18 februari 2012

Sportlovsluncher


-Varma soppor är alltid gott efter skidturen. Röda linser kokar snabbt, Medan soppan kokar kan man laga varma smörgåsar i ugn. 
-Plättar, crepes, ugnspannkaka... med "saltare" fyllning.
- Korngrynsgröt, risgrynsgröt... 
-Lergrytan! Låt maten bli färdig i grytan medan ni är ute!
-Bakad potatis med allehanda fyllningar.
-Makaronilåda.
-Omeletter.
-Pasta med en enkel tomat-löksås eller pesto, toppa med ost.
-Laga en "soppbas" med strimlade rotsaker, lägg några nävar skalade räkor och dill i innan servering.
-Risotto!

...och fattiga riddare till efterrätt.

Ärtsoppa och "fastlagsbulla" (semlor) inte att förglömma! Fler förslag?

16 februari 2012

Potatisens smakord/ Sapere

"Med smak av smörig kastanj och inslag av mandel, valnöt och gröna ärtor... " nej det är inte ett vin som beskrivs trots att man kanske kunde tro det. Det är "King Edward", potatisen.

 Lika väl som man kan beskriva viner kan man sätta ord på potatis. En potatis är en potatis, men så kan man ställa sig frågan - en hurudan potatis? Det finns så enorma skillnader! Tidigare har man mest talat om "fast" eller "mjölig" och vad just den sorten lämpar sig bäst för. Men det beskriver inte själva smakenI denna artikel kan man läsa om "potatissmakord". Läs även här! För det är ju så, att inte bara viner kan beskrivas mer ingående. Ta olika äppelsorter, matoljor, choklad... ja vad som helst. Börja jämföra, lägg ord på smaken och råvaran blir med ens så mycket intressantare. Man märker lättare vad man gillar, man  lägger märke till de nyanser man tycker om. Det är detta som till stor del är Sapere! Att träna sin tungas smaklökar för att känna variationerna, och tillsammans med de övriga sinnena få ut så mycket mer av det man äter.

Det har blivit rätt många olika potatisar denna vecka och än är inte veckan över. "Ditta" var mycket fast i konsistensen, den kokades med i en fisksoppa. Den fick koka ovanligt länge för att inte smaka rå. Smaken var sedan ganska neutral. 

En "vardagspotatis". En speciellt god potatis var ekologiska "Melody". Tyckte jag kände en mild nötsmak där. Eller kanske det var kombinationen med rödbeta och getost som gjorde att den helt klart blev veckans "vinnare" i mitt lilla potatistest. Halverade rödbetor, morot och potatis , lät dem först gå några minuter i micron på full effekt för att förkorta tillagningstiden. Sedan in i ugnen med lite rypsolja, timjan och flingsalt. Skivad getost och lite honung över de sista 10 min i ugnen. Den kvällen hade vi också rullat lite köttbullar med yngsta sonen men han föredrog rödbetan! Tog bara några få köttbullar men ville ha mycket rödbeta.

På jobbet visade det sig sedan att jag också fått en säck Ditta. Den skars i tunna skivor och fick sällskap av batat, ost och gräslök i en gratäng.  Lite för fast för ändamålet men just då hade jag ingen annan att ta till. Då var  Mathildan jag fick senare i veckan mer lyckad, den har vi ätit i dag i form av potatismos.

Veckan (på jobbet) i övrigt: Har bakat mycket. Vi tjuvstartade med fastlagsbullar (-semlor, som de kallas i Sverige). Vi har sportlovsstängt nästa vecka så därför gjorde vi dem redan denna vecka. På Alla hjärtansdag blev det råghjärtan med sesamfrö till mellanmål. Goda! Hade några deciliter skållad råg i en vanlig bröddeg. Penslade dem med ägg och strödde sesamfrön över.


13 februari 2012

Potatisveckan

Vecka 7 har vi "potatisvecka" här i Finland. På jobbet ska det bli både gratäng och mos denna vecka. Här hemma ska vi testa en  närodlad "Ditta". Läs mer om Ditta här.
På Potatisakademiens sidor hittar man mycket fakta om potatis. Där finns också en del recept.

12 februari 2012

Rökt mört med ört


Mört är gott! Denna gång en burkvariant.
I bakgrunden en enkel frukt-och bärkaka
 med banan, päron och lite lingon.

I somras prövade vi mört i alla tänkbara former. En fisk som sällan uppskattas men som har en stor potential om man gillar att experimentera lite. Mörten kan visst användas som variation bland fiskrätterna! När jag läst 1800-tals recept på sistone hittade jag till min glädje att Gustafva Björklund hade tagit med några mörtrecept i sin kokbok medan C.E Hagdahl bara nämner fisken förbigående. Inte heller Ville Vallgren tar upp mörten trots hans rika beskrivningar av allehanda fiskar.

Den här årstiden får det bli mört på burk.

Mört med ört (4 pers.)

rökt mört på burk (I Finland hittas numera en utmärkt god inhemsk mörtkonserv, om man inte fiskar/röker fisken själv, Kotitilan savusärki)

örtsmör
2 hårdkokta ägg
några kvistar färsk timjan (passar bra med den rökta fisken!)
en liten rödlök
4 skivor rågbröd

Koka äggen och skiva dem, bred örtsmör på rågbröd. Skär rödlöken smått. Servera med rökt mört och dekorera med rödlök, några kvistar färsk timjan och drick kanske ett glas kall öl till.

Örtsmör
Rumsvarmt smör röres med lite rypsolja, finhackade örter läggs i samt salt och peppar. Bra att laga mkt på en gång, man kan ha i frysen och ta fram an efter man behöver. Denna hade basilika och vitlök i sig.

Frukt- och bärkaka
Snabblagad kaka till kaffet!
1 kopp ägg (2 st) vispas kraftigt för hand med en kopp socker. En kopp vetemjöl + 1/2 tsk soda tillsätts samt en liten mosad banan. Häll smeten i en liten form (diameter 17 cm). Skär ett päron i skivor och lägg skivorna på ytan samt stö lite lingon över. Grädda i medelvarm ugn tills den ser klar ut!