér 
grovt salt
socker 
rosepeppar
färsk dill 

rågbröd
färskost
dill
harsyra

Ger inga exakta mått men jag hade alltså en hög med mört som jag rensat och filéat. Strödde över lite grovt salt och socker samt rosépappar och massor av dill. Lade allt i en plastpåse och la dem i frysen, tänkte jag skulle spara dem till ett senare skede. Men i morse kliade det i fingrarna så tog ut dem ur frysen. De tinade snabbt och var alldeles perfekt gravade på den lilla stunden. De är ju så tunna så nångon lång tid krävs inte. Bytte ut dillen mot ny och fräsch. Hackade mörten smått. Bredde några rågbitar med färskost och toppade med mörthacket och en dill-harsyramix. Testpersonerna påstod att de smakade som gravad sik=)! Serveras med fördel med t.ex en kall öl.


 
(Fler mörtexperiment hittas under etiketten "mörtexperiment" i denna blogg.)

13 juni 2011

Inte längre gåslever...



... för nu är det nordiskt som gäller! I ärlighetens namn måste jag erkänna att trots kock som jag är har jag aldrig ätit gåslever. Tror inte jag behöver göra det heller. Gillar inte sättet det framställs,  kan nog vara utan. Men ren på en ren sten går däremot bra! Renkorv från Kuusamo med en rispirog till (nej den har jag inte bakat själv) där lite granskottsirap har ringlats över. En havtorns"shot" med saft av havtorn 1/2 och 1/2 mineralvatten. Sött och salt och surt i denna lilla aptitretare/förrätt. En enriskvist även på bilden (...råkade inte ha en gran i närheten för stunden). Och några enstaka björnbär och havtorn som jag ännu hade i frysen.
På tal om stenar. Man kan bli sten-rik om man plockar stenar. Rik på stenar. Lättskötta är de också! Läs här om ett roligt projekt. einStein - det perfekta husdjuret. Den där manualen skulle jag vilja läsa! Ska försöka få sönerna att skippa tanken på en ny kanin...om de får var sin einStein ...så.
  
...det skulle vara enklare att släpa med sig ett par "einSteinar" när vi åker till torpet. 
Här hemma har vi  "Herr Hare" som dyker upp då och då. Mera vild än tam. 

11 juni 2011

Lite som Toscana

 i vår trädgård.





10 juni 2011

Granskottssirap


"Varför doftar här julgran i köket"? Frågade ena sonen i söndags. Jag höll på att koka granskott.  Idag när de, pojkarna, kom hem efter några dagar på landet har vi smakat på lagen. Ringlade över vaniljglass. Fräscht, gott och mycket smak av skog. Faktiskt jättegott! Slår ut alla konstgjorda aromer i världen. Det är så enkelt att koka lag, låta stå och dra och sedan reducera om man vill ha en ännu mer koncentrerad smak och tjockare konsistens. Spara sirap på flaska som man kan piffa upp någonting med.
Jag lagade en ganska liten sats den här gången.

1/2 l vatten
1/2 l socker
1/2 l nyplockade granskott (ska plockas innan midsommar läste jag någonstans)
1-2 björkblad (fick jag ett tips om att man kan lägga med, de ger en fläderliknande smak)

Morteln användes för att bearbeta barren lite innan så de avger mer smak i lagen. Kokade alltsammans kanske 15 min. Hällde upp i en bunke. Lät stå och dra i kylskåp (det blev 4 dagar). Silade och kokade upp allt igen. Lät det koka tills det blev en lagom tjock sirap. Det blev sammanlagt kanske 2 dl.