30 mars 2012

Kökshjältar / Boktips!

"Bokens titel ”Kökshjältar” är en hyllning till alla de kvinnor och män står i köken och lagar god mat till en massa barn. "

Bläddrar i nyutkomna boken Kökshjältar av Karolina Sparring och Jens Linder. Böcker om  à la cartekockar (eller böcker skrivna av dem) utkommer titt som tätt mer sällan hittar man böcker om/av kockar inom offentlig måltid. Det här är en bok om oss som kockar i barnens värld. I och med Karolina själv är förskolekock vet hon vad hon talar om och vill med boken förmedla stämningen som finns i förskoleköket. Vi ska vara yrkestolta! Boken har en massa fina recept men också andra matnyttiga avsnitt som berättar om hur vi borde förhålla oss till mat&barn. Gillar mycket avsnittet om kocken Camilla som är en ivrig användare av "muurikka" och lagar mat utomhus flera dagar i veckan.

Titel: Kökshjältar
Författare: Karolina Sparring och Jens Linder
Foto: Karin Alfredsson och Jeanette Andesson
Utgivningsår: 2012
Utgiven av Måltidsakademins Förlag i Grythyttan Ab i sammarbete med Allebarnsrätten


25 mars 2012

Geitmyra / Oslo del 5


I höstas skrev jag lite om en matresa jag och min väninna+ hennes son gjorde till Oslo i oktober. Vi fick nyligen en artikel publicerad i den finlandssvenska tidningen Svenskbygden (utgiven av svenska folkskolans vänner) som handlade om ett av målen på vår resa, Geitmyra - matkulturcenter för barn. Vi följde med verksamheten där under två dagar. Tänkte jag kunde skriva något smått om Geitmyra ännu här i bloggen för det är faktiskt ett jättebra koncept det som initiativtagaren Andreas Viestad tagit fram! Matkulturcenter -för barn borde det finnas många av runt om i norden/ ja i hela världen! Att satsa på barn, mat och måltidsglädje är nämligen en investering i framtiden.

Geitmyra är centralt beläget i området Sagene, ett naturskönt område mitt i storstan. Eftersom Geitmyra parsellhage finns precis intill och måltidscentret har en egen parsell så har man möjlighet att odla sina egna grönsaker. Skolklasser får komma till Geitmyra för fyra dagar och barnen får med hjälp av proffsig handledning  möjlighet att odla, kocka, äta och  njuta av sin egenhändigt gjorda lunch. Det är alltså frågan om ett slags "dagsläger" med mat som tema. Under veckans femte dag åker sedan någon från Geitmyra och besöker klassen i skolan och fortsätter prata mat. Fredagar på Geitmyra invaderas av dagisgrupper, barnehager, så får även de riktigt unga pröva på kokkonstens hemligheter. På Geitmyra ordnas även på kvällar och veckoslut bakningskurser, kurser i spädbarnsmat, tema kring fisk och mycket mer. På Geitmyra handlar mycket om måltidsglädje och sensorik d.v.s det vi kallar Sapere.

Läs mer om Geitmyra här!

Köket redo för nästa gäng!
Man kan laga sitt eget smör!



Laxtårta



En klassiker hos oss. En smörgåstårta med "inte så mycket i" men ibland är det enklaste det allra godaste.

Laxtårta

18 skivor formbröd
4 hårdkokta ägg
2 syrliga gröna äppel
300-400 gram gravad lax
400 g  creme fraiche
1 knippe dill
vitpeppar
senap
citron och dill till garnering

Skär kanterna från formbrödet (de kan sen användas  t.ex till krutonger)
Koka äggen, hacka dem smått och blanda med äppel skuret i små tärningar, finskuren gravad lax, creme fraiche, dill och peppar samt en matsked senap. Blanda till en jämn massa. Bygg upp tårtan genom att varva bröd  (tre lager bröd) och "massa". Garnera  med citron och dill.

Tårtan lagas helst dagen innan den skall ätas så den hinner dra, då blir den allra godast!