25 september 2016

Svampklämma, abborrar och lingonmascarpone











Höstsysslor på torpet. Mycket att göra innan vintern kommer. Men äta måste man mellan varven. Fick bli mycket närmat denna gång. Abborrar, svamp och lingon. På tallriken även en "tunnbrödsklämma" med innehåll av blandad skogssvamp, fint skuren tomat, rödlök och lite peppar. I efterrätten fick lingonen spela huvudrollen.

Lingonmascarpone

100 g mascarpone
2 dl vispgrädde
några msk socker
en nypa vaniljpulver
lingon (eller lingonsylt)
några lingon till dekoration

Vispa grädden och rör ihop den vispade grädden med mascarpone, socker och lingon. Låt stå svalt innan servering. Lägg upp i skålar och garnera.



Skogens vilda djur hjälper till att städa upp i trädgården...










20 september 2016

Hummus och höst




Tecknade bilder finns det gott av hemma hos oss. Sitter ofta och ritar helt utan nån direkt anledning. Så har det nästan alltid varit. Finns ett papper och en penna till hands dyker där snabbt upp nån figur. Ett djur, en människa ett troll eller precis vad som helst. Den här damen får titta in i bloggen idag och förmedla er mitt goda hummusrecept. Hummus utan tahini men istället en sesamolja. Mycket citron (men smaka er fram så ni får den precis som ni vill! Kanske ni vill ha mindre syrlighet men mer vitlök?). Hummus är jättegott på t.ex smörgåskex. Tillsammans med jordgubbssmootie fick det bli mellanmål på dagis en dag.

Nu är det höst. Flyttfågelsträcken drar för bli och naturen är så vacker så passa på och njut av årstiden!




11 september 2016

Bovetevåfflor, lax på spett och naturen in på knuten




Skär laxen i strimlor, smaksätt med pesto, rulla laxen och trä upp på spett tillsammans med svampen.





Det fick bli goda bovetevåfflor med nässla och mangold på torpet denna gång. Serverade med rårörda lingon. Det blev också laxrullader på spett med kantareller, samt potatis, rödbetor och bönor. Laxskinnet fördes ut på simbryggan och blev kalasmat till havsörnen (tyvärr hann inte kameran fram när Herr Örn gjorde entré). På kantarellrundan träffade jag på en älg... lite för nära... så fick dagens adrenalindos men frågan är om inte den ändå blev mer skrämd för mig än jag för den. 

Bovetevåfflor (liten sats för tre, laga dubbelt upp om ni är fler)

2 dl mjölk
1 dl smält smör
1 dl finhackad förvälld mix på nässla&mangold
1 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg

Vispa ägget med mjölk och nässla-mangold. Rör ner mjölet blandat med bakpulver och salt, tillsätt det smälta smöret. Låt stå och svälla en stund. Ta fram våffeljärnet och värm upp det. Stek frasiga våfflor och servera med rårörda lingon.







4 september 2016

Malins glutenfria och en bok om skolmat




Två nya böcker till kokbokshyllan på jobbet. Ena köpt den andra har jag fått.

Bok nummer 1. Malins nya mat  Glutenfri mat för livsnjutare köpte jag då jag kommer ha en glutenfri liten matgäst på jobbet i år. Malin brukar ha bra recept i sin blogg så litar på att jag här hittar recept som jag kan ha användning av. Jag bakar rätt mycket på jobbet och det känns bra att även den glutenfria får hembakt ibland. Boken känns som ett bra val i djungeln av alla "glutenfriböcker" som utkommit de sista åren. Layouten får också ett extra plus. En klar och tydlig kokbok.Mycket tips på vad man kan ha i sitt glutenfria skafferi och Malins egna mjölblandningar som hon rekommenderar för olika ändamål. 

Malins nya mat  Glutenfri mat för livsnjutare  
Malin Båtmästar
utgiven på eget förlag MalinsFoodieliving kb
Andra upplagan 2015

Den andra boken, helt nyutkommen,  fick jag på seminariet jag var på för nån vecka sedan. School dining in Finland - Learning and Well-Being är titeln och den är skriven och sammanställd av Seija Lintukangas och  Päivi Palojoki. En bok om skolmaten som helhet. Tänk att en sådan bok inte skrivits tidigare! Språket är engelska och kan tänka mig att denna bok kan vara användbar då andra länder nyfiket undrar hur vårt system med skolmaten egentligen fungerar.

Finländska skolsystemet högaktas av mången runt om i världen. De fina Pisaresultaten har antagligen mycket att tacka skolmaten för var det någon utländsk gäst på seminariet som sa. Kanske det ligget något i det. Personligen anser jag att det finns endel saker och ting som kunde rättas till i skolmatssammanhang. Ja som t.ex den pågående boomen att man nu ska bygga nya stora jättekök istället för att ha mindre enheter eller helt egna kök i skolorna. Det känns totalt fel när man samtidigt talar så vackert om hur måltidspedagogik kommer lyftas fram allt mer i skolorna. Egna kök och skolträdgårdar skulle vara idealet om det verkligen är så att man vill att barnen ska få en bra inblick i matens väg. Ett system där barnen kunde vara mer involverade i måltiden skulle kräva närhet till kök och kökspersonal.
Boken innehåller rätt mycket arkivbilder av varierande kvalitet. Är inte så förtjust i bokens utformning Kanske man hade kunnat satsa lite mer på bildmaterialet och layouten. En ganska typisk "läromedelsbok". Ett lite fräschare och modernare grepp kanske. Men trots det ett stort plus för att det överhuvudtaget gjorts en bok om skolmat!

School dining in Finland - Learning and Well-Being
Seija Lintukangas och Päivi Palojoki
Edutaru
2016