2 februari 2019

Knyter ihop diverse projekt


Här har jag knutit ihop en gös...


Började denna blogg 2009. En hobbyblogg/ inspirationsblogg mest om mat. I bloggen hittar jag lätt tillbaks till mina favoritrecept då jag behöver nåt. Bra! Men som ni kanske märkt har inläggen blivit färre. Ja... börjar tio år "moasmirakel" kanske räcka?
Lite stolt över att jag lyckats inspirera en och annan för Sapere/ måltidspedagogik. Ett av mina stora intressen de här åren. Jag ville få folk att inse att MAN KAN göra nåt för att barn ska må bra, så att de ska få en sund inställning till mat och få dem att äta grönsaker utan problem. Lära dem känna variationer med hjäp av sinnen. Därav har det blivit så mycket sånt i bloggen. Mycket matideér med nordiska råvaror har det också hunnit bli. Det finns så mycket gott både vilt och odlat här på våra breddgrader som blir de bästa råvaror till det godaste rätter man kan tänka sig.

Knyter ihop också annat förutom bloggen just nu. Bl.a är min medverkan i styrgruppen för "Tack för maten", Marthaförbundets satsning de senaste åren också över. Slutseminariet lyckat och... ja bara så fint att vi är många som vill satsa på barn, mat och Sapere smakskola. Som ringar på vattnet, snöbollseffekten.

På jobbet knyts det "interna projektet" matglada fredagar ihop i form av en matglad liten mellanmålsskrift som "våra egna barn med familjer" ska få. Då kan de minnas tillbaks på ett matglatt år och pröva på recepten hemma.



Kan man sätta punkt för en blogg  efter så många år bara så här? En prick, en punkt och så är den slut?

Gör ett försök.

Ifall jag får "moasmirakelåterfall" (risken stor?) Ja då är det väl bara att ta tag i den igen men... vi får se om det bara blir en rejäl paus eller om detta inlägg blev ett definitivt slut.

Men hur som helst, ha det bra och sprid matglädje omkring er, skapa ett bra måltidsklimat för era barn och framför allt ta med barnen i måltidssysslorna!



(Ps. På facebooksidan "Sapere i norden" hittas även framöver Sapererelaterat innehåll.)


Lev gott, alla trogna läsare ♡... och kom ihåg:



2 januari 2019

Barn och mat och en mörk söt tomat




Bokens titel: Barn och mat - Från smakportion till äta själv
Författare: Sara Ask
Utgivningsår 2018
Förlag Mondial

Hittade Sara Asks senaste bok i biblioteket. Barn och mat Från smakportion till äta själv. En fin bok till alla nyblivna föräldrar och till er med barn i småbarnsåldern. Tips och goda råd, näringslära. Bra recept. En fullspäckad faktabok och goda ideér vare sig ni har matkrånglare eller glupska små barn.




Sweet Marmande tomato

Köpte några goda bifftomater på vägen hem. Marmande, mörka till färgen, saftiga och söta, fick träffa avokado och ruccola i en sallad. Balsamvinäger, peppar och lite smulad torkad koriander på det.

Ute stormar det...




5 december 2018

Hej december!


Här tycks vara daglig trafik enligt statistiken trots bloggen inte prioriteras just nu. Trevligt! Hoppas skomakarlaxen, rågbrödet, och bondosten smakar! (De sökord som ligger i topp) Ja Ellen Svinhuvudkakan tycks också ligga högt i statistiken - den är god.

I morgon firar Finland 101 år av självständighet och det kan man t.ex fira med en saffranssmakande toscakaka om man inte vill laga en "Ellen".  Gör en vanlig toscakaka men rör ner en nypa (eller två) saffran i det smälta smöret. Vill man kan man smaksätta smeten med lite apelsin- eller  havtornssaft också.

Ha en fin fortsatt december och en riktigt God Jul ifall nästa inlägg låter vänta på sig.




19 november 2018

Ateria-18, matglada barn och lite pausgymnastik


Novemberuppdatering:



-Har varit till Ateria-18 i mässcentrum i Helsingfors. Lyssnade på bl.a Helena Karhujoki "Mitä ruoan ostajan pitää tietää vastuullisuudesta"  (om hur man gör bra, ansvarsfulla val som inköpare) och på en paneldebatt "Miten saadan lisää luomua lasten lautasille" (Hur får man mer ekologiskt på barnens tallrikar) med Pipsa Hurmerinta som dragare. Sen strosade jag omkring och tittade på nya produkter och annat intressant. Försökte hitta produkter som skulle passa in hos oss. Ekologiska knäckebrödet i storförpackning kanske blir vårt nya ekoval om grossisten kan fixa fram det. Lunch blev vi bjudna på, planerad av Årets kock i Finland, Kalle Tanner.

Noora Sipilä (årets servitör)
 och Kalle Tanner (årets kock)
2018
Annat i november:

På jobbet har stora barnen turas om att vara "mathjälpare" (dukar, städar..) och veckan avslutas alltid med våra "matglada fredagar" där de får vara stjärnor. Har sett såå glada miner denna höst. Stolta barn som ivrigt jobbar och sen serverar sina kompisar goda melllanmål. Redan i början av veckan börjar vi planera mellanmålet och har lite hemlisar tillsammans, oj så de gillar det!



Det var lite om november. Och ja, fast många går omkring med trötta miner och mörkerdeppighet så gillar jag november! Inte ännu för kallt, mörkt ja men det finns ju lampor...och reflexer (viktigt!)

Igår blev det en runda till svampskogen och kom hem med en korg med trattkantareller. Fullt möjligt att ännu hitta svamp alltså!

Njut av november. Sitt inte bara still framför skärmar. Upp och hoppa, händerna upp i luften och rör på er t.ex så här...

Lite pausgymnastik:


upprepa 10 gånger.

Ät sen t.ex ett knäckebröd...

...kanske ekologiskt.