16 september 2018

September - Barn&mat/ Sapere


Hejsan länge sen sist!

Lovade komma med en uppdatering i september. Den här bloggen är en "månadsblogg" tillsvidare.



På "barn och mat" fronten: Det rullar på och vi har hunnit med det ena och det andra de senaste veckorna. Bärtema, äppel i fokus, "Pop-up" cafe ,"matglada fredagar" och ett föräldramöte med matinfo bland annat. Nu i september har vi ännu potatisupptagning, skördefest och våra "matglada fredagar" fortsätter förstås.

Barn och kokböcker, ja!
Så mycket att studera och mycket matprat kring det!
Låt barnen få sin egen "kokbokshylla"där de 
kan sitta och bläddra tillsammans.

Matglada fredagar betyder en specieĺlt matglad dag. Barnen (6-åringarna) två i gången är mathjälpare för en vecka. De hjälper till med dukning och småsysslor. På fredagar får de en specialuppgift på eftermiddagen. Det kan vara att baka äppelpaj, göra fina smörgåsar, fruktpinnar eller dylikt under handledning... ett mellanmål till hela gänget.
De är så stolta! Mitt kockhjärta smälter av att se deras iver!

Om måltidspedagogik handlade mitt  framförande på föräldramötet. Har gjort en liten dokumentation över "ett år på dagis, sett ur kökets perspektiv" så föräldrarna också förstår hur vi jobbar för att få matglada barn. Kanske också nåt de kan ta hem i sin vardag.

Sträva till matglädje om du läsare också jobbar med barn och mat och är du förälder jobba för trivsamma måltidsstunder och ta barnen med i kökssysslor! Ni vinner alla på det.

Har ni en liten matvägrare där hemma? Ta barnen med till torget och låt dem välja grönsaker. Barn älskar att få vara delaktiga, ta och packa en picknick korg och ät utomhus. Mat smakar så gott i en annan miljö ibland. Döp maträtten till ett skojigt namn... vissa barn kan vara matkrångliga i perioder men stressa inte, det går om.

Föresten konceptet "matglada fredagar" kan man bra köra med hemma också. Låt barnen under hela veckan ha nån liten uppgift. T.ex hjälpa till med dukning, torka köksbord eller dylikt och en dag i veckan nån specialgrej som att laga mat, baka eller nåt annat under uppsikt och assistens. Kanske en önskematrätt? Lovar att ni får en trevlig stund tillsammans.


Njut av dagen! Nu ska jag blanda lite målarfärg... målningsprojekt på gång.

Nästa uppdatering nångång i oktober.






10 augusti 2018

Tillbaks till ekorrhjulet och matglada barn


En veckas jobb bakom. Tillbaks till ekorrhjulet igen med andra ord. Tur att jag ändå befinner mig i ett så trevligt "hjul"! Så skoj att träffa småttingar igen. Nu blir det ännu mer satsning på måltidspedagogik är det tänkt. "Matglada fredagar" är nytt för i höst. Berättar mer då vi kommit igång.

Kommer uppdatera mig mer sällan i denna blogg i höst och då jag gör det handlar det mest om Barn & mat. Kanske som en liten månadsinblick vad vi sysslar med så att andra som jobbar med barn & mat/ eller familjer får ideer vad man kan göra för att skapa matglädje. 


Ha det bra i varma augusti. Önskar er en matglad höst!

Nästa blogginlägg i september.



2 augusti 2018

Simma i månsken och en frys fylld med glass


Gå in i en skuggig skog.

Recept på hur man överlever den allra varmaste sommaren:

En frys fylld med glass
Tanka vatten med jämna mellanrum
Klä dig luftiga kläder
Gå in i en skuggig skog
Sov med öppet fönster
Vät en handuk och häng över axlarna
Ta ett iskallt fotbad
Simma i månsken strax innan läggdax


Nästa vecka utlovas svalare väder.

Här ett recept på iste

Koka upp en liter vatten
grönt te, 2-3 påsar
En liten kvist enris (eller en dutt granskottssirap om ni har det)
nån kvist mynta
honnung eller osötat, välj själv

Koka upp vatten i tekokaren. Häll vattnet över en enriskvist, mynta och honnung i en kastrull och lägg i tepåsarna. Låt stå framme tills det svalnat. Sila och häll över i en kanna. Lägg kannan i kylskåp. Drickes avkylt kanske med is. Späd med vichy om ni önskar kolsyra och mer utspätt. En annan variant: smaksätt med ingefära och lime.

Skickar en medlidsam tanke till alla kockar som är på jobb i denna hetta.  Kökshjältar är ni!



30 juli 2018

Det Goda Hallonåret, kofta och hur man kokar majs


Den här sommaren kommer jag att minnas som Det Stora Hallonåret. Oj så mycket hallon det finns på kalhygget! Plockat och plockat, stora saftiga bär. Saknar skogen  men samtidigt är det intressant att se naturen igen ta över "det stora grå", kalhygget, som såg förfärligt ut ännu för något år sedan. Tänker på de skogar som nu brinner. Bedrövligt och hemskt men så fin jord där kommer bli i framtiden. På kalhygget här går det långsamt. Innan kvistar, rishögar och bark förmultnat tar det tid. Svårt att ta sig fram och svettigt att försöka ta sig till skogen  längre bort. Speciellt nu denna heta sommar. Men hallonen! De fyller kärlen snabbt. I skogen intill de kalhuggda ytorna finns blåbär, också de fina i år, men svampen kan man bara drömma om i torkan. 

I matväg var nepalesiskt på restaurang väldigt gott en kväll i veckan. Åt kofta med ris och goda såser och tillbehör. Gott vegetariskt och en tacksam variation till all torpmat som mest består av fisk och potatis, diverse pastor och sallader.

Semestern lider mot sitt slut. Nå, ännu en dryg vecka. Njuter av det det som återstår.

Roar mig ibland att läsa gamla tidningar här på torpet... denna artikel handlade om majs. Tydligen inte så vanligt ännu på 50-talet. Goda råd hur majs ska kokas.