11 mars 2012

Hallqvist: Vad får jag äta?

"Surströmming,
slätvälling,
smultron i skål,
äppelpaj, prinskorv,
glass, får-i-kål?
Saltat och pepprat?
Vidbränt och fett?
Råge på fatet,
naggande nätt."

Britt G. Hallqvist, 
(versboken småskolans läsebok 1959)

9 mars 2012

Veckans rubriker

...med mattema. Helsingin Sanomat började veckan med ett stort uppslag om lunchrestaurangernas långresta mat. Tar du en kycklingsallad som lunch på en vanligt lunchcafé är sannolikheten ganska stor  att köttet kommer långtifrån. Som djupfryst från Thailand t.ex. Men kunderna blir mer och mer medvetna och det händer allt oftare att matgästen vill veta köttets ursprung.

I samma tidning, samma dag (5.3) fanns en artikel om barns matvanor. Det bästa med den artikeln: De tar upp " makukoulu" (d.v.s Sapere)! Visserligen bara några få rader, men ändå! Så bra att Sapere tas upp i allt fler sammanhang.

Följande dag kunde man läsa i tidningarna om barn i Australien som utfrågats om råvarors härkomst. Kunskaperna visade sig vara klena. Bommul? -Ja det är väl något man får från djuriket, och yoghurt det kommer från träd, trodde många. Tydligen är det ett globalt dilemma att barn alltmer fjärmats från råvarans ursprung.

Borgbacken i Helsingfors tar hjälp av stjärnkockar. Fem av landets främsta kockar ska öppna ett matställe, "Kattila", i nöjesparken, där de var och en ska ska profilera sig och göra lite annan mat än det som är vanligt på dylika ställen.  -En så BRA nyhet!!! Muminland i Nådendal kunde  kanske följa Borgbackens exempel!

Det här var bara några av matskriverierna i veckan. Antar att det nästa vecka blir minst lika mycket mat i medierna. Om Gastromässan i Helsingfors kommer det säkert skrivas en hel del. Vem blir årets kock?, Vilken produkt blir årets ekoprodukt m.m. Gastromässan har även skolmat på programmet. Bra! Och kanske det blir nån artikel om Slow food också då Carlo Petrini (Slow foods grundare) kommer till Finland. 

Trevligt veckoslut!

8 mars 2012

Nässelsmör och vackert väder




Det har varit härligt väder denna vecka! Och när solen tittar fran dricker man gärna en kopp kaffe ute på trappan när man kommer hem från jobbet. Resterna av en rökt sik fick tillsammans med ett nässelsmör på en rispirog lyxa till kaffestunden. Nässelsmöret rördes ihop "á la minute".

Nässelsmör
några msk rumsvarmt smör
några tsk ryps- eller olivolja
lite söndersmulade torkade nässlor
några droppar citron
pyttelite vitpeppar 

Andra som uppskattar de torkade nässlorna och det fina vädret är våra långörade. Nästa sommar ska det samlas ännu mer nässlor till vinterhalvåret!




5 mars 2012

New Nordic Computer Food

Ny Nordisk Mat utmanar
 dataspelsutvecklares smaklökar...