13 augusti 2016

Nya köket tar form


Mot en ny adress...


Jag har ett nytt jobbkök! I junimånad lades mycket tid och energi ner på att packa ner ett helt dagis, en massa köksprylar och alltmöjligt annat i flyttkartonger. Sen tog vi semester för att nu i augusti packa upp alltsammans på ny adress. Vi har slitit som djur den senaste tiden för att få sakerna på sina rätta platser. Vi har shoppat grejer vi behöver, köpt begagnat, återanvänt och äntligen börjar det kännas som om vi är inne på slutrakan. Fem före färdigt. På många sätt bättre än vår gamla arbetsplats för hur charmigt det förra huset och mitt gamla kök var har jag nu äntligen ett kök som fungerar till fullo. Ett kök som är lätt att hålla rent, med golv som lutar åt rätt håll d.v.s mot golvbrunnarna! Många golvbrunnar dessutom. Det kan låta som en bagatell men i ett yrkeskök är golvbrunnar rätt så viktiga och golv som lutar åt fel håll bara irriterande. Som kock uppskattar man också arbetsytor, Det ska finnas rum att breda ut sig vid behov. Inget jag varit bortskämd med precis. Och ordentligt med förvaringsutrymmen bör det finnas. Stora förråd och mycket skåp. Bra fungerande maskinpark. Det har jag nu! Hej, det här känns lyxigt!



(Kommentar i efterhand: skenet bedrog. Det var tyvärr inte alls ett bra kök... alla fel och brister syns inte på ytan... som t.ex inomhusluftproblem🙁...  så mot ny adress blev det igen.)

12 augusti 2016

Pulled oats - test





Man kan inte bilda sig en uppfattning om något man inte prövat på tänkte jag och kom hem med ett paket "pulled havre" för nån vecka sedan. Det här en produkt som har varit alldeles otroligt mycket framme i medierna i Finland, ja redan långt innan den kom ut på marknaden. Marknadsförarna har verkligen varit skickliga och jobbat hårt.  

Ett försök att se objektivt på det nya.

Positivt: Man har lyft fram inhemska råvaror. Ok. det är ett halvfabrikat men innehållslistan är kort. Inga tillsatser. Innehållet enligt förpackningen på den naturella varianten är åkerböna, ärtkross och havre, därtill lite rypsolja och vatten. Konsistensen har man fått fram på mekanisk väg. Ärtkrosset medger tillverkaren att tas från centraleuropa, resten är inhemskt. Kanske det bara är en tidsfråga innan ärtkrosset kan tas från Finland? När efterfrågan finns kanske ärtodlarna ökar? Ett annan poäng är att kanske detta är sättet att få bönor i det finska folket? Bönor, ärter och havre är i sig bra födoämnen.
Ett annat plus är det höga proteinvärdet och totala avsaknaden av soja. Allätare har lättare att hålla sig på avstånd från sojan men tänker nu främst på veganer och speciellt på barn i veganfamiljer. Tror att det inte kan vara bra för ett litet barn att äta alltför mycket soja  (och det är alltså bara vad jag personligen tror... eftersom jag inte på nåt vis är nån expert). Här har de istället en produkt med högt näringsvärde som alltså inte innehåller varken alltför mycket soja eller tillsattsämnen.

Priset då? - överkomligt. Men hemlagade vegebiffar innehållande bönorkross, ärtkross och havregryn blir säkert ändå billigare.

Tacos med  pullet havre och svamp. Jordgubbar i salladen.


"Pulled havre sapere":

utseende: nja, ser rätt oaptitligt ut innan man gör nåt av det, lite "kattmatskonsistens" innan man tillreder. Ska helst läggas med i slutskedet och inte koka sönder. 
doft: neutral, sädeslag, mild
munkänsla: som pulled pork eller höna/kyckling
smak: ok. Smakar förstås inte kött eftersom det inte är det... saknar fettsmak och "djup". Smakar ändå ok om man "fixar till det". Kräver bra kryddor!

I testet användes neutral pulled havre. Jag hade även med lite karl-johansvamp för att få lite mer smak i det hela. Det finns två övriga varianter som är färdigt smaksatta.

Summa sumarum: Nyhetens behag, finändsk innovativ produkt, trendigt. Mättar bra. Godare än quorn, sojastrimlor och dylikt men en böngryta med  grönsaker och ris/ korn till och lite stänk med chili är trots allt godare tycker jag. O.k som "sällanmat" och ett bra komplement om man har vegetarianer/veganer på besök och vill ha t.ex en tacokväll eller om man annars bara vill minska på köttkonsumtionen och ha variation i den utökade vegetariska kosten. 

Men tja... personligen tror jag inte jag blir nån storkonsument av produkten. Det finns så mycket annat gott att laga mat av.







7 augusti 2016

Kongens kaer, svarthalsad dopping och en ovälkommen växt/ Vejle del 3


Detta får bli det tredje och sista inlägget om vackra Vejle Ådal. Många har kanske besökt orten p.g.a av att Legoland ligger så nära. Men rekommenderar verkligen att man tittar sig omkring några dagar och bara njuter av naturen där. Vejle är också ur historisk synvinkel intressant. Vi rör oss i Harald Blåskäggs landskap, här finns många spår från järnåldern, här finns runstenar och mosslik att ta sig en titt på. Vi hann bara med en bråkdel så återkommer gärna någon gång tillbaks till dessa trakter. Nedan några bilder från Kongens kaer, här kommer man riktigt nära naturen. Man kan spana ut från en utsiktsplatå eller gå längs byggda spångar nere vid vasskanten. Att få syn på svarthalsad dopping är också lätt här finns nämligen många!


Maken fick fina bilder på den svarthalsade.



På infotavlorna hittade jag intressant upplysning om en problemväxt. Japansk pilört. Precis den växten som jag så sent som ivåras suckade över hemma i trädgården då jag såg hur den spridit sig. Planterade växten för några år sedan ovetande att den är så dominant. I år dyker den upp här och var med rotskott. I Vejle har man beslutat att försöka bekämpa den. Nu fanns det svart plast här och var på marken så den skulle hindras. Kanske något jag också måste göra? Problemet med såna här växter (lupinen är en annan) är att de tar över den naturliga floran och utarmar artrikedomen. En ståtlig växt i sig men den hör inte hemma här...




Muuu...


Vy från hotellet i Haraldskaer


Sen blev det västkusten och Vadehavet, men det är en annan historia...







5 augusti 2016

Lite extra "knas" till salladen? / Vejle del 2






Får det vara lite "knas" till salladen. Krispiga mjölmaskar kanske? I Vejle där vi bodde under några dygn under vår Danmarksresa finns ett fint "vetenskapscenter" økolariet som det lönar sig att besöka! Förutom att man kan experimentera med allt möjligt där är det samtidigt en bra infoplats om Vejle. Här hittas broschyrer, ges tips om vandringsleder m.m Vejle ådal presenteras på ett alldeles utmärkt sätt. Experimenten är skojiga för både ung som gammal samtidigt som man lär sig om sophantering, återanvändning, framtidsmat och om vad som händer och sker i Vejle med omgivning och också globalt. Inträde till økolariet är dessutom (otroligt nog) gratis! En av utställningarna i økloariet handlade om insekter som föda. Här lite bilder från den, det fina "Bugs cafe". I den lilla shopen  kunde man köpa godis med insekter i om man kände för det.