21 november 2012

Farsdagskakan




Farsdagen, ja det var ett tag sen -  I år blev det en kaka till far komponerad av familjens yngsta.  Sonen bestämde att det skulle bli en frukt- och bärkaka. En vanlig tårtbotten. Ett lager äppelmos och sedan lingon, blåbär och banan. Kakbottnen fuktad med lite citronsaft. Tjinuskisås utanpå ihopkokad av unga kocken. Ännu godare dan därpå då den fått stå och dra.

Tjinuskisås (eller kinuski som man ofta ser det skrivet i Finland)

3 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
1 msk smör
1/2 msk vaniljsocker
(en nypa salt)

Blanda grädde med socker och sirap. Koka (länge)under omrörning tills den blir tjock. Rör ner smör och smaksätt med vaniljsocker  (om du inte låtit en bit av en vaniljstång kokat med).

God!!

19 november 2012

"Dagens citat" =)=)


"Mamma, varför jobbar du egentligen i ett dagiskök? Du kunde ju jobba i en "huippurestaurang"! Det är lite som om Messi skulle spela i Akilles".

(huippu=topp, Akilles=lokala idrottsföreningen)

Vad svarar man?

-Barn behöver också "huippumat"=)!

17 november 2012

New Nordic Food conference / Oslo del 4


...ännu några bilder med smak av Norge.

Sebastian Myhre
Middag i Vulkan

Det här var bara början...

Pickled herring/
Savory pancakes/organic fresh cheese

Red king crab
from Bugoynes 71 degrees North
/Cauliflower pudding/Pumpkin seeds/`Tindved`

Salma 39 C
from Bomlo, West Coast/Egg cream/Apple

El/
Nordic rye chips/Crispy radish

Sedan följde rätt efter rätt, så gott och så vackert!

Scallop from Hitra
 Santa Kristina ham/ Pea puree/ Red Onion




Middagen avslutades med Black coffee - burned in Hell 

”Kaffe skal være sort som helvete, sterk som døden og søt som kjærlighet”


Men kanske det ändå var
"Geitmyrabarnens"
 lunch som imponerade mest!

Lunchen: Fiskekaker med rostade rotsaker
och hemlagad majonnäs.

New Nordic Food Conference / Oslo del 3



-ett axplock från konferansen: några bilder och länkar.

Harriet Strandvik, projektledare för Barn och mat,
 förklarar konferansen öppnad.


Bl.a "Smakens Uke" presenterades på
"projektkavalkaden. (Norge)


Haver til maver (Danmark)

Mari Sandell berättar om "Case Potato"
- ett projekt i Åbo med potatis i fokus
(Finland)

Ett litet urval länkar:

Fagurfiskur -Island
Gimme5 -Finland
Haver til maver -Danmark
Friska barn - Sverige
5 om dagen -Norge