31 oktober 2012

Rotsakspalett/ Sapere


Sapereövning: Fundera på rotsakernas smakord

Slow food i all ära men den här gången bjuder jag på ett litet tips på snabbmat. Kanske som ett mellanmål, eller en liten munsbit/ aptitretare innan middagen är klar. Skär rotsaker i bitar. Lägg dem på en tallrik (med lite vatten). Kör dem i microvågsugn ca. 1 min. Rotsakerna får gärna ha kvar lite av tuggmotståndet. Smält smör. Dippa rotsakerna i smöret. Vi hade även lite balsamvinäger och ramslök i vårt smör. Paletten hade bara en nackdel.... den tog slut så fort.

28 oktober 2012

Kvarnen, speltgröt och degterapi



Åkte igår med maken till kvarnen. Köpte mjöl, gryn och flingor till jobbet och passade på att köpa några påsar till hemmaköket också bl.a speltflingor till gröt, vete- och fullkornsmjöl. Ekologiskt och nymalt - det bästa!

Spelt (dinkel) gröt
1 l mjölk
ca.4 dl speltflingor
lite salt
Serveras med bär, t.ex blåbär.

Koka upp mjölken. Rör ner flingorna. Låt småkoka under lock. Rör om emellanåt. Salta lätt strax innan servering.
Jag brukar oftas använda mig av en "våningskastrull" med vattenbad underst. Då kan den badda på  medan man gör annat och man behöver inte vara rädd att det brinner i botten.

Några länktips
Mat och människor/ Degterapi
Skådebröd så in i norden! Nordiska mästerskap i skådebröd

26 oktober 2012

Choklad och kardemumma



Godissugen? Pröva någonting gott! Kombinationen choklad-kardemumma i en chokladpaj.
Tipset hittat i boken Smaklexikon (som jag skrev några rader om här).

Botten, en mördeg:
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
(lite rivet skal av citron eller lime)

Fyllning:
3 dl grädde
200 g  choklad
1 tsk kardemumma
25 g smör

Dekorering:
kokosflingor 

1 sats mördeg trycks ut i en pajform. Gräddas i 175 graders ugn. Under tiden: hetta upp 3 dl grädde (jag hade visserligen bara 2 dl) tillsammans med kardemumma (Niki skrev att hon öppnar 10 kardemummakapslar och stöter i mortel, jag tog en finstruken tsk finstött kardemumma).  Bryt 200 g mörk choklad i bitar och låt smälta i den heta grädden. Tillsätt 25 g smör. Ta ut den färdigt gräddade pajbottnen ur ugnen.  Häll chokladsmeten över. Låt stå svalt några timmar så chokladen stelnar till. Strö kokosflingor över.
Min kaka innehöll även lite citronsest i mördegen. Kokosflingor lämnade jag bort. Dekorerade med kronblad av ringeblomma istället.
Kardemumma och choklad är en god kombination! En väldigt god och mäktig kaka!



21 oktober 2012

"La Semaine du Goût" och "Smakens uke"


I Frankrike har man precis avslutat den årligen återkommande smakveckan "la Semaine du Goût". Varför då en hel vecka med smaker i fokus?

Enligt arrangörerna:
“Educating taste, particularly in childhood, is the key to a balanced, healthy and diverse diet for one’s entire life. All children can learn to appreciate different tastes, to distinguish between them, and to talk about them. Schools, chefs, and the family: all have a role to play.”
(uppsnappat ur Karen le Billons blogg)


Men inte bara i Frankrike är smakerna i fokus. I Norge förbereder man sig för den årligen återkommande Smakens uke.