21 juni 2018

Osteria Francescana....


...i Modena, Italien är i topp när det gäller "The World's 50 Best Restaurants, 2018". På andra plats El Celler de Can Roca, Spanien och på tredje Mirazur, Frankrike.

Två nordiska bland de 50 i topp: Geranium, Danmark på nittonde plats och Maaemo i Norge på 35.

Utöver dessa 50 finns det enormt många andra bra restauranger runt om i världen  som gör fin och framförallt god mat. Var på en  bra ikväll. En som aldrig nånsin kommer att hamna på "lyxkroglistor" och inte eftersträvar det heller. Men med en personal som njöt av sitt jobb och sken av yrkesstolthet. Sånt blir man så glad av!

                       Trevlig Midsommar!








18 juni 2018

Teriyaki - Terijoki




Ännu lite buljong över och  sen skjuss med dem in i ugnen.



Fiskrosor med teriyakismak

Du behöver:

en regnbågsfile (eller annan fisk)
broccoli
ärter

buljong
teriyakikrydda (alternativ gör din teriyakiblandning själv med rostade sesamfrön, chili, socker, (vitlök, ingefära) och japansk soja.

en påse potatis (mjölig sort)
smörklick
nån dl mjölk
salt och vitpeppar

Dessutom: salladsingredienser och glass och jordgubbar

(skriver min vana trogen inte ut så exakta mått... endel är storätare, andra små. Ni vet säkert själv hur mycket det går åt i er familj;)

Ta bort skinnet från fisken (röding, regnbåge, gös... vad ni får tag i). Skär filen på längden i  långa  "remsor". Gnid in dem i teriyakikryddblandningen. Låt stå och dra åtminstone så länge medan du tvättar och skalar potatis till mos, gärna lite längre. Lägg potatisen på kokning. Smörj portionsformar. Lägg broccoli och några ärtskidor i varje. Ta fram fiskremsorna och snurra dem till  "rosor". Lägg en i varje form eller två om de blir små. Häll över lite buljong så det täcker ungefär upp till halva "rosen".Ställ in skålarna i ugn (ca.150 grader) medan potatisen kokar klart (fisken  blir snabbt färdig, tar ca.15 minuter).

Vispa ihop den kokta potatisen med lite smör, en skvätt varm mjölk, salt och vitpeppar. Servera fisken direkt ur de varma ugnsformarna. Lägg fram japansk soja om någon vill ha ytterligare sälta. Mosen läggs i en portionsskål vid sidan om. Ät en god sallad innan som en förrätt och t.ex glass med  jordgubbar som efterätt. (Mycket disk... så låt någon annan sköta den biten;)

Ris skulle kanske kännas mer "rätt" än mos till denna fisk, men mos visade sig vara alldeles ypperligt till! Både gott och mättande... samtidigt jag skriver detta hör jag nåt om Terijoki i Tv. Terijoki, på Karelska näset, nära Sankt Petersburg. Terijoki med de vackra gamla villorna. Uppfattade inte vad som sades men roades av sammanträffandet, uttalet, så lika det låter: Teriyaki- Terijoki.

En annan variant på rätten ovan, men med grädde och vitt vin, hittas här, också väldigt gott!














14 juni 2018

Tornsvaleproblematik, smörgåsar och en ledig dag


Äntligen är rädisorna skördefärdiga och sallad och örter finns för husbehov.


Vi har ett problem. Problemet heter Fru och Herr Tornsvala (tornseglare) (Apus apus). De har blivit fixerade av familj Talgoxes (Parus major)  holk. I holken finns ett gäng nästan flygfärdiga talgoxeungar som föräldrarna ännu matar. Allt vore frid och fröjd om inte Tornsvaleparet många många gånger per dag gör försök att flyga in i holken (de är dock för stora). Har aldrig sett på maken till envisa fåglar. Som om de inte fattar att holken redan är upptagen.
Om vi spikar upp en holk i närheten, en med större öppning. Får se om de hittar den då?

Primörer från trädgårdslandet fick pynta morgonsmörgåsarna. Trevlig familjefrukost då alla i familjen råkade var hemma t.om vår äldsta, som redan " lämnat boet',  hemma för stunden.

Talgoxarnas morgon som vi kunde följa med från köksfönstret var betydligt  stressigare än vår. Har  ledig dag idag men diverse hus- och trädgårdsprojekt skriker på uppmärksamhet, så bara att sätta igång....  Funderar måla utebastun,  men kanske den där tornsvaleholken borde snickras ihop först?


(så där ja... nu finns holken! Det blev ändå maken som tog itu med holkbygget. En vågrät tornseglarholk med en större bredare öppning. Nu upphängd inärheten av talgoxarnas hem. Bara att vänta och se. Typiskt att vi inte sett till seglarna nu, hann de ge upp?  Skulle vara så intressant att följa med denna speciella fågel på nära håll. Fortsättning följer om det blir så...)


12 juni 2018

Bocuse d'Or Europa 2018 - multitasking vid spisen.


Ja, man måste ju följa med hur det gick...

Bocuse d'Or 2018:

1. Norway
2. Sweden
3. Denmark
4. Finland 💜 !
5. France
6. Belgium
7. Switzerland
8. Hungary
9. Iceland
10. United Kingdom



...Norge med team C A Pettersen, Havard Andre och Gunnar Hvarnes tar första plats medan såsen puttrar på spisen.

Konstaterade att det går att fixa middag samtidigt man ser Live sändningen av  prisutdelningen av Bocuse d'Or Europa.
Min mat i en annan kategori än den den i Torino men smaken på "vardagsmakaroniröran" den var "molto bene". 


Bästa vardagsmaten = snabblagat, få ingredienser, gott och mättande



Enkel men god "vardagsröra" med höna, nässlor och makaroner.

Makaroner

hönsstrimlor
gul paprika
buljong eller grönsaksfond
förvällda finhackade nässlor (eller spenat)
svart peppar, salt
grädde

(Mängder... tja, beror på hur många ni är som ska äta)

Parmesan

Koka makaronerna, fräs under tiden hönsstrimlorna och paprikan. Späd med buljong, tillsätt de förvällda nässlorna. Häll i lite grädde när såsen kokat en stund. Låt småputtra medan du ännu svänger ihop en sallad. Rör ihop såsen med makaronerna och häll upp o djupa fat. Toppa med parmesan. Ät dig mätt och gläds över det nordiska prisregnet i Italien!