1 september 2016

Skog i förvandling del 5/ sandsoppar och havsörnens middagsbord


Inte ett moln...så långt ögat kan nå. 

Hade en följetong tidigare i bloggen om hur bästa svampskogen plötsligt förvandlades till hyggesmark (läs mer under etiketten "skogen" här i bloggen) Sommaren då vår närskog försvann. Då kände jag mest förtvivlan. Idag hittas inte mycket svamp där som tidigare fanns stora fält med trumpetsvamp och trattkantareller.  Vill man ut i skogen måste man först  ta sig över två besvärliga hyggesytor med kvistar, stubbar och allmänt dålig terräng. Trodde inte heller det skulle bildas så mycket "vattenpölar" uppe på hygget som det gjort. Marken är sank och vitmossa har brett ut sig. Kanske där ännu blir en myrmark? Nu på hösten måste jag trots saknaden av skogen ändå medge att det är rätt vackert på vissa ställen, och intensivt grönt gräs vid vattenpottarna.

Nå, tar man sig över hygget kommer man ändå fram till en skog. Där hittas blandsvamp som soppar, riskor och kantareller. Flera nya bra svampställen har upptäckts och kantareller har det funnits extra mycket i år. Glädjande nog! Sandsoppar och björksoppar är också typiska i "mina vandringsmarker". Har dessutom hittat fina lingonställen jag tidigare inte visste om.

Sandsopp är föresten en helt ok svamp om man blandar den med annan  i t.ex en paj. Den blir lite missfärgad mörk/ blåaktig när man skär i den men det är inget att bry sig om. Här hittas fakta om sandsoppen.



Inser att jag hittat havsörnens middagsbord när jag mitt inne i skogen stöter på fiskben, fiskfjäll och rester av en fiskmiddag. Havsörnen som då och då ses flyga över torpet har fått sig ett skrovmål.

Nu gäller det bara att hitta nya bra trattkantarell- och svart trumpetsvampställen...bara att ge sig ut i skog och mark och fortsätta leta...







26 augusti 2016

Muminglass





Muminglass:

1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
några msk socker alt. honnung
2 mogna avokado
ett par tsk fint skuren citronmeliss
en nypa vaniljpulver


2-3 dl rabarber, socker

Vispa grädden ganska hårt. Koka rabarberbitar med lite socker. Låt svalna. Vispa äggulor och socker (honnung) luftigt över över vattenbad. Vänd försiktigt ner grädden i den avsvalnade äggsmeten tillsammans med fint mosad avokado + citronmeliss och vaniljpulver så det blir en jämn smet. Häll i en muminform. Frys in

Ta ut formen från frysen där nu avokadoglassen stelnat. Häll över den avsvalnade rabarbermassan Dra en plastfilm över och frys in på nytt. Ta fram glassen lite innan den skall ätas. Knacka lätt på formen när den tinat något och stjälp upp på ett serveringsfat.





Rostad flagad mandel och några krasseblommor som dekoration.



Syrlig, fräsch och "nyttig smak" enligt smakpanelen. Rabarberlagret kan lämnas bort om man lagar lite mera avokadomassa istället eller  byt ut rabarberlagret mot t.ex mosad banan eller mixade jordgubbar.



23 augusti 2016

Nordisk matkultur och matfostran stärker nordisk branding


...så hette seminariet jag deltog i förra veckan. Platsen var Helsingfors. I år har Finland ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet och det här var ett av programmen som jord - och skogsbruksministeriet och Kulturkontakt Nord stod värdar för,

"Under seminariet i Helsingfors presenteras innovativa matupplevelsekoncept från Sverige, Danmark och Island. Därtill diskuteras barn och ungas matkultur och matidentitet, främjande av skolbespisningen, matfostran i grundskolans undervisningsplaner, nya näringsrekommendationer för barnfamiljer, mångkulturella metoder inom matfostran samt matsvinn." / Bettina C. Lindfors


Storytelling by food

"We looked up from plate and starting creating..."

