Vill du det? Ja då ska du inte sova med en kanariefågel eller andra djur i rummet! Du skall ej heller dra in gatsmuts i sovrummet...de var några av de råd James Savyer i Birmingham uppmanade läsarna i tidningen Lördagen - familjeläsning för alla. Anno 1900. Hade varit intressant att veta om James själv blev hundra....
13 november 2011
12 november 2011
Oslo -del 3 Gresskarsuppe
Gresskar betyder pumpa på norska och Gresskarsuppe lagades det på Geitmyra när vi var där. Unga ivriga kockar fick skära, mixa och smaksätta och sedan äta och njuta och bjuda av den. Nu i veckan gjorde jag den på jobbet. -"Den var inte illa!" var en fyraårings kommentar medan en annan tog sin tredje portion! Soppan var smaksatt med kokos, ingefära, kummin och citron. Just den lilla antydan citron gillade jag själv mycket. Receptet kan jag lägga in senare...det blev nu på jobbet. Butternutpumpa rekommenderades. Jag hade inte den utan istället en stor och fin...
Muscat-pumpa! |
Krutonger till och gott bröd! |
Ta till vara, rosta lätt... |
Ingen speciell "Saperestund" denna vecka men istället har vi haft lyktfest. Lyktfest en kväll i novembermörkret. Mysigt! Varm saft ,bullar och stjärnkex bakade av barnen. Stämmningsfullt i väntan på jul... för de börjar lite smått nu, julförberedelserna med allt vad de innebär med papparkaksbak, julbasar, lucia och allt annat som hör denna tid till.
Trevligt veckoslut!
Muscat-pumpa läs mer
Trevligt veckoslut!
Muscat-pumpa läs mer
Labels:
Barn och mat,
Geitmyra,
Lucia,
Oslo,
Sapere,
Soppor,
vegetariskt
8 november 2011
Rosenkvitten-lavendelparfait
Under senaste veckoslut/ allhelgonahelgen blev det en hel del experimenterande i köket. Av någon anledning var desserterna prioriterade. Rosenkvittenparfait smaksatt med lavendel på en tranbärslag-spegel t.ex. Visst hittade jag en elegant skål till den! Alvar Aaltos klassiker, den allra minsta modellen. Brukar vanligtvis använda den som sockerskål. Hade bara en, så övriga portioner blev inte lika elegant upplagda. Sedan lagade vi goda norska Sveler en kväll, och så blev det ytterligare en dessert, med inspiration från den nordiska naturen. Återkommer till den och Svelerna i ett senare skede.
Den här parfaiten hade jag lagat tidigare i höstas så tog bara fram den ur kylen. Det blev en bra kombination att smaksätta parfait med rosenkvitten och lite lavendel!
Receptet var i övrigt samma "basrecept" som det här men inga pepparkakor och bär utan istället lite rosenkvittensylt (ca.4-5 msk) och lite smulad lavendel. Tranbärssmaken passade också utmärkt till. Några krossade gröna pistachnötter på toppen hade ännu varit "pricken över i:et". Eller bara ett par blad citronmeliss.
7 november 2011
Årets Svenska Måltidslitteratur
Här är listan på årets vinnare i "Årets Svenska Måltidlitteratur 2011"
Så många fina böcker som fick pris! Att "Sinnenas skafferi" av Stina Algotson och Åsa Öström vann i sin kategori var fint! Att Leif Mannerstöms bok "Matglädje hela livet - att njuta av mat på äldre dar" och Michael Björklunds "Min nordiska mat" också tog sig till topp glädjer mig. Den omdiskuterade "Matens pris" av Malin Olofsson och Daniel Öhman finns också med, den har jag precis påbörjat. Undersökande journalistik är alltid intressant! Sen fanns där visst några intressanta doktorsavhandlingar som handlade om sinnen.
...och så är jag väldigt glad att Hirams bästa kokbok sammanställd av Milena Bergqvist fick ett specialpris med motiveringen:
...och så är jag väldigt glad att Hirams bästa kokbok sammanställd av Milena Bergqvist fick ett specialpris med motiveringen:
En stilfull stilist, en föredömlig förebild, en resonerande receptris – Hiram var och är en av de riktigt stora inom svensk matjournalistik. Denna postuma utgivning av hennes verk är verkligen värd att prisas.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)