12 december 2012

Ägg- och mjölkfria pepparkakor


Det finns få matbloggare som inte skriver ett ord om pepparkakor den här tiden på året. Jag är inget undantag. Pepparkaksfabriken har varit i full gång redan länge och börjar tappa räkningen på alla degar och utbakningar. Men så blir det då man jobbar på dagis och sen ännu vill ha pepparkaksdoft hemma också. Har i år prövat lite olika recept. Det har blivit: Bästa pepparkakor ur Martas kokbok,  Hirams smörpepparkakor (som egentligen inte är pepparkakor utan mer en snabbvariant av tjocka kakor med pepparkakskrydda) och nu senast prövade jag här hemma Margit Veas recept. De blev spröda och goda! Idag blev det ännu en liten sats pepparkakor på jobbet  som skall passa dietbarnen, utan ägg- och mjölkprodukter så smöret blev utbytt mot margarin. Imorgon är det Lucia! Så pepparkakorna kommer att gå åt.

Pepparkakor utan ägg och mjölk

1 dl sirap
2 dl socker
100 g margarin
1/2 tsk nejlika
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk soda
ca.4- 5 dl ekologiskt vetemjöl (byt ut en del vetemjöl med spelt(dinkel) om ni vill!)
(några msk vatten ifall degen känns för torr)

Blanda smält margarin med sirap och socker så att sockret löser sig. Blanda i kryddorna. Strax innan det kokar dra av från spisen och rör ner sodan. Tillsätt vetemjölet (+ ev. lite vatten). Låt stå i kyl över natten. Baka ut.

8 december 2012

Hjortronglace anno 1911


Ett gammalt recept på hjortronglass som jag tänkte försöka mig på. Men jag tror jag halverar satsen vid första försöket. Kanske nåt för julbordet. Hittat i Kokbok för hem och skola (Reinilä, Callonius och Krank, 1911)

4 dcl. grädde
1 dcl. socker
1 dcl god grädde
8 dcl hjortronmos
2 dcl. socker

Sockret kokas med 4 dcl. grädde och slås upp att kallna. Däri blandas den till hårt skum slagna grädden och blandningen fryses. Då glacen är till hälften frusen , iblandas det passerande hjortronmoset tillsatt med sockret, varefter frysningen fortsättes.

Då  på den tiden då receptet plitades ner hade man inte frys så istället använde man en sån här:


Kring dosan i glacemaskinen nedpackas varvtals med krossad is och grovt salt. Locket bör vara väl tillslutet så att intet salt tränger ner i dosan. Då glacemaskinen är i ordningsställd och dosan genomkyld ihälles den kallnade glaceblandningen som endast får fylla dosan till 3/4, varefter glacen vrides till den är frusen. Salt och is påfyllas efter behov. Vattnet som bildas då isen smälter tappas ut. Frysningen pågår 1/2-1 timme. (Fakta från boken som nämns ovan).

Annat gott parfaittips som passar bra till jul hittas här med vinbär och pepparkaka.

6 december 2012

Biff Finlandia - favorit i repris=)

Idag har Finland födelsedag! 95 år av självständighet. Har inte tid att blogga så det får bli en repris,  ett blogginlägg från tiden då vi ännu hade Tarja som president.

Biff Finlandia 

En film om smak/ Sapere