10 augusti 2025

Mamusia - det ukrainska köket


Länge sedan jag köpt mig nån bok till kokbokshyllan. Ja köpt några böcker över huvudtaget. Det fanns en tid då bokköp hörde till nöjen. Att fynda på bokreor eller gå in i nåt antikvariat och göra nåt "kap". Sen hem och bläddra och läsa. Det hände att jag kunde beställa boknyheter från nätet. Men för något år blev det stopp. Vet inte riktigt när, kanske det var så att bokhyllorna nu var fyllda? Eller var det så att jag ökat mitt "scrollande" och läsande på mobilen och det mattade av min bokiver? Koncentrationen att läsa böcker infann sig inte mer så lätt.

Försöker få tag i just läsivern igen... med mindre "scroll" och mera koncentrerad läsning. Läsa böcker.

Men att äga en massa böcker... ja vet inte. De flesta hittar man i biblioteket. Så nu försöker jag regelbundet ta mig dit istället. I senaste bokhög som kom med mig från bibban fanns även en kokbok. En som var något bekant från tidigare då jag, typiskt nog, hittat författaren på sociala medier och där läst om hennes bok och hennes mat. Hade faktiskt redan gjort några rätter just efter hennes recept.... recept som jag hittat på nätet.

Bokens titel: Mamusia - det ukrainska köket

(Ursprungliga titel Mamushka)

Författare: Olia Hercules

Utgiven: 2015, svenska utgåvan kom 2022

Bra recept!  Såna man vill återkomma till. I Mamusia - det ukrainska köket hittas god mat i min smak.

Nu har jag gått och lovat mig själv att biblioteksbesök och läsning ska bli ett av vinterhalvårets regelbundna tidsfördriv. Och om det ibland kommer med nån kokbok hem är det också positivt - alltid ett nöje att bläddra bland goda recept och få lite nya idéer inom matlagning.


"Läsivern tillbaka - och mindre "scroll" - det spelar i längden en stor roll.


3 augusti 2025

Augusti - rökta räkor, bärplock och nässlor

En fiskmiddag med
abborrar, rökta räkor
och gravlax


Eftersom ingen fiskat blev det en tur via affärens fiskdisk. Ett "fiskbord" med smått och gott till nypotatis. Vi åt den första egenodlade nypotatisen för i år. 
Abborrarna fileades, panerades och stektes i smör. Serverades med creme fraiche och lite svamp. Gravlaxen och speciellt de rökta räkorna var underbart goda! En mandelkaka som efterrätt. 
Nu borde det bli bärplockardagar... (eller kvällar då jobbet igen kört igång.) De få buskarna med svarta vinbär är redan plockade. Blåbärsplocket kom av sig då värmeböljan kom, borde ännu hinna till blåbärsskogen innan det är för sent. I år dignar björnbärsbuskarna igen fulla med bär efter några bärlösa år. Naturen är nyckfull. Björnbärsår men definitivt inget havtornsår. Märkte för sent att den enda lilla hanbusken gett upp och pollineringen totalt misslyckats. Tur att vi ännu har lite havtorn i stan. (Hade tänkt gräva upp de sista där i våras men det blev inte av). Nå några nya hanplantor borde  säkert köpas inför nästa säsong så buskarna igen kan leverera.

Nässlor, och framförallt nässelfrön, går bra att plocka ännu i augusti. Brukar torka nässelfrö och strö på joghurt eller ha med i bröddeg under vintern.  De första nässlorna om våren brukar prisas högt men det går lika bra att plocka nässlor i augusti. Om man klippt ner gamla nässlor kommer de upp nya fina skott hela sommaren. Nässelplättar med lingonsylt är alltid gott. Tror det får bli det idag. 

Ha det gott!





27 juni 2025

Juni med finmiddag, "skrapukalas" och skogspotatis

Första skörden, snart
dags att så en omgång till.

I början av juni var jag vid sidan av jobbet med och fixade en finmiddag "i Edelfelts anda". Det blev 1800-tals inspirerad mat i gott sällskap.

Förrätt en fisksoppa, Bouilabaissetyp med tomat, färsk fänkål, saffran m.m (Man kan tänka sig att Edelfelt åt sån under sina Parisår). Sedan följde kycklingbröst med gräddsås, spelt, ärter, syltlök och svartvinbärsgelé. Avslutningsvis Kaffe med bulle  och chokladkyss. Middagen vi ordnade inkluderade också ett intressant föredrag om Edelfelt. Lyckat koncept med både middag och föredrag i trivsam miljö!

Vår midsommar i år förlöpte lugnt med god mat, många rätter och sedan eldades en "kokko" ( brasa) på strandängen. "Skrapukalas" dagen därpå. (Skrapukalas = lunch dagen efter på alla goda rester).

Läste i en artikel om en man som odlat skogspotatis på försök. Om hur goda de blev hans experimentpotatisar som odlades där inne i skogen. Han lät de stanna lite längre än vanligt i jorden. Tog inte upp dem före november. Bestämde mig att testa (även om det är lite sent att plantera potatis nu... ) Innan tjälen biter tag i skogsförnan ska jag sen kolla om vi fått lika goda skogspotäter som han beskrev. Nypotatis till självständighetsdagen som mål då kanske. Vem vet, kanske skogspotatis blir en ny trend.



11 maj 2025

Så var det dags igen då

Dags att tänka trädgård igen.

 Äntligen verkar det bli varmare dagar. Jag sår det mesta direkt på friland så det är en lång väntan på värmen innan fröer kommer i jorden.

Persilja, dill och sallad såddes idag och också salladssenap, rädisor och malabarspenat. Den klättrande spenaten som växer på höjden har jag lyckats bra med förut. Det är en god sort med kraftiga blad. Späda råa blad är gott i t.ex sallad. 

Sättlök ska köpas i veckan. Lite potatis borde också komma i jorden. Några enstaka zucchini... I övrig blir det mest blommor. Har bl.a frön av blåklint, ringblommor och cikoria. Krasse och tagetes har redan grott.

Dahliarumban har redan pågått en tid. Förplanterat. Tagit ut dem om dagarna, in till kvällen men riktigt snart tänker jag plantera ut dem. 

Havtornen mår prima på strandängen. Vinbärsbuskarna kunde få lite mer uppmärksamhet... äppelträden har blivit kraftigt beskurna så får se vad de tyckte om det.

Hursomhelst, det är fint att allt börjar komma igång igen! Känns bra att kunna odla ett och annat för husbehov.

(Nässlor skördades redan idag. Inget jag odlar precis😉 men ur den vilda trädgården hittas också ett och annat).