28 januari 2024

Fine dining hemma


Rödbeta med creme av Västerbottenost
(Rödbeta på örtolja, ostcreme, krutonger, picklad lök, flagor av Västerbottenost, örter som garnityr (vi hade bara dragon, enligt receptet ännu körvel och blaspersilja) En riktigt läcker inledning på middagen.

 
Eftersom julen svepte förbi i aptitlöshetens tecken med influensa i huset hade vi tänk gå ut och äta gott nån  kväll i januari istället. Men sen tänkte vi om. Fine dining hemma med förenade krafter.

Vad det blev:

Rödbeta med västerbottencreme (enligt Hanahomens Restaurang Plats recept).

Små boveteplättar med rom, lök och smetana

Regnbågslax i vittvinsås smaksatt med timjan (...och toppad med en rest av västerbotten ostcremen)

Till fisken en rotsakspytt med; morot, batat, selleri, kålrot och persiljerot och örter.

Slutligen en muffins med smak av Runebergstårta då den innehöll både bittermandel och skorpsmulor. Den hade även syrlig rosenkvittensylt i sig. Vaniljglass och hallon till den.

Mycket råvaror och lång uppköpslista men ser man till middagens kostnader blev det ändå rejält mycket billigare än att gå på restaurang... och det bästa av allt, det finns  rester kvar till idag! Dessutom roligt att kocka tillsammans!

Tror det får bli rotsakspytt och en god rödbetssallad  till korven. Snabbmat idag, dagen då vi också har presidentval här i landet.

(Fler bilder från middagen läggs upp på moasmirakel, instagram)






28 oktober 2023

Matglädje i höstmörkret








 Vintern är på antågande. Den första snön har redan pudrat marken. Veckorna går fort.

Ur mitt perspektiv har det varit en matglad höst. Både på jobbet och privat. Hunnit med flera skördefester, plockat svamp i massor (bästa svampåret på länge!) På jobbet drar jag måltidspedagogik på sidan om kockandet och njuter av barns tindrande ögon då de får känna sig delaktiga. Då de får visa vad de kan. 

Hemma blir det enkel men god mat om kvällarna. Risotto, pastarätter, soppor... och ibland dyker experimentlustan fram och man försöker skapa nåt helt nytt. Kan här rekommendera lyx i vardagen cremé  brulee smaksatt med rosenkvitten! Ja ibland behöver man efterrätter.

Några veckor i september var det ändå ett  undantag då det kommer till matglädje. Då inte mat smakade alls. Drabbades sent omsider av covid och gick som i dimma ett tag, men tack och lov övergående. I det stora hela en matglad höst. 

Kan du njuta av mat och måltid i vardagen?


18 oktober 2023

Rosenkvitten och äpplen


Kombinationen rosenkvitten och äppel är riktigt bra. Kokar man äppelsylt lägg med några rosenkvitten för extra god syrlighet och arom. Ett annat tips: lägg några rosenkvitten tillsammans med äpplen i en papperspåse. Vänta någon dag och njut sedan av äpplen som dragit åt sig den goda rosenkvittendoften. Ljuvlig doft och smak på de äpplena!



13 augusti 2023

Augustiträdgård i solsken


En och annan ärta. Zucchini, persilja och potatis... Lite smått att skörda. Inga stora mängder men skoj att ändå kunna hämta några av ingredienserna till vardagsmaten från den egna trädgården.

Efter att vi skaffade oss en ny effektiv kompost är det ett nöje att  se hur näringrik mylla kan göra underverk. Solrosorna sköt i höjden och blommar finare än nånsin i den näringsrika jorden.

På blomsterfronten har för övrigt dahliorna varit extra fina i år och de blommar än. 

Äppelskörden blir dålig, tyvärr, men så är det ibland.

Det var det senaste från trädgårdsfronten.
Passa på och njut av vackra augustikvällar då det går. 

Som i kväll: kvällssol i augusti, vindstilla, vackert!