27 oktober 2010

Sapere i småbarnsfostran

 Gissa vad...
-"Det e lika gott som karkki!" (=godis)
-"Det finns röda, gula,gröna..."
-"Orange"!
-"De finns såna, såna där jättestarka, har man int´ glasögon på svider de i ögonen...har man glasögon på svider det bara på glasögonen...hi, hi, hi..."

Barnen diskuterade dagens grönsak vid Saperestunden idag. Vad fick de smaka, dofta, titta på?
Ja det är inte så svårt att gissa.
Paprika.

Vi har hunnit med en hel del under hösten: Kålrabbi, rova, vitkål och pumpa m.m Ibland bekanta smaker och dofter, ibland lite ovanligare. Så småningom blir det julens smaker. Kryddor och annat. Med upprepning. Det är viktigt. Det återkommande! Om och om igen. Smaker att vänja sig vid. Det är härligt att se dem smaka, titta och prata om mat. 
Sapere - en så enkel metod! Kostar i princip inget, nå bara de få grönsakerna förstås, men en paprika ger många små smakbitar. (Jag brukar lägga fram en hel grönsak och ett par skuren i små smakbitar. Samma grönsak återkommer senare i maten, salladen eller i mellanmålet den närmaste tiden, och upprepar sig efter en tid). Det enda som egentligen krävs för Sapere är en liten stunds koncentration. En samling kring en grönsak. Det räcker med någon enstaka gång per vecka. Barnen vill, så det hänger på de vuxna att skapa såna stunder. Det tar inte många minuter men ger så ofantligt mycket! Saperemetoden är egentligen utarbetat för lite äldre barn men jag tycker allt mer att det är redan i dagisåldern/eller första åren i hemmet Sapere borde introduceras för varje litet barn!!! Ja redan på rådgivningen kunde man ta upp Sapere. Det borde höra till barnens rättigheter, allebarnsrätten, alla barns rätt till Sapere, och en mycket vidare sinnesvärld öppnar sig. En värld där mat inte bara är mat. Att bygga upp ett matvokabulär, hitta ord på det man känner, doftar, smakar på. En värld där mat är smak och upplevelser för alla sinnen!

3 kommentarer:

majmamma sa...

Det låter jätteintressant. Har stött på begreppet Sapere tidigare, men har ännu inte riktigt klart för mig vad detta projekt går ut på, och har inte hunnit kolla med min vän Google heller. Men jag skall absolut ta reda på och försöka förverkliga det här hemma och på dagis. När har ni börjat med Sapere och hur?

MoWe sa...

Det är nog på helt eget initiativ vi smått börjat ta in Sapere i dagis. Man kan ladda ner en guide t.ex via Marthaförbundet (Harriets sida). På den rikssvenska sidan om Allebarnsrätten hittas även mycket ideér. Det handlar om att barnen ska använda alla sina sinnen, titta, dofta, känna på, smaka, lyssna hur det låter...bekanta sig med råvarorna som man sedan tillreder. Väcka intresse.Prata mat. De små "smakstuderna" kan man t.ex ha i samlingen eller utomhus på skogsdagen om ni brukar ha en sån. Infobrev till föräldrarna kan också vara bra, så kan de smaka på samma där hemma, upprepning är bästa metoden att få barnen att acceptera nya smaker.

Christian Tikkanen sa...

Bravo MoWe, så skall en tvättäkta gastronom tala. Fortsätt i samma goda anda och du blir en sann Saperist. Det finns också denna länk att ta till om man vill få grundlig redogörelse över sapere.
Måltidens hus i Norden, Grythyttan, grythytte Akademien, Örebro universitet: här får du länken:
http://www.sapere.se/mallar/start1.html

Skicka en kommentar