13 december 2011
10 december 2011
Saffransbröd anno 1882
Inte riktigt á la Björklund men goda ändå! |
Saffransbröd
"Af godt hwetwmjöl och ljum mjölk göres en jäsdeg; när den jäser arbetas deri 1 skålp (425g) smör, som är wäl twättadt, jemte mjöl efter behof, hwilket inarbetas wäl. Sedan tillägges 3/4 ort(?) (3g) saffran, som förut är torkad, wäl söndergnuggad och upplött i bränwin, hwaraf man endast tager så mycket, som nätt och jemt behöfwes. Dertill 1/2 skålpund (212g) korinter, 9 ort (38 g) skållad och finstött söt och bittermandel samt några droppar cedroessens. Detta arbetas wäl tillsammans med jäsdegen så att det blir en lagom deg, hwilken sedan betäckes med en warm servet och får stå litet att jäsa upp. Derefter bestrykas de med wispade ägg samt beströs med socker och kanel, hwarefter de gräddas i ugn."
Källa: Gustafva Björklund, Kokbok för husmödrar, 1882
Labels:
1800-tal/ maten förr,
Boktips,
gamla kokböcker,
Jul,
Saffran,
Söta bakverk
8 december 2011
Saperetips!
Under Ny Nordisk Mat konferansen i oktober fanns det några bord med "Saperematerial" och det fanns både representanter från Allebarnsrätten i Sverige och från Sapere i Finland på plats. De här dockorna var fina! Passar bra att ta "Sinnesdockor" till hjälp när man berättar om sinnen för småbarn. Han med långa näsan är förstås en som gillar dofter. En annan har stora öron och gillar att lyssna på råvaror och köksljud o.s.v
På Allebarnsrättens blogg berättar en förskola hur de i år har en Sapere- adventskalender. Också en skojig idé! Citerar: "Varje dag fram till jul får barnen öppna en påse med smak och lukt inför julen. Kanel, senap, vanilj, pepparkakor m.m. Ett roligt och annorlunda sätt att utforska sina sinnen".
Något man kunde ta efter på andra dagis/ förskolor/ skolor. Eller varför inte även hemma! Det finns så mycket härliga dofter och smaker denna tid.
Något man kunde ta efter på andra dagis/ förskolor/ skolor. Eller varför inte även hemma! Det finns så mycket härliga dofter och smaker denna tid.
6 december 2011
Bondost på mammas vis
Har haft detta recept i bloggen tidigare men nu passade jag på att fotografera medan mamma kokade ost så det blir en liten bondostrepris här:
1 liter sur surmjölk (bör ha stått i rumstemperatur ett dygn)
3 liter helmjölk
3(-4 ) ägg
salt
Ägg och surmjölk vispas samman. |
Man värmer upp mjölken, strax innan kokpunkten. (Får ej koka). Sedan tillsätts ägg-surmjölksblandningen |
När ägg och surmjölk möter den heta mjölken börjar den "osta sig". |
Låt först rinna av i en sil. Lägg sedan i ett tygbeklätt ostkar. Tyget får gärna kokas innan så de är sterilt. |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)