6 december 2011

Finlands självständighetsdag

...och jultårtor.

Så här skall en jultårta bakas och ätas enligt Ville Vallgren (ur boken Ville gubbens matkatekes, 1921):

"Vi kavla upp degen med mycket smör uti, lägga plommon- eller äppelstoppning i magen på tårtan, vi låta tårtorna få formen av kungar, drottningar, grisar, tuppar och krokodiler. När de komma ut ur ugnen, strö vi fint socker över samt dricka iskall äkta punsch därpå. Skål! mina julgrisar om det smakar gott!"


4 december 2011

Kaniner i vinterdräkt

Tid att börja klä sig i julens färger!


Kaninerna växer och mår prima. Lekfullheten sitter i , de skuttar runt och biter en gärna i skorna när man går in till dem. Damen (på bilden överst) är kelsjuk som bara den och är en mästare på att hoppa högt , medan herrn är lite mer på sin vakt.
Favoritmat: Blåbärsris och Broccoli = delikatess! Men hö och morötter duger det med
Favoritsysselsättning: Söndagspromenader och lugna hemmakvällar

3 december 2011

Hirams pepparkakor forts...


I senaste blogginlägg fanns receptet på Hirams smörpepparkakor. De är goda som de är men vill man lyxa till dem lite kan man blanda ihop en liten kräm. Några msk rumsvarmt smör, mata i florsocker tills krämen blir i önskvärd konsistens, smaksätt med lite kaffe eller kaffelikör. En syrlig marmelad (t.ex. apelsin, rosenkvitten, rönnbär...) skulle alternativt passa bra!  Klicka lite kräm eller marmelad mellan två kakor. Pudra lite florsocker över. Klart! Servera till kaffet!

1 december 2011

Hirams smörpepparkakor


Lagade pepparkaksdeg här hemma ikväll. På jobbet har det redan bakats men hemmakakorna har det inte hunnits med. Gjorde en helt "traditionell" deg, men vid sidan om gjordes även en liten sats med Hirams smörpepparkakor. En snabbvariant på pepparkaka! De har den fördelen att de kan bakas, ätas samma kväll medan den vanliga degen bör vila ett dygn.De ska inte heller kavlas ut utan blir runda lite mjukare småkakor. Egentligen ska det vara kardemumma och kanel i Hirams kakor men vi ville ha både nejlika, kanel och ingefära så det fick bli det istället. Goda!

Hirams smörpepparkakor (ur Hirams bästa kokbok)

225 g smör
2 1/2 dl socker
2 tsk bikarbonat
1 ägg
1msk sirap
6 1/2 dl vetemjöl
3 tsk kardemumma
3 tsk kanel

Rör smör och socker pösigt. Blanda bikarbonaten(soda) i ägget och rör ner i smeten tillsammans med sirap, mjöl och kryddor. Trilla sedan små runda kulor mellan händerna. Lägg de blivande pepparkakorna på lite avstånd från varandra på plåtarna Platta med handflatan till kulorna så det blir tunna kakaor Grädda 200 grader 8-10 min.

Förra året hade jag en adventskalender här i bloggen. Ingen i år då jag knappast kommer blogga alla dagar, men kanske lite mer julbetonade blogginslag än vanligt är att vänta...