3 juni 2013

Syrenberså, rabarber och banan



För tio år sen när vi flyttade hit drömde jag om att ha en syrenberså lik den min mormor hade. En syrenhäck fanns så vi planterade lite fler syrener så det skulle bli som ett litet trädgårdsrum. Syrener växer långsamt och ännu är bersån inte så fin som mommos men under de här tio åren har den ändå vuxit till sig rätt bra. Ikväll åt vi en god rabarberdelikatess i bersån.


Rabarberdelikatessen är enkelheten själv. Lägg fintskuren rabarber 3-4 stjälkar, en banan i skivor, två koppar musli (med rostade nötter), lite smörklickar och rårörsocker i en smord form. I het ugn ca. 15 minuter. Severas med vaniljsås eller snabbvarianten: naturell jougurt smaksatt med vaniljsocker. Man kan  koka upp rabarbern lite innan man slår den i formen om man vill, men ej nödvändigt om den är fint skuren. När  den ugnsbakade bananens mjuka sötma möter den syrliga rabarbern kan man bara konstatera: En ovanligt lyckad kombination!

Smaklexikon av Niki Segnit hittas inte nån rabarber-banan kombination men där finns många andra rabarberförslag. Rabarber-mango t.ex. och förstås klassikern rabarber-jordgubbe.


31 maj 2013

Ett världsrekord!


Jo då, det blev ett Guinnes världsrekord i mete onsdags då 8485 barn samtidigt drog iväg för att meta på 59 olika platser runt om i Finland. Under fiskedagen, då man vill engagera barn och visa att fiske kan vara en trevlig hobby och informera om fisk, ville man också slå världsrekord! Åtta  ivriga barn från mitt jobb deltog också och fick sällskap av några yrkesmän som stod för metspön och expertis. När de kom tillbaka till lunch hade de många fiskehistorier att berätta! Ett riktigt litet äventyr att ägna förmiddagen åt fiske.

Läs mer: Här! (text på finska)

28 maj 2013

Lilla snigel akta dig




De finns många av dem, trädgårdssnäckorna (Arianta arbustorum) i vår stad. Lehtokotelo heter de på finska. Lundsnäcka på svenska. En ovälkommen gäst om man har trädgårdsland. Hör egentligen inte alls hemma här. Ännu för si så där tjugo- trettio år sen var den inte alls så allmän, nu hittar men den så gott som överallt. Där det finns högt gräs, öppna lövhögar,kvistar, eller annars riklig vegetation trivs snäckorna riktigt riktigt bra och blir snabbt många många...

Vill man äta sin odlade sallad själv istället för att hitta halva salladslandet uppätet om man är borta några dagar så måste man ta till åtgärder. T.om prydnadsväxter går de på så bladen mer ser ut som såll där de gått fram. Metoder för att minska på snäckorna finns, men det kräver en hel del arbete. Det allra effektivaste är att ta livet av de små liven, hur otäckt det än må låta. Plocka dem i ett kärl och slå över kokande vatten så dör de genast. Det är rådet som trädgårdsrådgivare Kirsi Mäkinen vid "Uudenmaan Martat" ger. Vill man inte ta död på dem så  försök hålla  gräset kortklippt (...då drar de kanske iväg till grannen istället;).

I restaurang Olo i Helsingfors har man nyligen experimenterat med att tillreda just den här arten av trädgårdssnäcka. med gott resultat! Plocka dem i ett kärl, mata dem med mjöl eller sallad  i en vecka (städa dagligen i kärlet). Skölj dem emmellanåt. Efter en veckas "detoxkur" när avföringen blivit ljusare är de klara för tillredning. Resultatet lär ha blivit förvånadsvärt bra!

- Kanske man borde börja med en sidobusiness? Råvara finns i parti och minut.

(Tidningen Ilta-Sanomat följde nyligen med restaurang Olos snigelexperiment, en artikelserie i två delar.)

På tal om sniglar, vi har ju faktiskt en snigelrestaurang i stan, men de sniglarna/snäckorna är av modell större.

26 maj 2013

Sparris med havtornssås




Lördagsmiddagen fick bli "fast food - en trerätters snabbvariant-middag" då vi hade fullt upp med allt möjligt annat.   I väntan på egen sparris (tar säkert något år innan egna odlingen tar fart) så får det bli sparris från mataffären. Denna gång en sparrisförrätt.  Stekt i panna och med lite av knaprigheten kvar. Serverad på pinne med rädisor och  en havtornssås. Havtornssåsen en bechamel smaksatt med några teskedar havtornssylt. Enkelt, snabblagat, otroligt gott. Som huvudrätt blev det stekt lax&potatis, efterrätt en glasstrut till den som så ville.