14 april 2013

Dryck af Enbär



Här kommer en hälsning från ett annat århundrade. Det är Arvid Lund som gjort anteckningar någongång i slutet av 1800-talet  i boken jag nyligen köpte från ett antikvariat, Kokbok för husmödrar av Gustafva Björklund.

Dryck af Enbär

"Häll en liter friskt vatten i en kastrull och lägg deri i en handfull enbär svarta och låt det koka upp, sedan det stått och dragit en femton minuter, då de flesta enbären sjunkit till botten, häller der af enbärsvattnet, som kan drickas antingen ljumt eller kallt - och i båda fallen smakar aldeles utmärkt. På samma enbär kan man koka vatten ännu 3 á 4 gånger. Man får således af en handfull enbär, som man på apoteken köpa för 25 penni, om man sjelf ej är i tillfälle att plocka dem i skog och mark, omkring en kanna enbärsdryck."


Enbär påstås öka aptiten och stimulerar matsmältningen.
Här hittas mer om enbäret, och många recept där enbär ingår.


Till viltkött och rökt fisk passar enbär utmärkt men 
som smaksättning i en sås till ugnsöring fungerar
det också, det testade vi igår. 




11 april 2013

Kira x 2


Den här våren har jag tagit mig tid att se på Tv lite mer än annars. Lillkillen och jag har bl.a följt med kocktävlingarna som pågått. Nu har Finlands Top Chef och Masterchef avslutats för säsongen och det visade sig att det denna gång var kvinnor som tog hem spelet. Glädjande! Dessutom råkade de båda två heta Kira (och båda finlandsvenskar!). Kira Weckman (Top Chef) och  Kira Åkerström-Kekkonen (Masterchef),  Så grattis Kira x 2!

Kira W
Kira Å


10 april 2013

Stekt strömming med kallrökt lax




Det blev en god strömmingsmiddag igår . Som variation till stekta strömmingsflundror; en tunn skiva kallrökt lax mellan fileérna.

400- 500 g stömmingsfileér
100- 150 g kallrökt lax el forell
vitpeppar
salt
uppvispat ägg
skorpmjöl
smör till stekning.

Lägg en strimla kallrökt lax mellan fileérna, salta, peppra, doppa i uppvispat ägg, vänd i skorpmjöl och stek i smör.

Servera med t.ex potatismos, citron och persilja.

9 april 2013

Ärtans dag / Sapere


Bild ur boken Hemmets köksträdgård,
Ossian Lundén , 1916


Stod och diskade en dag efter lunchen på jobbet och funderade samtidigt på vad vi kunde ha som tema under följande små Saperestunder på dagis. Hur vore det med ärtor t.ex? Man kunde smaka på ärtskott och gröna kokta ärtor. Man kunde titta på torkade gula och gröna och på ärtkross. Man kunde ha ärtsoppedag eller alternativt snålsoppa med ärter. Man kunde lyssna på ärter , hur de låter då man häller dem i en plåtburk eller hur de låter om man lägger dem i en plastflaska och gör en marakass. Man kunde sjunga nån visa om ärter, finns det någon sån? Man kunde läsa sagan om Prinsessan på ärten eller om Madickens lillasyster som pillar in en ärta i näsan, man kunde ha lekar med ärtpåsar, måla "ärtkonst" med fingerfärg...

Fick övrig personal intresserad och hur det hela slutade? Ja vi beslöt att Slottsfesten (maskeraden) som vi kommer ha i maj även kommer att blir en "Ärtans dag". Prinsarna, prinsessorna och riddarna ska få äta sig mätta på en ärtrik snålsoppa den dagen och kanske det  blir munkar  till efterrätt som senaste år - det börjar bli tradition och det är ju fest!

Lite mer om temat: (blogginlägg från förra året)
Vad äter kungligheter?
Slottsfest

och "Kungen"  hittas även här.