10 december 2017

Älgfarfalle, pepparkakor och lite gnäll



Färs på älg fick bli älgköttbullar på självständighetsdagen. På fredagen åts de sista köttbullarna upp. Nu kokades pasta, farfalle till. Färsk spenat fick också ingå.

Koka upp pastan. Häll bort kokvattnet. Rör ner några klickar creme fraiche, nån msk olivolja, några tsk finhackad rosmarin, svartpeppar, lite fint riven parmesan, rör om. Bottna djupa tallrikar med någon näve sköljd färsk spenat, på med pastan och toppa med  köttbullarna.

(Med de färdiga köttbullarna var detta snabbmat. Tog 10-15 minuter max innan maten var på bordet.)

Pepparkakor nu också aktuellt. 

Smält 300 g smör
Knäck tre ägg i en skål

1 1/2 dl sirap kokas upp med 4 1/2  dl rårörsocker 2 tsk finmald nejlika, 2 tsk kanel och 2 tsk ingefära.

Strax innan socker-kryddblandningen börjar koka tillsätts 2 tsk matsoda. Låt sen svalna något innan smör och ägg växelvis rörs ner tillsammans med mjöl. Jag hade 7 1/2 dl ekologiskt vetemjöl och 2 1/2 dl speltsikt denna gång. Degen ska bli rätt lös. Låt stå svalt till nästa dag. Baka ut och grädda pepparkakorna. Ät och njut eller spara till jul.

Och så det "lilla gnället" jag tog med i bloggrubriken. Var en kväll och åt på restaurang med familjen. God mat men så trist då man betalar restaurangpriser och ändå får fabriksskurna grönsaker på tallriken. Dessutom samma grönsaker trots att vi alla tog olika rätter. Såsen, fisken, biffen, pastan potatisen eller vad man än har på sin tallrik må sen vara hur gott som helst men den lilla ditslängda grönsakshögen var bara SÅ trist! Hallå kockar! Bättre kan ni. Vill inte skämmas över min yrkeskår... 
Restauranger MÅSTE kunna prestera mer, speciellt då priset på a la carten är betydligt högre än lunchpriserna. Handskurna grönsaker och lite mer fantasi och portionerna skulle bli så mycket bättre! Vill se inhemska rödbetor, rovor, selleri, persiljerot, kålrabbi, kålrötter, grönkål och jordärtskockor... denna tid på året! Ta fram kreativiteten!!

Måste ta mig en pepparkaka, och nu får det vara slut på gnäll... 

... pepparkakor gör en snäll. 




4 december 2017

Rostad havre i pepparkvarnen



Rostad havre ... och under handduken en deg på jäsning.

Smakkombinationer. Några bilder från i somras då jag rostade hela havrekorn. Blandade havren sen med torkad nässla.  Havre-nässla gott att kombinera! Vad gör man sen? Jo man lägger allt i en kryddkvarn. Ja och sen kryddar man t.ex ostsemlor med vid bakning, eller så kryddar man sin morgongröt eller toppar sin joghurt på ytan strax innan man äter. Kryddar tomaten och gurkskivan på smörgåsen eller gör glassportionen lite annorlunda med "superkraftströssel" istället för sockerströssel.  Har även en variant havre-nässla-nypon och en trumpetsvamp-salt-nässlamix som också härstammar från mitt eget torpkök "matlabbet". Så lägg nordiska smaker/ vilda örter i pepparkvarnen om ni vill ha lite extra god smak på något ibland. 




30 november 2017

Gäsp... dags att gå i ide eller?


© MW
Sent i november. Andra som är trötta den här tiden på året? Zombiemornar då inte ens en kopp kaffe får en att bli pigg. Mörkt när man far till jobbet, mörkt då man kommer hem...

Lönar sig inte att göra saken värre och hoppa över frukosten, den viktiga. 

Jag har ett tips. Havtornsstarta dagen! Har ni inte egna havtorn köp en flaska havtornssaft (eller bär från frysdisken). Mixa joghurt naturell med hela havtorn eller havtornssaft. Ringla över lite honung och vanilj eller kanel om så önskas. Ät en stor smörgås med bredbar pepparrotsost och skivat äpple (äpplena, ta de små goda åländska!). Lite kardemumma i kaffet när det bryggs. Små smaksensationer att börja dagen med och allt känns med ens lite lättare. Naturligtvis kan havtornen bytas ut mot andra bär också. Tranbär, lingon, blåbär...


Vi går mot ljusare tider... snart. 
Innan dess havtorn och T å l a m o d !







 

25 november 2017

Två boktips och ett sopptips / Sapere





Här två boktips till alla intresserade av barn&mat och måltidspedagogik.
Den ena boken utkom nu i höst: Måltidspedagogik i förkolan av Hanna Sepp.

Titel: Måltidspedagogik i förskolan
Författare: Hanna sepp
Utgivningsår: 2017
Förlag: Gothia

den andra boken Första hjälpen vid matbordet av Sandra Ask utkom 2016.

Titel: Första hjälpen vid matbordet
Författare: Sandra Ask
Utgivningsår: 2016
Förlag: Ordfront

Den förstnämda boken ger konkreta tips för pedagoger och kosthållspersonal hur man kan integrera mat och måltider i förskolan och på ett lustfyllt sätt få barnen intresserade. Sandra Asks bok är en bra bok för alla föräldrar som funderar över barn och måltider vare sig man har små matvägrare eller matglada barn. Mycket fakta och goda råd.




Här ännu ett mattips, ett sopptips denna gång. Solsoppa är många barns favoritsoppa. Jag brukar göra solsoppan med morot, potatis, palsternacka och lök eller purjo. (Andra grönsaker kan man förstås också ha med; batat, rova, blomkål...) Mixas slät och tillsätt lite grädde eller kanske en klick gräslöksost i slutskedet. Salt och peppar, lite örtkryddor. Tipset: Denna soppa är även god att toppa med räkor som på bilden ovan (chiliräkor för mera "sting"). Bröd och mjölk till och måltiden är komplett.

(Röda linser kan man förstås också ha med i soppan... men då kan den väl snarast kallas linssoppa.)