4 december 2011

Kaniner i vinterdräkt

Tid att börja klä sig i julens färger!


Kaninerna växer och mår prima. Lekfullheten sitter i , de skuttar runt och biter en gärna i skorna när man går in till dem. Damen (på bilden överst) är kelsjuk som bara den och är en mästare på att hoppa högt , medan herrn är lite mer på sin vakt.
Favoritmat: Blåbärsris och Broccoli = delikatess! Men hö och morötter duger det med
Favoritsysselsättning: Söndagspromenader och lugna hemmakvällar

3 december 2011

Hirams pepparkakor forts...


I senaste blogginlägg fanns receptet på Hirams smörpepparkakor. De är goda som de är men vill man lyxa till dem lite kan man blanda ihop en liten kräm. Några msk rumsvarmt smör, mata i florsocker tills krämen blir i önskvärd konsistens, smaksätt med lite kaffe eller kaffelikör. En syrlig marmelad (t.ex. apelsin, rosenkvitten, rönnbär...) skulle alternativt passa bra!  Klicka lite kräm eller marmelad mellan två kakor. Pudra lite florsocker över. Klart! Servera till kaffet!

1 december 2011

Hirams smörpepparkakor


Lagade pepparkaksdeg här hemma ikväll. På jobbet har det redan bakats men hemmakakorna har det inte hunnits med. Gjorde en helt "traditionell" deg, men vid sidan om gjordes även en liten sats med Hirams smörpepparkakor. En snabbvariant på pepparkaka! De har den fördelen att de kan bakas, ätas samma kväll medan den vanliga degen bör vila ett dygn.De ska inte heller kavlas ut utan blir runda lite mjukare småkakor. Egentligen ska det vara kardemumma och kanel i Hirams kakor men vi ville ha både nejlika, kanel och ingefära så det fick bli det istället. Goda!

Hirams smörpepparkakor (ur Hirams bästa kokbok)

225 g smör
2 1/2 dl socker
2 tsk bikarbonat
1 ägg
1msk sirap
6 1/2 dl vetemjöl
3 tsk kardemumma
3 tsk kanel

Rör smör och socker pösigt. Blanda bikarbonaten(soda) i ägget och rör ner i smeten tillsammans med sirap, mjöl och kryddor. Trilla sedan små runda kulor mellan händerna. Lägg de blivande pepparkakorna på lite avstånd från varandra på plåtarna Platta med handflatan till kulorna så det blir tunna kakaor Grädda 200 grader 8-10 min.

Förra året hade jag en adventskalender här i bloggen. Ingen i år då jag knappast kommer blogga alla dagar, men kanske lite mer julbetonade blogginslag än vanligt är att vänta...


28 november 2011

Jul med eftertanke

Julen är ett komersiellt spektakel. Den tanken har jag när jag motvilligt går genom shoppingcentret. Tingeltangel, glitter och glans. Så mycket onödigt! Så mycket krafs! Det är lätt att glömma svälten i Afrika när det finns så otaligt mycket annat att omge sig med. Glitter och glamour. Man kan ju intala sig att "Det är ju jul bara en gång om året! Ett dignande julbord, med allt ska det vara! Många klappar under granen"...vi ska vara glada, lyckliga, frossande.
Men faktum är att julen inom familjen för varje år blivit allt mer anspråkslös. Klart att det ska vara några klappar. Något spel, någon bok och kanske något nödvändigt klädesplagg till barnen, som ändå skulle behövas. Vi äter gott, maten vill vi inte pruta på. Men varje jul behöver man inte äta av alla sorter. Någonting kan lämnas bort, något nytt kan läggas till. Variera lite. Visst vill jag värna om gamla traditioner men nytänkande måste också få ta plats. Behöver vi absolut skinka på julbordet? Vi har en massa älgkött i frysen som borde användas. Kunde kanske älgen få bli vår skinka i jul? Älg med kålrot, härligt gott!

"När julen kommer samlar man ihop allt skräp och slänger in i en garderob och stänger dörren.
Köper en hyacint och bakar en pepparkaka. Krångligare behöver det inte vara"
Märit "Hiram" Huldt