Middagstips!Rågmjölspanerad strömming
med persilja, potatismos, citron
Lagade föresten en god kall tsatzikiliknande sås till fisk en kväll.Den bestod av gurka som fått rinna av, smetana och råriven pepparrot, salt och peppar. (Smetanan kan bytas ut mot matlagnings jougurt eller creme fraiche).
3 kommentarer:
Få ting går upp mot strömming. Brukar använda Operakällarens recept, där man låter strömmingen marinera i en blandning av äggula och vispgrädde i cirka 1 - 2 timmar. Sen rågmjölspanerar man.
Bor du i Borgå? I sommar ska jag till Finland igen och Borgå är ett av mina inbokade utflyktsmål.
Hälsningar Gunilla
Denna gudomliga fisk, jag säger bara som Tore Wretman citerat: "även om man har råd att äta gåslever varje dag så kan man inte. Man skulle tröttna till antipati. Men si strömming kan man äta varje dag och ändå älska det lika mycket".
Bottniska vikens, Finska vikens och Östersjöns silver skall man nog kunna kalla det. Himla synd att så många ton årligen malas ned till djurfoder.
Gunilla: Ja, en fin sommarstad! Tack för Operakällartipset!
Ja strömmingen har sina trogna anhängare, jobbade ett tag på en lunchrestaurang där vi alltid stormades av en skara stamgäster när det vankades strömming.
Skicka en kommentar