21 juli 2011

Sapere!


Planerar och funderar över klubbverksamhet. Ideér börjar mogna. Egentligen har jag inte själv så mycket tid över för klubbverksamhet men vad jag vill är att få "bollar i rullning". Snöbollseffekter. Försöker dra igång klubbverksamhet som andra kanske sedan kan ta över. Idag ett planeringsmöte hemma hos oss, några stycken. Mikael Jern skrev en kolum i Huvfvudstadsbladet för någon vecka sedan om hur man borde låta barnen erövra köket. Citerar:

"Det handlar rätt mycket om att få igång en attitydförändring. Samtidigt som vi fått allt noggrannare kostråd om vilken den optimala sammansättningen på våra måltider skall vara har vi tappat en del av känslan kring maten. Matlagning och samvaro kunde lyftas upp igen. Vi kunde lära barnen att mat inte handlar så mycket om kalorier utan om entusiasm för mat och att göra andra människor glada med vår matlagning".

 Det är just den där entusiasmen och matglädjen jag hoppas klubbarna kan sprida. Sapere - smakskola, med experiment och undersökningar, lite pyssel och förstås lite matlagning/mellanmål kommer att ingå.

20 juli 2011

Mörtexperiment del 2

Mörtexperiment skulle det handla om i sommar. Snart är vi på torpet igen och då fortsätter experimenten men det här är vad jag hittills försökt mig på: gravad mört, grillad mört och stekt mört. Har försökt hitta mörtfakta/recept i gamla kokböcker men de lyser med sin frånvaro. Vallgrens Ville tar inte ens med mörten i sitt kapitel om fiskar i boken Ville-gubbens matkatekes. I Hagdahls bok Kok-konsten som vetenskap och konst skriver H. att mörten är en fisk som inte värderas högt. "De anrättas vanligen som kokta med smörsås, tillsatt med hackad gräslök, persilja eller kapris. Stundom med senapssås eller kall pepparrotssås".
 Fick för länge sedan några recept av några bloggare på mörtrecept som jag tar mig friheten att kopiera här. Kanske är de de som står i turen härnäst. Fler recept mottages med tacksamhet.

Zweis mörtkonserv: Fjälla och putsa fisken ordentligt, skär rakt av i gaffelbitar. Varva ketchup i glasburkar, krydda en gång ordentligt med svartpeppar och salt. Lägg gärna i lite färsk basilika också. Skruva åt locket, ställ i kall ugn, vrid på 150 grader och låt stå 3 tim. Stäng av ugnen o låt kallna. Knacka med nageln på locket för att höra att alla har vakum. Hållbarhet minst ett år.

C.Tikkanens mört cheviche: Stek mörtfileér i lite smör, salta dem inte, när de är stekta ta upp dem och låt dem gå i en marinad av 2 dl vittvin, 2 msk ättika 2 msk socker, 1 tsk salt, 1 dl citronsaft och några skivor rå rödlök, mycket hackad dill och bladpersilja, sätt i kylskåp att stå minst 4 dagar förrän du börjar äta dem.

Av sommarens experiment hittills har gravade helt klart varit bäst, sedan kom stekta. Pojkarna hade inget emot mörten som stekt. Men det var ett pysslande med att få filéerna benfria innan. När vi grillade stoppades fiskmagarna fulla med godsaker. Fyllningen jättegod men fisken smakade denna gång gyttja tyckte vi, ja och så var det det där med benen... Hade några abborrar med på grillen samtidigt och de var många gånger godare. Men abborre är abborre. Få smaker går upp mot det.



Fyll fiskarna med: lök,dill, paprika, tomat och mustapekka (svartpeppar)ost och en klick smör, rulla in dem i folie och lägg på grillen. 


19 juli 2011

Inte värda sitt pris

Maken kom hem med en påse, vad han trodde var vanliga rågknappar. I all hast hade han plockat dem från butikshyllan utan att notera att det stod Creamy pepper rågknappar. Första tuggan blev en besvikelse. Fy katten! Vad är det här? Övriga familjen smakade också. Tvi vale så salta och konstiga! En titt på innehållsförteckningen - närmare 30 ingredienser! Ja själva rågknapparna bestod inte av annat än det vanliga men sen var det nån märklig grön hinna på dem som alltså var mycket innehållsrik.  Rågknappar, rågknappar med chipssmak, jamen det måste ju vara nyttigare än vanliga chips kanske man tänker. Och det står med stor text: Innehåller inte natriumglutamat och på ett annat ställe: fiberrik 12 %. Så bra då! Men borde inte de trettio andra ingredienserna stå med lite större stil? Där hittas bl.a aromer, ostpulver, gräddpulver, maltodextrin, modifierad stärkelse, klumpförebyggande medel.... De torkade rågknapparna med creamy pepper smak är ännu ouppätna .

Tips! Skär halvgamla brödrester i kuber, rosta dem i en stekpanna som  man gnidit en  vitlöksklyfta i innan. Krydda med timjan och rosmarin (och pyttelite salt om man vill). Så goda! Att ha i sallad eller toppa en tomatsoppa med eller bara äta som sådana - som chips! 




18 juli 2011

Sinnenas skafferi- Sapere

Har läst den nyutkomna boken Sinnenas Skafferi, av Stina Algotson och Åsa Öström med fotografier av Karin Alfredsson. Den innehöll mycket som redan var bekant för mig från tidigare men trevligt att hitta allt inom samma pärmar. Entusiasmen för Sapere råder ingen tvivel om -det här är en metod som funkar! En metod som sprider matglädje och väcker nyfikenhet och upptäckarlusta. Gänget bakom Allebarnsrätten vill lyfta fram Sapere som något som borde vara en självklarhet för varje litet barn, och varför inte varje vuxen också. Sinnesträningar är vad det handlar om. Ju bredare smakspektra man får desto större variation och nöje får man av maten. När man börjar upptäcka nyanser i de olika råvarornas beskaffenhet lär man sig samtidigt känna sig själv. Vad gillar jag? Hurudan struktur föredrar jag framför en annan, vad tycker jag om den här kombinationen o.s.v. Tränar man sina sinnen blir man också mer medveten om de smaker som industrin "tagit fram". Man börjar märka skillnad. Ens egen smak är helt personlig, det som gillas av en kanske ogillas av en annan. Det är mycket som inverkar på hur maten smakar. Miljö, dofter, hur maten är upplagd, sinnestämmningar m.m. Sinnenas skafferi är speciellt inriktad på småbarn. Barn innan skolåldern. En bok som lämpar sig väl inom småbarnsfostran och kan rekommenderas både till pedagoger och kökspersonal men även till varje förälder! Här kan vi i Finland vara stolta över att ha gått i täten med smakskola till de allra minsta. Det började i Jyväskylä och sprider sig nu i landet till allt fler daghem och förskolor. Barn är modiga, barn är nyfikna, barn gillar att experimentera - om vi ger dem möjlighet.

Ps.På Allebarnsrättens blogg finns ett TV-inslag där Carl-Jan Granqvist och Stina Algotson berättar om
boken och med hjälp av några barn i studion visar vad sinnesträningar går ut på.