Björn Ylipää (kreativ ledare, Måltidsvision) höll ett medryckande framförande om hur man kan försöka fånga en känsla och överföra just den känslan till tallriken. Inte det lättaste kanske men väldigt utmanande. Han bad oss också blunda medan han spelade några låtar, bad oss tänka på mat. När Visa från Utmyra spelades kastades jag i tanken omedelbart in i min mommos kök. Mommo vid spisen som steker uppvärmd potatisgröt. Kanske jag hört den låten i det sammanhanget som barn? I vilket fall som helst ett positivt matminne. Potatisgröt med råg och lingonsylt. Lite smörsmak. Gröten godare dan där på än då den kokats. Sen följde någon lättare musik och gröten blev i stället en lätt fiskrätt, kanske sik o.s.v. Andra i salen såg säkert helt andra maträtter.  Musik och mat och minnen har starka band och det är en ytterst personlig upplevelse hur sinnesbilden blir.

Sebastian Hielm från jord- och skogsbruksministeriet presenterar följande talare
Halla Helgadottir från Iceland Design Center,

Sedan stod Halla Helgadóttir (Managing Director)i tur och temat var design. Food design. Hur man kan kombinera mat,design och arkitektur. (Ps.Googla om t.ex  Marti Goixe eller Marije Vogelzang)



En programpunkt var en presentation av "Geitmyra matkultursenter". Getmyras verksamhetsledare Eivin Lovdal var på plats och berättade om konceptet. Matglädje i praktiken, mitt i centrala Oslo ett matmekka för barn som Andreas Viestad är initiativtagare till.

(Vill ni veta mer om Geitmyra kan ni titta under etiketten: Geitmyra i denna blogg. Jag har besökt Geitmyra vid två tillfällen. Första gången jag var där var det precis nyöppnat. Det är fem år sedan dess. Många barn (och vuxna) har fått njuta av centret sedan dess. Ni kan också gå in på deras hemsida och läsa mer! Vi behöver fler "Geitmyrar" här i norden!

Från Danmark kom Mikkel Sander (Substainability Manager & Project Manager) han berättade om matarrangemangen kring Roskildefestivalen. I år var den ekologiska andelen råvaror 75% men målet är 95%  Danmark är ett föredömme vad gäller ekotänk!


I pausen blev vi bjudna på ett gott mellanmål.




...sedan fortsatte seminariet med många fler föreläsare. T.ex matkulturprofessor Johanna Mäkelä som pratade om matvanor i familjen.


 och Harriet Strandvik om Barnens kockskola på Åland och om att engagera barn att börja kocka.


Avslutningsvis fick vi smaka goda nordiska smaker tillredda av elever vid yrkeshögskolan Laurea.


Måltidsrepresentation.



...och musik av bl.a Aikasoppa. Ja ni ser väl att där står en ärta.




I bakgrunden en ny bok om skolmat i Finland, som jag kan återkomma till i ett annat inlägg.








19 augusti 2016

Söt-surt till kaffet och supersaft för superkraft


Har varit på ett intressant seminarium med barn&mat tema men mer om det i ett senare inlägg.


Havtorn (Hippophae rhamnoides) kan också kallas 
havstörne eller finnbär. Tyrni är det finska namnet


Innan dess havtorn.Vi fick mycket bär i vår gårdsbuske i år. Jag har kokat saft, pressat råsaft, fryst in bären som de är för kommande experiment och lagat en morot-havtornsmarmelad (som jag kryddade med ingefära, kanel och nejlika). När jag kokade en sats bär till saft blev det mycket frö och skalrester kvar då saften silades. Vad gör man av det då? Havtornsknäcke tänkte jag först men det fick ändå bli nåt sött och gott denna gång, en "råkaka". I massan blandades diverse som hittades hemma: havregryn, mysli, havregkli, mandelmjöl och nån matsked olja + litegrann socker för att dämpa syran... och så smälte jag lite hushållschoklad. Blandade ihop allt och bredde ut på en plåt. Lät stå i kylen och skar sedan plattan i bitar (om man vill kan massan förstås rullas likt kokosbollar istället). Frös in hälften, andra hälften fick bli "kaffebröd" för de närmaste dagarna. Syrligt goda mättande chokladbitar med havtornssmak blev det. Lite fastare konsistens hade det blivit med smör eller kokosfett, nu är de lite mjuka men mycket goda! Havtorn har en finfin nordisk smak! Ångrar inte att jag planterade havtorn i tiderna. I vinter ska det drickas supersaft för att få superkraft när vintertröttheten börjar ge sig till känna.