1 januari 2012

Päron och älg

Nyårsaftonens meny samt middagen för några släktingar idag på nyårsdagen planerades efter en snabbinventering i frysen. Där hittades bl.a älg, svamp, körsbärssaft, olika bär och en dadelkaka. Det fick bli utgångspunkt...

Päron kokade i körsbärsaft, mexikansk
vaniljstång ( lite kryddigare vaniljsmak)
och en liten bit ingefära. Serverade med
blåmögelost och pepparkaka

På nyårskvällen blev det:

-Trattkantarellsoppa
-Crepés med valfri fyllning:
1) Rom, smetana, lök, honung, saltgurka
2) Älgfärssås, tomatsalsa och riven ost
-Sallad
-Päron kokta i körsbärssaft serverade med blåmögelost och pepparkakor
Senare på kvällen ännu lite ostar, dadelkaka och annat smått o gott.
 ...och champagne.

Nyårsdagen (middag för 7 pers.):

Grönsallad med röd ängsyra
Rödkålsallad
Skomakarlax (recept här!)
Rysk laxpirog
Älgköttbullar
Trattkantarellsås
Timjankryddade potatishalvor
Ekologisk paprika och fänkålsbitar i ugn

Efterrätt: Bärparfait med pepparkaka och kaffe/te. Recept här! Denna gång fyra olika bär; gröna vinbär, svarta vinbär, blåbär och hallon

Älgbulle


Barnen föredrog glass fram om mögelost.

31 december 2011

Gott Nytt År! Med mycket...

...kreativitet, engangemang och matglädje. Önskar
MAT,SERIER OCH ANNAT
Och bjuder på lite blomprakt istället för fyrverkeri.
***************************************




***************************************
Orginalet (första)... ritat för en evighet sedan, 1993,
 de övriga "nyarbetade"

29 december 2011

Nordisk meny -Renskav...

m.m blev det i kväll i väntan på nyår.
 -"Veckans godaste mat", enligt tonårssonen som tröttnat på julmat.


Förrätt (eller aptitretare):
Sista resterna från julen: Surskorpa med glöggkokt
 rödkål och Pellingeströmming (Piratströmming)

Huvudrätt:
 Renskav med potatismos, råkost (med rova,
morot, äppelsaft), sylt på tre olika bärsorter:
lingon, tranbär och aronia.


Efterrätt:
 Plättar och havtornssås
Receptet på glöggkokta rödkålen och havtornssåsen skrev jag ner för någon dag sedan här i bloggen, här kommer istället beskrivning av huvudrätten, en klassiker:

Renskav
400-500 g  renskav
1 stor gul lök
 1 msk vetemjöl
och en klick smör
Grädde eller gräddmjölk
salt
 peppar

Fräs löken mjuk och bryn köttet. Strö över lite mjöl och späd med grädde eller gräddmjölk. Låt koka ihop, salta och peppra.

Potatismos
8-10 stora potatisar skärs i mindre bitar och kokas mjuka. Spar lite av kokvattnet. Häll bort resten av vattnet. Rör ner en klick smör, lite vitpeppar, lite varm mjölk eller grädde, salta. Späd med kokvattnet vid behov. Använd  sedan mosstöt (eller elvisp).


Tranbär-lingon-aroniasylt
Från frysen:
1 dl aronia
1 dl lingon
2 dl tranbär
kokas upp med  socker (avgör själv hur mycket socker...), serveras avsvalnat till renskaven.


Sallad till: finriven rova och morot smaksatt med lite äppelsaft.






28 december 2011

Ny Nordisk Mat Konferens 2011



Konferansen, en av det gågna årets höjdpunkter.

Magnus Gröntoft om skolmat:"...den ska vara säker, näringsrik men den ska vara läcker också! Den måste var någonting man längtar till..."