17 januari 2012

En tants funderingar


Margaretha vill veta
var fisken har simmat.
Hur mår höns i bur?
Hur mår våra djur?
Som sen ska bli mat
på otaliga fat.

Vad är det för pulver,
vad är det för skumt,
som blandas i maten?
Är det nåt dumt?

Margaretha vill veta
vad som är sant.
För rätt att få veta
har även en tant!



länkar:
Soja i djurfoder
Pulver i maten

14 januari 2012

Havtornsdröm



Ungefär samma recept som havtornskrämen jag kokade ihop nyligen. Men lite mer mannagryn i. Jag hade igen emmer-manna men man kan ha annan. Vispade den sedan med elvisp så den blev lite fluffigare, ja som en vispgöt/klappgröt.Låt svalna. Vispad grädde och kakaopulver som dekoration. Gott!!

13 januari 2012

Sik och lingon



Köpte en hel färsk sik en dag till middag. Klickade lite pepparrotspesto i magen på den + salt och vitpeppar. Sen rullades den in i smörpapper och så fick den åka in i ugnen. Till den kokades jasminris och majs. Länge sedan vi ätit ris. Vi kokar mest havreris, korn- eller speltpärlor nuförtiden. Men lite omväxling förnöjer ibland.


Sonen (yngsta) lagde sallad. En bit
cantaloupemelon ville han ha med i den.
 En kall joughurtsås rördes också ihop.

Efterrätter äter vi långt ifrån alla dar i veckan , men ibland vill man ha något även till vardags. Halvtinade lingon tillsammans med en näve rostade nötter och flagad mandel samt en ljus toscasås blev det denna gång.


12 januari 2012

Fler karlar i skolköken

Kanske det skulle bli andra bullar då?
Viltköttbullar t.ex.
 Läs här om  Team Swedish School Restaurants som ska tävla i Mat-OS i tyska Erfurt i oktober.