29 juli 2017

Över stock och sten för att finna guld





Nu är det tre år sedan "vår bästa skog" försvann. Har skrivit om det tidigare t.ex här och här. Ja egentligen inte vår skog men vi var så gott som de enda som plockade svamp och vandrade omkring i just den skogen. Fina mörka gamla granskogen blev ett grått svårframkomligt kalhygge. Förtvivlan kände jag då, ett stort vemod än i dag.
Nya svampställen har hittats men man är tvungen att vandra längre och först ta sig fram över hygget vilket är lite jobbigt... men med svetten lackande i pannan, mycket "finsk sisu" och målmedvetenhet travas det fram över stock och sten. Otroligt så mycket sten som kommer fram då mossor försvinner!



Mjölkört/duntrav/rallarros
... ger vackra isbitar till sommardrinken.


Några bra saker följde ändå i avverkningens kölvatten:
-Ljuset! Nu har vi kvällssol och ser vacker kvällsrodnad från köksfönstret. Innergården blev ljusare och riktigt vackert då kvällssolens sista strålar letar sig fram mellan träden.
-Lundkänslan. Björkarna, almarna och ekarna på vår sida mår bra av ljuset och hela området är fullt av fåglar. Olika trastar och flugsnappare mest.
-På kalhygget händer faktiskt en hel del trots man inte skulle tro det. Helt nya växter dyker upp som från ingenstans. Kaveldun för att ta ett exempel. Uppe på kalhygget där det tidigare stod stolta granar har det bildats en myrliknande vattenrik biotop där vitmossan frodas. Duntrav och nåt starrliknande gräs har börjat ta plats. Familjen Trana trivdes också utmärkt där vid häckningstid. Smultron finns det en hel del av på de torrare partierna och hallon och ormbunkar breder ut sig. Lite nyplantering av gran har också gjorts.

Men "ack o ve" så jobbigt att trava omkring på hygget för att ta sig till svamparna längre bort. Stenbumlingar, rötter, stubbar och förmultnade kvistar och ingen chans att gå raka vägen över "nybildade myren" då där är så sank mark. Blir långa omvägar för att ta sig fram till svampen. Men sen hittar man dem, de gula fina. De goda. Då inser man att det var mödan värt.


Vad gör man inte för de goda gula...

21 juli 2017

Mushroom coffee, en god risotto, mera mjöl och en igelkott


Läser om nästa stora trend. Så hör på nu alla "trendnissar". Nu ska det drickas svampkaffe! Nu är det svamp som lyfts fram som superfood. Plocka, torka och mal ner svampen och blanda svampkrosset med kaffet. Och du får ett mer "umamismakande" kaffe med "jordkaraktär". Eller rusa iväg till din superfoodgrossist och köp ett färdigt blandat, fint förpackat svampkaffe till överpris.

...eller så lägger man "som vanligt" svampen i maten och tar en kopp kaffe därpå.

I år är svampen sen. Åtminstone här i våra marker. Torrt i skog o mark, trots regnskurar nu och då. Inte ens de första kantarellerna har börjat titta fram. Fick bli köpt svamp i senaste risotto. Köpta odlade champinjoner och en burk kantareller. Färgen blev lite grå p.g.a champinjonerna men smaken ändå god. Salladslök och vittvin och mycket färsk oregano, salt, peppar och parmesan. En dutt grädde. Bra torpmat! Följande dag åt vi tacos. Jag fyllde mina tacoskal med "risottorester". De blev lite annorlunda, mycket goda!

Bondbönorna växer och frodas på Malmgårds åkrar.



Nu ska det bakas igen...

Igår en utfärd til vackra Malmgård. Köpte lite mjöl och annat. Sen till Lovisa där vi åt på Ölvins. 

Restaurangen hade en tam igelkott som tassade omkring bland borden.

Idag blir det blåbärsplockning och svampspaning på programmet och kanske årets första blåbärspaj. Ännu  kvar av semestern och i dag tittar solen fram lite grann för omväxlings skull.

 Ha en fin dag!



(...ett icke sponsorerat blogginlägg)

17 juli 2017

Experimentella luncher - pasta med emmer och nypon


Pastaexperimenten fortsätter. Denna gång fick det bli tagliatelle med både nypon och emmer i degen. Lite mer svårarbetad deg än den förra...men smaken god! Den här gången fick degen vila i kylskåpet nästan två dygn innan den tillagades.

Enligt bilden på durumvetepåsen borde
 man ta benen till hjälp...
nå det gick bra trots jag inte gjorde så.

Läst på om pastadegar och kollat lite på youtube. Här några tips:

* Beräkna  1 ägg till 100g mjöl (endel använder hela ägget, andra bara gulan)
* Mjölet får gärna siktas genom en sil innan.
* någon msk olja eller vatten kan man också ha med och glöm inte saltet (nån enstaka nypa).
* Lägg mjölet i en hög på bakbordet, forma en grop i mitten där äggen läggs, arbeta in med en gaffel lite mjöl i gången. Knåda 5-10 minuter för hand...och så finns det de som tipsar att man också kan använda sig av degblandare.
* Testa gärna olika mjölsorter, experimentera! Testa också att lägga med nån smaksättning t.ex torkat svamppulver, örter...
* Lägg plastfilm eller en fuktad handuk över och låt degen vila. Kan också lagas långt innan och sparas i kylskåp eller t.om frys. Får den stå i kylen några dagar hinner smakerna i mjölet utvecklas och pastan blir ännu godare.



Mitt senaste degexperiment

 2 1/2 dl durumvete
1/2 dl emmermjöl
1/2 dl nyponmjöl
2 ägg
nån msk olja
En nypa salt

Liknade nästan pepparkaksdeg...


Innovativ pasta: nypon&emmer i pasta - någon som gjort den kombinationen tidigare?



Kombinerades med en nässel-mandel pesto.
I peston grovhackad mandel denna gång.


(Det är så skoj att experimentera med smaker!! Nån som vill anställa mig till ett matlabb?
Helst vill jag jobba på distans här på torpet. Vildörtssamlare kan jag också bli....)


Här hittas mitt förra pastaexperiment.