27 december 2011

Chokomoussetårta med havtornsås


Botten:"Mudcake"
200 g hushållschoklad
150 g smör
4 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smält smör och choklad, rör ner uppvispade ägg, mjöl, socker, salt och bakpulver. Häll smeten i en smord bröad form, gärna en som har löstagbar botten. Grädda max. 12 minuter i 180-200 grader (bör vara lite kladdig i mitten)

Chokladmousse
100 g mörk blockchoklad
10 g (1msk)florsocker
1/2 dl apelsinjuice
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Smält chokladen i vattenbad, tillsätt florsocker och hälften av juicen. Vispa äggulorna med andra hälften av apelsinjuicen över svag värme (som när man vispar en hollandaise) så den blir luftig. Blanda chokladen med äggvispet. Låt svalna innan den vipsade grädden försiktigt vänds ner.Bre moussen på den avsvalnade kakan. dekorera med rostade nötter eller som här Wienernougatkross ( Obs! kakan godast dagen efter att den lagas!)

Havtornssås
1 del vatten (t.ex 1 dl)
1 del socker (1 dl)
3-4 msk havtornssaft som smaksättning
Koka lagen tills den blir tjock och simmig. Dekorera med lite bär. (Hittade havtorn och björnbär i frysen men hallon går lika bra.)

Havtornsgrädde
Vispa grädde och smaksätt med lite havtornssaft  (några msk) samt lite vaniljsocker.

Else, Viggo och Lillnasse

Minns ni den fiktiva historien om veganen Viggo Vegan och LCHF:aren Else Håef? Veganen som mötte köttfrossaren strax innan jul. Två individer med ganska olik syn på mat.

Copyright MW-11

Hur gick det? Blev det ett par av dem trots att deras matvanor var så olika?

 
-Jo då! De kunde kompromissa. Else ville så gärna ha gris till jul så Viggo gav med sig och det fick faktiskt bli en. Men inte i den tappning hon var van vid. Denna åts nämligen inte upp. Några marsipan dito slank däermot ner. Lillnasse kan man inte äta! Viggos första julklapp till Else kom att bli deras lilla kelgris. En ny medlem i familjen!

Och på julbordet... ja där dukades det upp viltköttbullar och fisk, för Else beslöt efter att ha sett Viggos filmer att hon inte längre äter djur som behandlas dåligt i de stora djurfabrikerna. De vilda djuren får åtminstone leva ett normalt djurliv tills kulan fäller dem resonerar hon och dessutom har de garanterat inte växt upp på soja. Viggo äter fortfarande veganmat han, men har också börjat fundera mer på sojans effekter både för miljön och människan. Borde man kanske ta reda på lite mer om soja eftersom den nuförtiden tycks finnas "överallt"... Varför vill matindustrin peta in sojan i så mycket? I Asien äter man mycket soja, där har den varit en naturlig ingrediens i matlagningen sedan länge. Men den är då oftas fermeterad i form av miso, tempeh, eller tamari. Sojamjölken som Viggo tidigare drack i parti och minut har han nu bestämt att byta ut mot nordisk tillverkad havremjölk. Linser, ärter och bönor får i hans kost allt oftare ersätta sojan. På julbordet hittades även den goda korngrynsgröten med plommonkräm. Else gick med på att den kokades på havremjölk så de alla kunde äta densamma.Till och med lillnasse åt av den med god aptit.
Snipp, snapp , snut, så var denna story slut.
Men vem vet...kanske de dyker up någongång igen, Else, Viggo och Lillnasse.


Nöff nöff!

Fermentering = en jäsningsprocess som syrar och ger maten ökad hållbarhet, ändrar näringssammansättningen, tar bort giftämnen m.m. Läs mer om soja i våra livsmedel t.ex här .

25 december 2011

Julmaten 2011


-"I år tar vi det enkelt", sa den trötta mamman. Hon hade helst velat gå i ide och vakna upp nångång efter jul.
-"Men det är klart lite rosolli ska vi nog ha..."
-"Och lite skinka och rom, smetana och lök", fyllde tonåringen i.
-"Kanske en kålrotslåda också, för doften och julsmakens skull", sa mamman. (Hon lade sedan lite ingefära i kålrotssmeten vilket visade sig vara riktigt gott!)
Mannen i huset kom hem med en gran och hade fått några gåvor i form av strömmingsinläggningar (Senaps-, och "piratströmming").
Dagen innan julafton fick mor i huset plötsligt en väldig längtan efter lutfisk...potatis, och vitsås...och ärter.
Chokomoussetårtan och rödkålen lagades i bara farten för nu hade visst energin hittat tillbaka. Och visst fanns det gravad sik i frysen! Jodå! Och en julig limpa också.
Sen ville yngsta barnet ännu dra ett "strå till stacken" (eller borde man i juletider säga "barr till granen"?)
Han malade hela kaffebönor i kvarnen som tagits hem från torpet. Så att mamma och pappa skulle få gott kaffe. Och pepparkakor hittades i stora plåtburken. Några goda ostar köptes i sista minuten.

Det blev en väldigt god jul!
Ja glögg blev det också.

Recept kommer senare. Det är en "Mudcake" med
choklamousse smaksatt med apelsin.

Kålrotslåda med ingefära

500 g kålrot kokas mjuk.
Mixa med stavmixer.
Vispa två ägg och blanda dem
med 1 1/2 dl mjölk, rör ner i kålroten.
Rör ner 1 dl skorpmjöl.
Smaksätt med en liten bit finriven
färsk ingefära, salt och vitpeppar.
Fyll en smord form med smeten.
Strö lite skorpmjöl överst och
klicka ännu några smörklickar på ytan.
Grädda i ugn 200 grader C.

24 december 2011

Glöggkokt rödkål

Ett sista minutentips!

Glöggkokt rödkål

400 rödkål
en klick smör
1 äppel
2 dl glögg
kanelstång
1-2 msk honung
1 tsk salt

Strimla rödkålen, riv äpplet grovt. Rödkålen fräses i lite smör, tillsätt äppel, honung, salt och kanelstång. Späd med 2 dl rödvinsglögg. Koka mjuk, späd vid behov med lite mera glögg... avsmaka, om man vill ha lite mer syrlighet tillsätter man en skvätt balsamvinäger.