10 mars 2013

En ny kniv!



Har aldrig varit speciellt prylfixerad. När det gäller köksgrejer är jag av den åsikten att man klarar sig bra utan alla möjliga specialmaskiner och köksverktyg som mest bara tar plats. Men bra knivar är a och o! Grossistens februarierbjudande: 40%! rabatt på kockknivar. Köpte mig en ny till hemmaköket. Så nu känner jag mig som ett barn på julafton! Min gamla trotjänare kommer väl att känna sig åsidosatt, men jag har planer för honom: Får bli en torpkniv iställlet. Där behövs också bra knivar. 

7 mars 2013

Midvinter-Supé à la Russie


Oj det var så gott... ja senaste veckoslut blev ett väldigt gott veckoslut. Allra godaste rödbetsbuljongen, blinier med lakrom och annat till, stuvade laken och goda morötter i cognac...

Kommer att lägga in recept på 1800-talsrätterna vi lagade till vår ryska kväll på 1800-talsföreningens hemsida och en länk dit, men det får bli vid ett senare skede. Så här såg menyn ut.



Wienerbakelse med lingon 


Recept på en av våra efterrätter, Wienerbakelsen, och några andra bakverk från 1700- och 1800-tal hittas här.

5 mars 2013

Arzak kan - du kan också!


På fredag är det internationella kvinnodagen. Inför den, ett blogginlägg  till kvinnor om kvinnor i kockvärlden.

Läste en intressant artikel i Sverige- det nya matlandets blogg (Som bjuder på en matnyhet varje dag under hela 2013).

Minns några episoder från min studietid då stekbordet  och biffarna hade hög status medan kallskänken och grönsakssidan lågprioriterades av de manliga kockstuderandena. Skulle man jobba ihop med killarna fick man armbåga sig fram och mopsa upp sig litegrann om man ville stå vid stekbordet, vilket inte alla gånger var så lätt. Tror  det är en lite annorlunda syn på råvarorna idag, åtminstone i  de s.k."fine-dining" restaurangerna där  alltmer "petigare handarbete" med råvaror krävs. Och grönsaker och rotsaker börjat uppskattas alltmer. Rotsellerin har fått biffstatus=)!

I "de stora tävlingarna" inom restaurangbranschen råder det  manlig dominans. Någon enstaka kvinna kan ibland få fokuset på sig. Bland de (få) kvinnliga toppkockarna i världen är  spanska Elena Arzak den kändaste. Hon öppnar för övrigt med sin far och några andra en ny restaurang i London nu i dagarna (på kvinnodagen!), Läs mer här!

Skolkök då? Tycker mig ha märkt att fler manliga kockar börjat hitta in i skolkök, eller så är det bara så att de gör mer väsen av sig (gör intervjuer, bloggar o dyl.). Detta gäller alltså Sverige, här i Finland är andelen karlar i skolkök inte många procent. Vanligtvis är det fråga om f.d restaurangkockar som sadlat om och vill ha bekvämare arbetstider.

Och hur är könsfördelningen i matklubben jag drar för skolbarn... jo faktum är att i vårens klubb har 75% varit pojkar! Var är ni flickor? - Kom, ni också!!! Vem vet, det kanske bor en liten Arzak i er!


3 mars 2013

Lili - ett matglatt barn/ boktips



Lili älskar mat 
av den danske författaren Kim Fupz Aakeson. 
Illustratör Siri Melchior.
 Utgivningsår 2012
 Berghs förlag.

Ett boktips för de allra yngsta om matglada Lili. Lili älskar broccoli, det är mums! Lili älskar mat, all slags mat. Färglada bilder med mycket fart i. 


Köpte boken för att ge den till en liten vän. Ute är det full vinter idag, snön ligger i drivor trots att våren kändes så nära under senaste veckas varmare dagar. I går kväll gick vår 1800-tals middag av stapeln och det var så gott så. Temat blev lite åt ryska hållet denna gång. Ett inlägg om den vid ett senare skede.

Ärtskottsodlingar pågår till våra
(och våra kaniners) smaklökars glädje