12 augusti 2017

Trädgårdsläget så här i augusti



Har som vanligt haft diverse trädgårdsprojekt under våren och sommaren. Förra året blev det lite si och så med odlandet (p.g.a olika orsaker). I år har det mer fokuserats på förberedelser inför nästa år. Börjat bearbeta ett nytt litet land för potatis och så har vi funderat på vad vi egentligen ska odla och var. Ja vi har ju två trädgårdar en i stan och en vid torpet. Den i stan är väl närmast ett skämt i år, en förvildad djungel, då vi mest tillbringat tiden på torpet. Den trädgården borde omplaneras helt. Göras så lättskött som bara möjligt. Men är nöjd över bärbuskarna där. Så praktiskt att ha bärträdgård nära sig den här tiden om året, hinner plocka även till vardags efter jobbet. Nytt för i år där är en buskblåbärsbuske, som ännu måste få växa till sig. Det gamla körsbärsträdet sågades ner då det sett så eländigt ut många år och gårdsbjörken gick samma öde till mötes (och vi fick fin björkved!) Ett av äppeltäden har också sett sina bästa dagar men får ännu lite nådetid.

Havtornsbuskaget växer och frodas och björnbärsbuskarna dignar av bär. Havtornsskott har grävts upp här och där från gräsmattan (vilka kraftiga rotsystem havtorn har!) och nu testar jag att odla havtorn också vid torpet. Det verkar som de rotat sig bra där. Havtorn är en ganska anspråkslös växt. Den gillar sol och jorden bör vara porös gärna lite sandblandad. Man bör ha både han- och honplantor för att det ska bli bär. Så goda vintervitaminer! Årets äppelskörd verkar bli helt ok. I övrigt har vi ätit hemodlad sallad hela sommaren. Rädisor och rovor, zuccini och annat smått o gott. Morötterna ännu små men goda!

Vid torpet har jag skördat en hel del nässlor i sommar. Räknar den nästan som en köksträdgårdsväxt numera. Det talas ofta om att man ska plocka nässlor tidigt om våren. Fina späda toppskott. Men om man hittar en fin nässelplats och skördar om och om igen så kommer det upp nya fina skott längs hela sommaren långt in på hösten. Vi har kört över området med gräsklipparen ett par gånger. Tar inte länge så växer det fina späda nässlor igen. Ta handskar  på dig, utrusta dig med en sax och ett kärl. Skörda nässlor, förväll, finhacka och lägg i portionspåsar i frysen till goda rätter i vinter. Eller låt torka, smula ner och ha som krydda till soppor, såser och smooties. Gör också ditt eget örtsalt med nässla: Ett väldgt gott, smakrikt "umamisalt" gör man med: torkad nässla, torkad svamp, havssalt och torkad libbsticka eller persilja. 





8 augusti 2017

En ode till torkskåpet och till "De utmattade husmödrarnas försvarare"




En bra artikel i  Hufvudstadsbladet senaste vecka. Den  var skriven av Sofia Holmlund och handlade om Maiju Gebhard (1896-1986), chef  på hushållsavdelningen på Arbetseffektivitetsförbundet i Finland och även uppfinnare. Vilken kvinna! Maiju var nämligen den som såg hur saker och ting kunde göras annorlunda, smidigare och enklare. Hon som med sina bra ideér och uppfinningar gjorde att husmödrarna på många sätt fick en bekvämare arbetsmiljö. Hon bl.a införlivade torkskåpet som idag finns i så gott som alla finländska hem. (...ja förutom i de hemmen där man köpt utländska köksskåp då.)

