25 mars 2012

Geitmyra / Oslo del 5


I höstas skrev jag lite om en matresa jag och min väninna+ hennes son gjorde till Oslo i oktober. Vi fick nyligen en artikel publicerad i den finlandssvenska tidningen Svenskbygden (utgiven av svenska folkskolans vänner) som handlade om ett av målen på vår resa, Geitmyra - matkulturcenter för barn. Vi följde med verksamheten där under två dagar. Tänkte jag kunde skriva något smått om Geitmyra ännu här i bloggen för det är faktiskt ett jättebra koncept det som initiativtagaren Andreas Viestad tagit fram! Matkulturcenter -för barn borde det finnas många av runt om i norden/ ja i hela världen! Att satsa på barn, mat och måltidsglädje är nämligen en investering i framtiden.

Geitmyra är centralt beläget i området Sagene, ett naturskönt område mitt i storstan. Eftersom Geitmyra parsellhage finns precis intill och måltidscentret har en egen parsell så har man möjlighet att odla sina egna grönsaker. Skolklasser får komma till Geitmyra för fyra dagar och barnen får med hjälp av proffsig handledning  möjlighet att odla, kocka, äta och  njuta av sin egenhändigt gjorda lunch. Det är alltså frågan om ett slags "dagsläger" med mat som tema. Under veckans femte dag åker sedan någon från Geitmyra och besöker klassen i skolan och fortsätter prata mat. Fredagar på Geitmyra invaderas av dagisgrupper, barnehager, så får även de riktigt unga pröva på kokkonstens hemligheter. På Geitmyra ordnas även på kvällar och veckoslut bakningskurser, kurser i spädbarnsmat, tema kring fisk och mycket mer. På Geitmyra handlar mycket om måltidsglädje och sensorik d.v.s det vi kallar Sapere.

Läs mer om Geitmyra här!

Köket redo för nästa gäng!
Man kan laga sitt eget smör!



Laxtårta



En klassiker hos oss. En smörgåstårta med "inte så mycket i" men ibland är det enklaste det allra godaste.

Laxtårta

18 skivor formbröd
4 hårdkokta ägg
2 syrliga gröna äppel
300-400 gram gravad lax
400 g  creme fraiche
1 knippe dill
vitpeppar
senap
citron och dill till garnering

Skär kanterna från formbrödet (de kan sen användas  t.ex till krutonger)
Koka äggen, hacka dem smått och blanda med äppel skuret i små tärningar, finskuren gravad lax, creme fraiche, dill och peppar samt en matsked senap. Blanda till en jämn massa. Bygg upp tårtan genom att varva bröd  (tre lager bröd) och "massa". Garnera  med citron och dill.

Tårtan lagas helst dagen innan den skall ätas så den hinner dra, då blir den allra godast!



24 mars 2012

Fänkål /Sapere

Fänkål, Foeniculum vulgare 

-"Det ska man äta om man har ont i magen!" upplyste en fyraåring som fänkålen inte var helt obekant för. Fänkål var veckans "Saperegrönsak" och barnen var rörande eniga om att det var gott. Råa fänkålsbitar åts tills skålen var tom. Sen doftade de ännu på fänkålsfrön och konstaterade att det gröna på fänkålen liknar dill men är godare. Fänkål återfanns i salladsdressing och i en potatis-purjosoppa under veckan.

Fänkålsdressing:
Skär en bit fänkål i små bitar. Stöt några teskedar fänkålsfrön i mortel. Lägg fänkålsbitar och den stötta fänkålen i en ren glasburk. Slå över 2 dl rypsolja och 1/2  dl äppelvinäger. Skaka om. Låt stå och dra och ge smak tills nästa dag. Sila (men spara fänkålsmassan, den kan användas till något annat t.ex toppa någon ugnsgrönsak med eller mixas ner i en soppa). Den silade olje-vinägern smaksätts ännu med en nypa socker (eller honnung) en nypa salt och lite vitpeppar (och lite mer vinäger) om man så önskar. Tillsätt lite vatten eller apelsinsaft, rör om och använd som salladsdressing.


21 mars 2012

Ekotänk och mattrender/ Gastro del 4

Ännu lite om Gastromässan 2012 i bloggen, eller egentligen lite om Ekodagen som gick av stapeln "vid sidan om" Gastromässan.  En dag som handlade mycket om  "ekotänk" och om "mattrender" och den stora frågan om hur ekoproducenter och de offentliga köken kunde nå varandra effektivare. För det är fortsättningsvis så att det inte riktigt löper... Köken vill gärna för smidighetens skull ta allt från en och samma grossist men de stora grossisternas ekourval kan vara ganska snävt. Intresset av ekologiska produkter ökar dock hela tiden och för att ta exempel så har man glädjande nog både i Helsingfors stad och i Åbo gått med i "Steg för steg mot ekologiskt" när det gäller daghems- och skolkök. Ännu trampar man bara i barnaskorna och ligger ljusår efter vad t.ex Carola Magnussons skolkök i Stockholm åstadkommit (inom just detta med ekologiskt inom offentliga kök) eller om man tittar på hur långt man kommit i Köpenhamn. Men viljan att öka det ekologiska har ökat markant även i Finland om man jämför med bara några år tillbaka i tiden. Och det är förstås positivt!

Lite annat plock ur ekodagen:

Hanni Rützler var en av huvudtalarna. En intressant
föreläsning om megatrender inom mat. Kvalitet,
lokal mat och hälsa  är de trender som nu är på växande
dessutom måste vi allt mer börja tänka globalt när
det gäller mat.

(Tips! På Yle Arenan kan man lyssna på henne. 
Länk: http://areena.yle.fi/audio/1331622373904
Hörs åtminstone i Finland)

Sebastian Nurmi från Bovik berättade om sin syn på
 mat och matproduktion och ser gärna att kunderna
kommer och bekantar sig med verksamheten.

Sasu Laukkonen har "ekotänkandet" som ledstjärna.
Och får inbitna köttätare att wurma för ... ja  t.ex
rotselleri. I hans restaurang har råvarorna en
historia.

Prisutdelnig. Årets ekoprodukter tillkännagavs.
Vinnare blev Juustoportin ekologiska mjölkkvarg,
hedersomnämnande fick Pajuniemis ekologiska
delikatessleverpastej och årets produkt för yrkeskök
blev Munax ekoäggmassa.




Ekodagen 14.3 2012 med temat: Mer ekologiskt i yrkeskök,  arrangerades av Luomuliitto och Ekocentria
 med stöd av jord-och skogsbruksministeriet