5 december 2012
4 december 2012
Gädda och glögg
Idag fick smaklökarna en utmaning. Satt med i en testpanel. Provsmakning av gädda.
Ja som vinprovning men med vinet utbytt mot fisk. Rena rama Sapereövningen. Fem bitar fisk (nykokta, osaltade), ett glas med vatten, anteckningsmöjligheter. Känner man variationer, vad smakar de? Vilken är fiskad till havs, vilken långt uppe i ån? En undersökning om vattenkvaliteten längs ån. Om fiskar smakar olika beroende på var de lever. Om utsläpp påverkar smak och om yrkesfiskare då kan få ersättning.
En varm glögg fick avsluta kvällen, Herrljunga glögg med smak av mandel och fikon. God! Ute är det kallt!
2 december 2012
Food enough for all on this planet?
Länkar till Einar Risviks blogginlägg på Ny Nordisk Mat. Intressanta tankar om matproduktion ur det globala perspektivet.
Food enough... Part 1
Food enough...Part 2
Julbasar, honungsmandlar och maltlimpor
Julbasaren gick fint! Här kommer receptet på mandlarna och på limporna.
Receptet på honungsmandlarna tog vi från "Två systrars söta" (Eisenman). Receptet här. Vi använde dock bara mandlar och lämnade bort chili denna gång och strödde ännu florsocker över då de svalnat.
Jag gjorde även en:
Veganvariant
och bytte ut äggvitan och honungen mot matolja. Saltade lätt. Rosta i ugn. Ta ut låt svalna. Florsocker över.
Variation till mandlarna: lingon-, tranbärs- eller blåbärspulver, eller nyponmjöl blandas i florsockret.
Chili eller nån annan krydda kan man också variera med. Eller doppa de rostade mandlarna i smält choklad. Blanda slutligen mandlarna med russin och tranbär och kanske choklad bruten i bitar. Ät och njut! Godaste julgodiset!
Maltlimpa med apelsinsmak (Junttalimpa)
1 l apelsinjuice
3 dl brödmalt
3 dl rågmjöl
3 dl spelt- eller vetekli
3 dl sirap
1 msk salt
2 bitar jäst
vetemjöl ca.10-13 dl
Smula jästen i handljummen apelsinsaft. Rör ner övriga ingredienser. Degen skall vara rätt lös!
Häll upp i tre smorda avlånga brödformar. Låt jäsa 1 1/2 h. Grädda limporna i ugn 1 1/2 h, efter 1 h. penslas de på ytan med sirap och får sedan ytterligare 30 min i ugn, 175 grader.
Vill man framhäva apelsinsmaken ytterligare kan man ha i en tsk pomerans. Samma limpa kan man även laga utan apelsin, byt då ut juicen med surmjölk.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)