7 augusti 2011

De tacksamma



Om man inte har såå gröna fingrar och dessutom tillbringar somrarna på två ställen så är det ingen större idé att odla grönsaker som är alltför känsliga om man hoppar över tillsyn och bevattning ibland.
Favoriter bland tacksamma,de som klarar sig trots de blir lite övergivna ibland, finns potatisen, zuccinin, löken och bönorna. Sallad odlar vi på bägge ställena men i övrigt är det inte så mycket mer. Ja bärbuskar, äppelträd och örter har vi också. Och en enorm stor rabarber som bara växer och växer ju mer man skördar. Lite av "det vilda" samlas också in för att torkas och tas fram under vinterhalvåret.
Enligt örtspecialisten Henriette Kress ger nässelfrön en extra energikick om man blandar i myslin. Så jag hängde några buketter på tork. Om det sen är vi som äter dem i vinter eller våra nya husdjur, kaninerna, får vi se...

Because I´m worth it!


...blundar vi, slår dövörat till och fortsätter konsumera.






3 augusti 2011

Sapere - ta barnen med i köket!

Sommarpärlor: Tvååringen som för "brinn-kära-livet" skubbade potatis på torpet. En syn som etsat sig fast på näthinnan. Eller hennes fyraåriga storebror som med stort intresse följde med vad som hände i köket. Barn och kök visst hör de ihop! Andra sommarpärlor att minnas är är fisketurer, blåbässkogar, glada barn som hämtar hem sin egen mat från skog och vik. De gamla kaffekvarnarna dammades av och kom i användning en dag då vi märkte att vi glömt att köpa bryggmalet kaffe men hade en påse hela kaffebönor i skåpet. Två ivriga pojkar, kusiner, började mala kaffe och hela köket doftade som om man befann sig mitt inne i ett rosteri. Och jösses så gott det kaffet blev den dagen!
Bästa kaffet! Helt nymalet. Vilka dofter!

Mjölk och  barnets självplockade blåbär- smakar extra bra. 

2 augusti 2011

Inte bara mört...

I sommar har bloggen mest handlat om mört,fil och blåbär, som om vi inte äter annat om somrarna. Men visst har det blivit annat också. En och annan biff, grillat, grönsaker, goda sallader...

Biff&broccoli

Avocadosallad med parmesan, naturell jougurt,
jordgubbar, peppar

Sparris, rädisor, morot...


...som tillägg till lövbiff, bacon och ugnspotatis