13 maj 2012

Spela och lek / Sapere


I går var jag på en inspirerande dag på Solvalla som ordnades av Folkhälsan. Det var flera programpunkter men det var främst "Gimme5" som lockade mig då jag vet att Folkhälsan via Gimme5-projektet sysslar med Sapere. Gimme5 har koncentrerat sig på frukt, grönsaker och bär. De åker ut till skolor och daghem och vill matprata/ leka och inspirera barn och unga till  att äta mer av detta. Kring 500 g (eller 5 nävar) per dag borde vi få i oss av det goda.  "Frukt och grönt"- intaget är idag för de flesta människor i vårt land alldeles för lågt (bara ca. 200 gram) så vi kunde äta mycket mer! 

Nu har Folkhälsan lanserat ett nytt spel - Gimme5, som vi fick provspela. Det kan laddas ner från deras hemsida men kräver en bra färgprinter. Det var faktiskt ganska roligt! Men lite tidskrävande om man ska använda det under vanlig lektionstid. Citrontjuven lekte vi också, den leken har jag berättat om i ett tidigare inlägg.

Att använda sig av spel eller lek i samband med Sapere är lyckat tycker jag. En Sapereundervisning ska vara sådan att man inte nödvändigtvis behöver ett kök, det går lika bra i ett vanligt klassrum/rum eller om det är bra väder så varför inte utomhus. Meningen är ju inte att man ska börja kocka och laga mat tillsammans under Sapereundervisningen utan mer fundera om mat, om råvaror. Bekanta sig med dem och undersöka dem närmare med sina sinnen. Givetvis också smaka men mer för att få smakpreferenser än för att bli mätt. Väcka nyfikenheten!

Jag har samlat på mig några spel som man kan ha som "redskap" i Sapere. Två fina spel köpte jag från Bokslukaren, Stockholm. Bärmemo och Majas trädgårdspel. Från tidigare har jag en kortpacke från  "Suomen Leipuriliitto ry" med härliga bilder på alla möjliga bakverk och bröd, den utkom då de firade 100 år år 2010, vet inte om den längre finns att få... En kortpacke från frukt&grönt främjandet har jag också. Den är av ett äldre datum från början av 2000-talet. Osäker om man ännu kan få tag i den, den har bra tydliga bilder på många grönsaker och frukter. Den har vi faktiskt använt en del och lekt en sådan lek att en tar ett kort från packen och tittar vad där är. De andra barnen får ställa frågor men kortinnehavaren får bara svara "ja" eller "nej". Ända tills någon kommer på vad det är. Då får den gå fram och dra nästa kort ur packen. Man kan också ha lag och tävla mellan lagen.
  Doftmemory är också en rolig lek, man har doftburkar med olika kryddor och försöker hitta doftpar.  Eller den gamla leken där man placerar ut ett 20-tal russin på ett bord, en blundar, de andra pekar ut ett russin. Sen ska den som blundade försöka hitta det bestämda russinet genom att äta sig fram till det rätta. Ibland kan man få äta ganska många russin innan man hittar rätt (går förstås också att göra med annat än russin...blåbär, vindruvor o.s.v).
Spel, typ brädspel kan man också hitta på själv. Om det är riktat till små barn kan det vara riktigt enkla regler. Den som kommer på en viss ruta får ta en valfri liten frukt-/grönsaksbit från en skål (t.ex körsbärstomat, vindruva, ananaskörsbär...)  Och den som kommer först i mål får givetvis välja en valfri frukt som pris. Ett annat speltips är ett  "grönsaksätarspel" där det man behöver är skålar med grönsaksbitar  (broccolislantar, morotspengar, paprikablommor...). Varje barn har en egen skål framförsig med t.ex 10 st grönsaksbitar i. Det enda som behövs  utöver detta  är en tärning. Bestäm att t.ex alltid om man slår en viss nummer t.ex jämna tal så får man  äta en grönsaksbit från sin skål. Kasta tärningen turvis, medsols. Den som först tömt sin skål är vinnaren. Lite lek och samtidigt har man fått barnen att äta grönsaker. Frågesporter, pictionary (då man ritar, de andra gissar) och pantomimlekar (med kroppsspråk och mimik)  med mattema kan också vara roligt. Gimme5 spelet innehöll lite av varje.


Matrelaterade spel är också utmärkta att använda för äldre personer. Det finns inga åldersgränser då det gäller Sapere. Många äldre behöver hjälp med att väcka sin matlust och inspireras till att äta mer frukt och grönt. Och varför inte spela spel tillsammans: barn och äldre generationer! Här på bilden lär Folkhälsans Gimme5 -projektledare Linda Hongisto ut reglerna för en grupp intresserade under gårdagen.

Idag är det morsdag... Glad morsdag alla mammor!

