24 augusti 2011

Smakförstärkare


De här är ett par smakförstärkare jag gärna använder i matlagningen. Svamp och libbsticka. Ni vet väl vad umami är. Det som ger "matsmak" till maten. Industrin tar ofta genvägar till smak via buljonger och fonder med många tillsattsämnen t.ex kan de innehålla den mycket omdiskuterade E 621 eller ersättaren jästextrakt. Men pröva svart trumpetsvamp eller libbsticka istället. Jag frös in små portionspåsar med svamp och libbsticka men lagade också en stor burk med torkad svamp och torkad libbsticka. När man torkat dem är det så lätt att smula ner och förvara som vilken annan krydda som helst. Små knippen, bouquet garni,  med t.ex timjan, libbsticka, oregano kan man också frysa in/torka. Bra att tänka på nu, så har man naturliga "smakförstärkare" till vintern!

Bouquet garni

Dagens tanke...


23 augusti 2011

Ogrässoppa

...eller koka soppa på en spik. Billiga ingredienser!

En förrättsoppa eller lunchsoppa för 4 pers.

1- 1 1/2 liter "ogräs", nässlor och kirskål
6 dl vatten
1-1 1/2 dl grädde
vitpeppar
salt
1-2 blad libbsticka
smör och vetemjöl till redning alt. red med maizena.

Förväll ogräset. Slå bort kokvattnet, mixa.Gör en bottenredning med en klick smör och några msk vetemjöl, späd med vatten och tillsätt det mixade gröna. Låt koka upp, tillsätt grädden, krydda, avsmaka. Servera med kokt ägg.

...och vid sidan om blev det lite experimenterande med smaker: Tog ca. 2 msk av det förvällda, blandade ner i ca. 50 g smetana. En nypa socker, en nypa salt och 1 tsk konjak. Rör om. God som dippsås eller som bredbart på någon liten godbit. T.ex med surskorpa och gravad fisk...

-"Ogräset" även gott att laga kryddsmör av!
-Nässlor och kirskål sägs vara finast på våren men tittar man kring de gamla blommande nu om hösten hittar man ännu nya fina skott som tittar fram. Så jag tänker samla och torka och lagra ännu lite inför vintern, dessutom gillar våra kaniner också ogräset, så torkar väl lite till dem med...
(Ps.kirskål behöver inte förvällas men de åkte med nässlorna då jag ändå förvällde dem. Hade kanske 2/3 nässlor, 1/3 kirskål).

Sonen, den yngre, informerade att sån där soppa tycker han inte om, innan han ens smakat. - "Men smaka lite i allafall bad jag..." Tog inte länge så var allt uppätet=).

21 augusti 2011

Skogen


Karl-Johan eller Stensopp


"Balans i vardagen", "Stressa rätt", "Varva ner", "Lär dig downshifta"...  har ni lagt märke tilll hur mycket kurser och s.k."välmåendedagar" det ordnas för stressade nutidsmänniskor? Eller kanske yoga skulle passa dig? Åk till Indien, anastasiayoga, meditera...
Ja var och en hittar säkert en metod som passar en bäst. Min metod för att orka med vardagen är helt gratis och kan beskrivas med ett enda ord: skogen. I skogen skingras tankarna och man nollställer hjärnan. Tankarna är i nuet, man funderar på sin höjd om man ska ta stigen till vänster eller till höger. Eller om man ska ta och knalla upp för berget eller inte. När kantarellerna lyser gula på långt håll gör hjärtat ett litet glädjeskutt. Även de gånger då det inte finns något att hämta från skogen (som bär eller svamp) så är skogen ändå värd att besöka. Att traska längs upptrampade älgstigar, andas in skogens dofter - sånt ger ork i vardagen, att man ibland hittar svamp "på köpet" gör ju inte saken sämre precis;)!  


Kantarell


Trumpetsvamp