18 mars 2012

Gösmiddag/ trerätters


Menu

Grönsallad

Stekt gösfilé med rotsaker och sparris 
samt trattkantarellsås

Bärparfait med  stekta körsbär i 
socker-vittvins lag


Rova, palsternacka, sparris bryns i lite smör, (lägg undan några lättbrynta  sparrisknoppar till garnering). Slingra ner några msk honung och örtkrydda (min innehöll:kyndel,dragon,timjan och enbär) och lite salt. Servera till stekt gösfilé.







16 mars 2012

Gastro i bild/ Gastro 2012 del 3

Liten "bildmix"  från Gastromässans första dag.

Pekka Terävä till vänster (Restaurang Olo) in action.

-"Riktiga kockar har hatt", sade ett dagisbarn till mig
 en dag. Borde jag skaffa en a lá Sara la Fountain?

Åländska smaker fanns representerade...

...liksom även ålänningar. 

Inte bara mat på Gastro. 

Nordiska smaker!

15 mars 2012

Årets kock/ -Gastro 2012 del 2


Årets kock i Finland blev: Eero Vottonen från G.W Sundmans!

...och igår delades Michelinstjärnorna ut. Vi fick veta (det berättade Sasu Laukkonen för oss, under sin föreläsning) att ekologiska restaurangen Maaemo i Oslo fått två!!  Fint presterat då den är så ny! Finland fick inga nya stjärnor men fick behålla de tidigare. Inga nya stjärnor till Sverige heller.
Michelinregnet öste däremot  i Danmark som väntat. Bl.a den danske kocken Rasmus Kofoed som vann Bocuse d´Or senaste år lyckades få en stjärna till sin ekorestaurang Geranium.


Grattis!

Gastro 2012 - Helsinki

Har tillbringat hela dagen i Helsingfors. Mellan klockan 9-15 ett seminarium med ekologiskt som tema. Det var Luomuliitto som tillsammans med Ekocentria som höll i trådarna för Ekodagen. Vid 15-tiden, efter  att ha lyssnat på åtskilliga föreläsare gick vi sedan över till Gastromässan. "Bongade" kändiskockar ideligen och stötte på några kompisar från "mitt tidigare restaurangliv"=). Vet ni vilken produkt som blev vald till årets ekologiska produkt för yrkeskök? - Jo ekologisk äggmassa... färdigt knäckta ägg så att offentliga måltiden igen kan bli lite effektivare...
Imorgon ska årets kock utses och på fredag blir det bl.a skolmat på agendan.
För min del blev det bara denna dag då plikterna kallar... men så roligt ibland att åka på seminarium/ mässa, speciellt då temat är MAT!

Dagens absoluta höjdpunkter:
- Hanni Rützlers föreläsning: "Food trends and their impact on organic food". Om trender och framtidsmat.
- Sasu Laukkonens föreläsning "Miksi asiakkaat haluavat luomua" (Varför kunderna vill ha ekologiskt), det är sällan man hör någon tala med sån inlevelse om vad man kan göra av en rotselleri. (Sasu har ekorestaurangen Chef&Sommelier i Helsingfors). Verkar vara en riktigt bra restaurang om man vill äta gott vegetariskt.

Läs mer om Sasu...och om rotselleri 
och om Hanni Rützler

I övrigt handlade det mycket om hur vi kunde öka de ekologiska produkterna i yrkeskök. Ekocentrias program "Steg för steg mot ekologiskt" har vind i seglen. Nu är vi redan över 1400 kök som gått med i deras program. Redan genom att besluta att man tar in en ekoprodukt kontinuerligt (t.e.x grötflingor på daghem) så uppnår man steg ett på deras trappstegslista som har skala 1-5. Det borde väl inte vara en omöjlighet för alla daghem i Finland? Sedan kan man år för år försöka öka produkterna och kliva uppåt på stegen. Vårt kök är på steg 3 vilket betyder kontinuerligt minst 4 produkter (trots det ibland blir mycket fler än så).

Frågan långrest ekologiskt framom oekologisk närmat kom också upp. Bäst vore förstås ekologisk närmat. Men det finns ju inte alltid.

Och det godaste jag åt under dagen? Oj det var så mycket gott!!! Kombinationen glass på mörkchoklad och chili tillsammans med gurksorbet var t.ex en höjdare.