9 maj 2012

Glasslördag på Bokslukaren/ Stockholm





Vår kryssning till Sverige med "en dag i Stockholm" inkluderade ett besök till Bokslukaren - Böcker och bakverk för barn.Vi hade kollat deras hemsidor innan och sett att det var Glasslördag på programmet. Våra unga medresenärer, pojkgänget (i åldrarna 6-8 år), var helt med på noterna att gå den ganska långa vägen till Mariatorget efter att vi tillbringat förmiddagen i Livrustkammaren på Slottet där det var riddartema. Vid Mariatorget hade vi stämt träff med väninnans syster med familj som kommit till Stockholm med tåg för att äta glass de med. På Bokslukaren blev vi sedan glass-slukare. Så goda glassar kocken Elisabeth Johansson bjöd på! Hennes nyutkomna bok kom med hem i bagaget. Ska testa något av recepten rikigt snart!

Bokens titel: Glass - Hemgjord glass, ice pop, paletas, glasstårta, strössel och maräng
Författare: Elisabeth Johansson
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2012


6 maj 2012

Nordiskt på Östersjön

Michael Björklund har planerat menyn

Det är nordiska smaker på Viking Line i maj. Det mesta vi prövade på Food Garden var alldeles utsökt men lite besviken blev jag på huvudrätten jag tog: Smörstekt åländsk abborre och braxen samt finländsk insjömört med skummande kräftsås och potatiskompott á la Jansson. Ja den måste  ju givetvis testas eftersom jag själv experimenterat rätt mycket med mörtfisk. Även väninnan vågade sig på denna rätt. Vi funderade först var den smörstekta abborren höll hus, men vi kom fram till att den antagligen fanns med  i  braxenrulladen.  Kanske det borde framkomma redan i menyn att det var frågan om rullader då vi nu förväntade oss stekta fiskfileér.  Smaken på portionen var till en början god men eftersom hela portionen var överdränkt med sås (alldeles för mycket sås!) så blev det en ganska ointressant smakresa i långa loppet. Allt smakade bara sås tillsist. Ja dessutom var det alldeles för mycket ben i rulladerna och det blev väldigt stickigt i munnen. Mört- och braxenfiskar ÄR beniga och därför borde de tilledas så att benen mjuknar bättre. Lite snyggare upplagt kunde den också ha varit portionen. Komponenterna hade kunnat vara mer var för sig och inte sås överallt. Nu var t.om de sparrisbitar, rädisbitar och ärtskidor som ingick helt såsiga.
Den skummande tomat- och Smögenkrabbsoppan jag tog som förrätt var däremot len som sammet och gudomligt god! Likaså väninnans förättstallrik som hon komponerade ihop från förrättsbordet. Efterrättsbordet med många nordiska smaker representerade var också det alldeles härligt. Så många goda bär vi har i norden!


En riktigt smaklig tomat- och Smögenkrabbsoppa

Simmar i sås. Har ätit godare abborre, mört och brax... 

Efterrätter á  la Björklund...underbart gott!

Nedan ännu några bilder. Kvällen innan (på väg till Stockholm) åt vi inte på Food Garden utan på restaurangen intill. Då blev det en god Ceasarsallad för min del samt smått och gott från FGs efterrättsbuffé. Barnen som vi hade med oss (min yngsta, väninnans två äldsta) åt med god aptit från barnens eget bord trots att det var lite tråkigt utbud. Ni vet "det vanliga": korv, köttbullar och friterad potatis... Nå lax fanns där också och makaroner med köttsås, men ändå... lite mer fantasi från köket skulle man kunna önska. Min son hade t.ex gärna ätit  fisksoppa och som efterrätt blåbärspaj. Kokt potatis gillar han också, faktiskt mer än friterad. Svampsås till köttbullarna hade också gått hem hos honom. Det hade varit nordiskt och gott för små barnamagar! Nå, han åt ändå bra av det som fanns och fick smaka av min blåbärspaj...

En god Ceasarsallad
Nordiska bär i efterätterna.


Kommentar: September 2012
Hittade denna länk, här ser man hur Björklund hade tänkt sig mörtportionen...lite annorlunda än den jag fick.

2 maj 2012

Murbottenplättar

Idag åt vi utomhus på dagis. Vi brukar egentligen ha murbottenplätts-stekning som tradition strax innan Valborg men i år blev det lite annorlunda. Förra veckan hade vi Slottsfesten med munkar och mjöd  och på måndagen var det så många barn lediga så vi beslöt att skjuta på plättarna litegrann. Innan plättarna åts blev det favoritsoppan solsoppa som även den åts utomhus. Till plättarna serverades vispad grädde och mixade halvtinade jordgubbar blandat med hallonsylt. Under plättstekardagen doftar hela kvarteret förföriskt av stekos och plättar. Brukar göra en så stor sats med smet att det räcker till tillfälliga besökare också. Idag kom t.ex några barns föräldrar, mor- och farföräldrar och t.om några grannar tittade in för att njuta av en fin lunch. Skojigt med lite annorlunda dagar ibland! 

Recept på murbottenplättar hittas här i ett blogginlägg från ett tidigare år.