29 mars 2013
26 mars 2013
Gustafva flyttar till torpet!
En ny bok till torpköket! Eller ny och ny, den är nästan jämngammal med torpet.
Det hittades ett urklipp i boken om en annan bok
"Skeppskocken" av Aina Panelius, det var lite skoj
eftersom vi haft just den boken i användning vid våra
1800-tals middagar.
|
Smider sommarplaner. Det är Gustafva Björklunds kokbok (upplaga från 1885) som får bli "sommartema" i år har jag tänkt. Ja jag brukar ha nåt "tema för sommaren" då vi är där under semestertider. Ett år höll jag på med "skräpfisk" och experimenterade med mört och brax (hittas under etiketten mörtexperiment i denna blogg), senaste år blev det "gäddtema" då vi fick ovanligt många gäddor. Före mörtarna var det "Saperesommaren" då jag läste det mesta jag kom över om metoden som väcker matnyfikenhet hos barn (och vuxna). I år kommer det förhoppningsvis igen bli mycket fisk men tänkte också kocka lite mer enligt gamla 1800-tals recept, bara för att det är så roligt och ofta blir det väldigt gott. På torpet är det mycket matlagning som gäller, men det är ganska annorlunda än till vardags. Ett hus utan rinnande vatten, med vedspis (en gasspis finns visserligen) och så alla fina råvaror in på knuten som fisk, bär och svamp! Sen är det tystnaden, lugnet, skogen, en helhet som gör gott i själen. Då vill man gärna laga god mat och bara njuta av tillvaron.
Boken ja, den beställdes på nätet från ett antikvariat. Hade kollat in den tidigare men då blev det inget köp, nu när jag såg att den ännu fanns kvar beställde jag den. En drös med urklipp föll ut ur boken när jag plockade upp den och bokens tidigare ägare har gjort anteckningar här och där i boken. Skojigt att läsa, som en hälsning från ett annat århundrade! Bl.a ett handskrivet recept på enbärsdricka som måste prövas. Gamla böcker är speciella, dammar man av gamla böcker kan det bli mycket gott. Ser fram mot sommaren...
Läs mer om Gustafva här!
Fynd i boken.
Karl Fazers choklad konfekt är bäst! står det på baksidan
Så då vet vi vad vi äter till påsk.
|
24 mars 2013
Food junkie / Boktips
Senast lästa bok...
En bok i bagaget då vi reste iväg under sportlovet. |
Food junkie - livet, maten, döden av Mons Kallentoft
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2013
Vilken skrytmåns han verkar vara den där Mons tänkte jag när jag läst några kapitel. En massa uppräkningar på vilka restauranger han besökt, vad han har ätit, vilka kändiskockar som korsat hans väg, vilka länder och städer och gastronomiska Meckan han har upplevt. Men sen blev jag fast och kunde inte släppa taget om boken. Vet inte om det var där i Arzaks kök med alla dofter eller om det var någonstans i Asien som snålvattnet började rinna och jag bara ville läsa mer. Mons, kan verkligen skriva om mat! Parallellt med alla gastronomiska utsvävanden löper historien om Mons hälsotillstånd och hans funderingar på hur han lever sitt liv. Tragiska ångestfyllda hemligheter inom familjen skymtar också fram här och där.
Det är inte precis ett vanligt liv han lever. Pengar kommer, pengar går, att vara prisad deckarförfattare och omtyckt matskribent tycks vara ekonomiskt lönsamt. I huvudsak går pengarna till resor och ätande. Ibland tillsammans med familjen, ibland ensam. Lyxiga resor och lyxigt ätande. Många gånger är det snarare frågan om frosseri framom finsmakeri. Han söker febrilt efter den ultimata "smakkicken" och tycks i det närmaste vara besatt av mat. Men han är ärlig och kanske är det osäkerheten och sårbarheten som tittar fram här och där som ändå gör honom mänsklig. Varför lever han som han gör? Ja den frågan ställer även han själv. Lever han ett fulländat liv? Är maten meningen med livet? Kan man lägga maten framom allt annat? Eller är det kanske en flykt från något? Är man en stor egoist då allt tycks snurra kring ens egna smakuppplevelser? Åandra sidan jobbar man som Mons med att skriva så är det är ju en del av hans jobb; att äta, uppleva och skriva om sina smakäventyr.
Gillade boken. Sällan kan man läsa om mat så välskrivet och passionerat. När sista sidan var läst funderade jag över orättvisor här i världen. Hur någon liten promill har råd att äta flott och lära sina barn att älska kaviar medan miljontals andra dör av hunger. Funderade över mat och om människor och om olika människors förhållande till mat, hur olika man kan vara i sitt tankesätt gällande mat. Funderade också om hur det är att äta gourmérätter alltför ofta. Ser man sedan skillnad på vardag och fest? Vad äter man till fest om gourmérätter blir vardagsmat? Om jag plötsligt fick oväntat mycket pengar skulle jag då också börja ränna runt världen för att jaga matupplevelser? Onekligen är tanken lite lockande. Skulle förmodligen börja hos Elena sen skulle jag åka vidare till...
Ska drömma vidare... drömmar är gratis. Men före det ska jag inmundiga en kopp te och äta en skorpa eller två i all sin enkelhet.
Läs mer:
Mons Kallentofts hemsida
En Foodie´s blogg - om hur Mons gjort intryck.
(Ps. Ett annat boktips hittas här , en annan "matig" bok - jag tipsat om tidigare - som också "sätter snurr på smaklökarna".)
21 mars 2013
Avokado, tjärsirap och rosépeppar
Experimentlustan drabbade mig en kväll...parfaitexperiment denna gång. Slutresultatet blev två olika parfaiter med avokado i huvudrollen. Ger inga exakta recept nu då jag ska finslipa dem ännu, men så här i stora drag:
Parfait no 1 hade som huvudingrediens avokado samt ett tunt lager parfaitmassa men med lite nedblandad svartvinbärssylt för att få lite färg i det hela. Vackert med grönt och violett! Ja lite gröna vinbär kom också med.
Parfait no 2, fick även den avokado i huvudrollen men sen fick den ett lager med tjärsirapsmaksatt parfaitmassa och...rosépeppar som toppning vid servering för att få lite färg. Ganska spännande smak, åtminstone mina smaklökar gillade smakkombinationen (men ta inte för mycket tjärsirap).
Tips! Höga silikonformar funkar bra för parfaitportioner. Om ni vill ha randiga parfaiter så fryser man ett lager i gången. Men visst går det också bra att slå hela massan i en stor form och sedan ta ut kulor med kuljärn.
Tips! Parfait kan man ha "på lager" i frysen, en snabb lyxig efterrätt att ta till ibland. Låt tina en stund innan servering.
Fler parfaitförslag med noggrannare recept hittas under etiketten parfait i denna blogg.
Lästips:
Tjärsmak på flaska
Här ett boktips: en bra glassbok!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)