Torkskåp, ja. Finns det nån smartare köksuppfinning? Och ändå har den knappt fått spridning utanför Finlands gränser. Så frustrerad jag var mången gång då jag som 20-åring flyttat till Sverige för en period och inget torkskåp fanns i köket. Hur bra diskmaskin man än har, och hur torr disken sen är när den plockas ur så finns det alltid sånt man ändå vill diska för hand. Nåt enstaka glas, nån kastrull, något ömtåligt... när det diskats är det vått. I Sverige fann jag att man då endera har ett diskställ på diskbänken (tar mycket utrymme!) eller så tar man en handduk och torkar kärlet så man ställa in den i nåt skåp. I Finland: lägg in kärlet i torkskåpet (=ett diskställ med flera hyllor placerat inne i ett skåp som saknar underhylla)... klart! (Torkskåpet kan bra fungera som förvaringsplats tills man nästa gång behöver kärlet). Kärlet är dessutom fräschare då det får stå luftigt på hyllor av galler. Har vid ett antal tillfällen försökt förklara för någon icke finländare det praktiska med detta system. De har mest tittat lite oförstående på mig... Vaddå, det blir ju vått på diskbänken då om det droppar sen". Nej det blir det faktiskt inte. Eller nåja det lilla som droppar faller rakt ner i diskhon och har verkligen ingen betydelse. En diskställning på diskbordet är mest bara ivägen och samlar vatten den med. Och att lägga upp våt/ fuktig handdiskad disk direkt på hyllor känns fel. Åtminstone jag diskar inte allt i maskinen.

Gebhard funderade på mycket annat rörande köket som arbetsplats. Hur långt är avståndet mellan diskho och spis? Hur är det med ergonomin?  Allt för att underlätta  husmödrarnas arbete.
Hon skrev också dessa  "budord":
(Här översatta till svenska)

Till den helt utmattade husmodern

Lär dig finska
-ibland behövs det.
Kuva din överdrivna ambition.
Var inte så hopplöst gammalmodig.
Bry dig inte om vad andra tänker om dig.
Lär dig att också låta andra jobba.
Var inte lat.
Ta en tupplur, pusta ut.
Kom ihåg att helga helgdagen.
Var glad.

Maiju Gebhard
Information om arbetseffektivitet
7/8 1947

Året var 1947... Budorden kan bra användas än i dag för hen som jobbar i köket. Tidigare helt kvinnans domän men tiderna förändras. Nu ska jag försöka kuva min överdrivna ambition, inte vara lat men kanske...ta en tupplur och pusta ut.

Men innan dess måste jag ännu visa er en annan smart uppfinning...


Denna bärplockargrej vi har i våra gömmor på torpet. Uppfinnare okänd. Ett kärl man hänger på armleden medan man plockar vinbär. Man får bägge händerna fria att bara att plocka, böja undan kvistar och fylla kärlet med fart. Tror den kan härstamma från 60-talet eller tidigt 70-tal (namn på uppfinnare och årtal, någon som vet?) Fick tydligen ingen större genomslagskraft... detta är åtminstone det enda exemplar jag har sett. Fungerar bra. Vinbären, de svarta, är mogna nu!

Lite smått och gott från trädgårdsrundan:
 sallad och örter, svarta vinbär och nässlor.
I bakgrunden en nyanläggd örtabänk vid en sten
.

Ha det bra, ät gott och som uppfinnare M Gebhard sa:

Var glad!


31 juli 2017

Tsarens kök och god gös i Kotka



Igår blev det en utfärd till Kotka helt ex tempore. Först ett stopp vid Langinkoski och Tsar Alexander IIIs och Maria Fjodorovnas (Dagmar of Denmark) fint bevarade sommar- /fiskeställe på en mycket vacker plats!


Husen står kvar och är museum idag.


Vacker skog! 





Sommarkök för en Tsarfamilj.

Sedan fortsatte "Kejsartemat" då vi åt vid restaurangen Keisarinsatama. Underbart god rågpanerad gös med nypotatis och en basilika-limeaioli samt varm grönsakssallad. (Rätten hade namnet: Kukourin kupeesta, Kukouri är en ö utanför Kotka med en gammal fästning).




Dagmars ostar: Peltolas blåmögel, Hilma och Keisarinna ,
 nötter och honnung.


Anastasias sorbet (ekologisk vinbärssorbet)





Bryggeriet som tillverkar lokala ölet Ukko.


Keisarinsatama.



Parken Katariina  (Katariinan polku) är också en pärla i Kotka. Vackert område med grillplatser, promenadstråk, lek- och aktivitetsredskap, konstverk, utsiktstorn, fina planteringar. Här trivs ung som gammal. Städigt, lugnt och fint!