30 mars 2011

Rosmarin/ Sapere


"Rosmarin luktar kottar!" sade en liten gullunge.
"Man känner hur den smakar när man luktar på den" sade en annan. 
Tänka att veta, eller åtminstone kunna föreställa sig smaken innan man ens smakat!

Det här är precis vad Sapere i ett nötskal går ut på. Använda sina sinnen. Få ord på det man upplever. Inte bara "Det smakar gott/ det smakar illa" utan att iställe dra paralleller till kottar och annat. Väcka nyfikenhet, få barnet att dofta, titta, känna och kanske smaka lite lite grann. Rosmarin är kanske inte en så vanlig krydda i hemmen, men börja lite försiktigt, och sen som också Jamie Oliver säger: upprepa, upprepa, upprepa. 
Kanske en rosmarinkruka hemma på fönsterbrädet även lockar barnet till små doft- och smakstunder.  


Nej det är inte Spagetti
 Bolognese,utan en vegetarisk
 sås med mungbönor,tomat,
 lök, vitlök,salt, peppar och 
fint skuren rosmarin.

Ett annat rosmarintips hittas här: 
Rosmarincrepes
Eller baka ett bröd, stick ner lite rosmarinkvistar här och där, kanske något annat också...ost, oliver, minitomater...


Citat min egen son: "De är ganska goda de där barren".

1 kommentar:

Skicka en kommentar