28 november 2011

Baka med alla sinnen / Sapere

Sapere-smakskoleklubb igen. Vad veckorna går fort! Barnen önskade få baka så det fick bli nu. Det är många sinnen med när man bakar. Dofter, syn, känsel, smak. Men har man lite ont om tid och ska baka med tretton stycken 9-10 åringar så får det bli sådant som går fort. Scones och kokostoppar fick det bli. Dessutom lagade vi jordgubbs-blåbärs smootie med lite speltkli i. Dagens tema var fest så vi satt och vek servietter en stund innan vi "festade" med våra bakverk och sen blev det diplomutdelning. För nu tog denna lilla klubb slut. Efter jul väntar nästa gäng.

"Det ser ut som månen",
 "Det låter som när en kvist bryts av"

(Knäckebrödsbeskrivning under klubbträff 1)

27 november 2011

Leka med maten / Sapere

Lek inte med maten! Hur många barn har inte hört den frasen nämnas någongång?
Men om man ändå leker... om man leker innan den hamnar på tallriken... ja som här:

Stick spagetti i korven!
 Igelkottar eller tusenfotingar blir till bläckfiskar när de kokas.

Som ett litet konstverk!
Norsk lammkorv med spagetti.
Konstnär: min kompis Mikaela
Jo, mammor kan också leka!

Mormor köpte skojiga verktyg på en mässa.

Lite annorlunda form på rotsakerna.

Det här är ju inget man gör alla dagar, men ibland som lite variation i matlagningen. Och ta barnen med! Redan en så liten sak som att få riva ost eller tärna gurka kan vara en STOR sak för ett barn! Och glöm inte berömmet - det är viktigt! Sen smakar maten.

Dyrtidshushållning



Hittade en gåva på mitt arbetsbord en morgon när jag kom till jobbet. En f.d arbetskamrat hade tittat in och ville ge mig något. Hon råkar veta att jag vurmar för gamla  matrelaterade skrifter/ böcker/ tidningar. Paketet innehöll denna lilla skrift: Svenska Kvinnoförbundet i Finland, Anvisningar för dyrtidshushållning no.4  av Ingrid Graae, utgiven av Söderström& Co 1916.  - med särskilt beaktande av våra viktigaste födoämnens näringsvärde jämte tabeller.
1916 - vad tänkte man om mat då? Ja denna Ingrid ville särskilt lyfta fram ekonomin i hushållet. Hur och vad vi bör äta för att få ut mest energi för pengarna. Alltså inte stirra blint på pris/ kilo utan istället pris/ kalorier. "Det födoämne som har ett lågt pris för 1000 kalorier, är ett billigt födoämne, det som har ett högt pris är ett dyrt , oberoende av pris per kilo." och hon fortsätter..."Liksom en kakelugn kan överhettas, kan man äta sig övermätt, vilket just lätt sker med en så koncentrerat närande föda som svinkött, och då blir det naturligtvis ej billigt. Använd med förnuft tillsammans med billiga vegetabiliska födoämnen såsom potäter, ärter, gryn och dyl ..." Sedan räknar hon upp exempel på "Dyrtidsmiddagar", alltså förmånliga maträtter att äta om man vill spara på slantarna... Här är endel förslag hon ger på "ekonomiskt lönande maträtter" kombinerade med efterrätt:

- Vegetarisk ärtpuré med brödtärningar / potatisplättar med lingonmos
-Vegetariska kåldolmar / bärgröt
-Strömmingslåda / slätvälling
-Blodpudding / rabarbergröt
-Köttbullar / blåbärsoppa
-Rotfruktsoppa / blinier
-Risbullar med kålrotsmos / bärgröt med rågmjöl
-Kött-och potatislåda / havresoppa
- Brödsoppa / ärtbullar med stuvade morötter
- Makaronilåda med fläsktärningar / saftsoppa
-Växtbiffar med potatis och rödbetssallad / mannagrynsvälling
-Ärt-och potatissoppa / arma riddare
-Bönor med salt fläsk / vispad bärgröt
-Blodplättar / risgrynsvälling

Kanske hittas här något middagstips till veckan som kommer... tycker det mesta låter gott!

I skriften fanns även några roliga reklamer, t.ex den om Singers symaskin som "En husmor som iakttager värklig sparsamhet väljer... ty dess lifslängd öfverträffar hennes egen.". Saker gjordes hållbarare förr;).

25 november 2011

Vem stal citronen? /Sapere

Under senaste Sapere-smakskola träff med tredjeklassisterna lekte vi bl.a några matlekar. Eftersom doftsinnet var i fokus blev det "doftlekar". Små filmburkar kom väl till pass, jo det finns sådana ännu trots vi lever i digikamerornas tidevarv! Fick en hel hög när jag frågade i en fotoaffär.

Kryddleken: Tolv barn, tolv burkar. Fyra olika dofter. (Kaffe, timjan, kanel och stjärnanis , låt vara att kaffe inte är en krydda men det doftar så kännspakt). Det fanns alltså tre burkar med kaffe, tre med timjan o.s.v. Varje barn fick en burk. Utan att tala med varandra skulle de gå omkring och dofta i varandras burkar och försöka hitta sina "doftgelikar". Det tog en liten stund att hitta. Kaffelaget vann. Sedan fick de ännu dofta på ingefära, kardemumma, nejlika och se hur kryddor kan se ut innan de torkas och mals. Favoriterna, en "Tre-i topp" lista skrevs sedan . Kanel var en självskriven vinnare. Stjärnanisen låg inte heller illa till.

Citrontjuven: Ett eller två barn avlägsnar sig ur rummet. Av de övriga, i detta fall tio, droppas citron på några handpar. Sedan kallas "detektiverna" in. De skall nu lista ut vem som är citrontjuven. Genom att snusa på allas händer hittas såsmåningom de som doftar citron. Den här leken var omtyckt, många ville leka detektiver så händerna fick tvättas emellanåt så olika elever kunde vara tjuvar. Samma lek kan man också göra med andra råvaror, kanske flera på en gång. Ja man kan t.ex ha en löktjuv, en kaffetjuv o.s.v

Som mellanmål lagades stora grönsaksfat med dippsås, som efterrätt fick de ännu äta pepparkakor med färskost och vindruvor. Ville visa hur de söta kakorna passar bra med ostens syrlighet och sälta.
Barn äter grönsaker! Och speciellt bra går de ner då de själva fått skala och skära...  "De Glada Gurkorna", "Vilda Champinjonerna" och "Sura Citronerna" som de tre grupperna kallar sig (då de fick hitta på namn åt sig) såg mycket mätta och belåtna ut när vi avslutade för dagen.

(Ps. På tal om tjuvar... bildtjuvar finns också. Här hittas en.
Men ingen fara Alden, håll till godo med pripelsåsbilden, den kan jag bjuda på=). Vi är ju ense om vad såsen kallas.)