23 september 2011

Hirams bästa kokbok

...har jag precis fått i mina händer. Lycka! Den bästa boken på mycket länge! Text av Milena Bergqvist, form Anna Lind Lewin. Recept och illustrationer Märit Huldt. Utgiven av Natur och kultur 2011. En stark kandidat till Årets kokbok (i Sverige) tycker jag. Men jag har ju långt ifrån läst alla som utkommit i år. Hiram känns bara så rätt i tiden! Matglädje som bäst...och så ritade hon så finurligt och träffsäkert!

 Här en annan som bloggat om Hiram.

Trevligt veckoslut!

22 september 2011

Regn



Gott folk!
 I skogen finns det just nu väldigt gott om gratis mat
...bara så ni vet...

Vegetarisk lasagne





Lite bilder från min vardag. Överst, en av favoriträtterna: en vegetarisk lasagne. Brukar laga sås på någonting som är aktuellt. Här var det visst en zucchinivariant med tomat och en god ostsås. (Lagade föresten en svampsås-lasagne här hemma en kväll, mums!) Bild 2:en "saftad rödkålssallad" a lá Harriet&Carola, alltså en sallad vi även fick smaka på "inspirationskursen" jag var på i augusti. De hade i sin tur fått idén av Carola Magnusson som brukar safta vitkål med flädersaft. Här rödkål och svartvinbär. Bild 3: Vissa dagar har man mer energi och tid än andra... här blev det batonger, saft, kräm och äppelmos på en och samma dag "vid sidan om".
Nederst: senaste Saperestund kollade vi (igen) på paprika. Den orange var helt klart mest poppis. Söt och saftig.
Själv är jag förtjust i grön paprika men den är kanske lite "råare"i smaken. Lite som ärta sade någon. Den här veckan har vi inte hunnit med Sapere men det tar vi igen nästa vecka då vår fina
 s k ö r d  e f e s t  nalkas=)!

21 september 2011

Karolinas bullar

Äppelbullar lagade jag i dag som mellanmål på dagis. Ett recept jag hittade på Allebarnsrättens blogg. Eller bullar och bullar... det är alltså frågan om bröd/semlor med äppel i. Det är lite skojigt med ord ibland. Finlandsvenska och rikssvenska. Det finns vissa variationer. Talar man om bullar här i Finland  är det frågan om söta bullar (ja, om det inte är frågan om köttbullar förstås). Semlor kallar vi det som svensken kallar "frallor". Medan svenskens semla är det vi kallar fastlagssemla med mandelmassa och vispgrädde i, så ibland kan det bli lite missförstånd. De här "bulla-semlorna" blev i vilket fall som helst väldigt goda och fiberrika. Rivet äppel gav god smak. Jag bytte ut rågen mot speltkli då jag inte råkade ha råg i skåpet. Till detta fick barnen en kräm lagad på gröna vinbär och jordgubbe. God kombination!