10 maj 2010

Tidens gång


Igår låg jag på soffan, läste gamla tidningar och åt choko...




...uppslukad av Illustrerad veckoskrift, anno 1901-04 upphittade på torpet. Det var en stundvis mycket roande läsning! Tankar och anekdoter från en tid som flytt. Hittade bl.a en historia skriven av någon som kallade sig "Huck". Såg att den handlade om mat så intresset vaknade till liv.

Huck hade skrivit: En intervju med en framtidsmänniska. Detta skrev han alltså för dryga hundra år sedan. Den fiktiva framtidsmänniskan han träffade var en människa 200 år fram i tiden (alltså bara 100 år framåt ur vårt perspektiv). Han inleder historien med att berätta att han läst några artiklar av kemisten Berthelot och fysikern sir William Ramsay. De hade spekulerat i om man i framtiden kommer att kunna framställa födoämnen på kemisk väg. Historien tar sin början och beskriver hur denna Huck går på en gata för att hitta en restaurang. Han möter en man som tycker att han ställer en underlig fråga då han frågar vägen till närmsta restaurang.

-Hvasa? Har ni inga restauranger här i stan? frågar Huck.
-Inte hvad jag vet, men om herrn är hungrig så kan jag bjuda på en bit.
Och så följer Huck med den okända mannen (mannen från framtiden) hem.
Senare (berättelsen är lång...) kommer mannen ihåg att Huck var hungrig och går efter något att äta. Han kommer in med en hög med piller.
-Kanske det får lof att vara en sup, sa han.
-Tackar sa jag (Huck). Kanske en för köldens skull.
Han gaf mig ett piller.
-Skål, sa han och räckte upp ett liknande piller och tillade upplysande:
-Ja vi brukar klinga med alkoholpillerna mot varandra när vi tar in dem.
-Brukar ni äta fettet först eller kolhydraterna?
-Tack stammade jag, det är mig likgiltigt.
Han sträckte mig en skiva af något mjukt och klibbigt ämne. Därefter togo vi in en stor mängd stora piller. De gröna var kolhydrater, de hvita var socker, de röda ägghviteämnen.
Historien fortsätter med at de senare även intar nikotinpiller. Framtidsmänniskan berättar för H att han hört av sin farfar att människor för länge sedan åto djur och gräs och alltmöjligt annat osmakligt.

Även ett annat skriveri i Illustrerad veckoskrift handlar om Tidens gång, där fanns en spalt som jag tycker är aktuell än idag. Speciellt det där om att man på allvar borde lägga sig in i ett ämne...


 ...må vi åtminstone visa våra barn att gå en bättre väg, än den vi trampat.

Att ta fram matglädje och lyfta fram matkultur hoppas jag allt fler gör. Och att visa våra barn hur stor vikt det är att få ett bra förhållande till mat. Det är ändå ett förhållande man har med sig genom hela livet.
Annars sitter nog våra barnbarnsbarn där och äter piller en vacker dag, precis som i Hucks framtidsscenario.

9 maj 2010

Min morsdag

Idag på morsdagen har jag inte behövt ägna mig så mycket åt mat... ja bara ätit av den förstås.
Det blev en läcker brunch i morse lagad av familjens tre karlar, stora som små. Brie och croissanter bl.a. Jag kunde mätt och belåten istället ägna förmiddagen åt något helt annat. Studerade sommarens mode så nu vet jag hur jag ska klä mig...




Visittoilett på vänstra bilden och Fjäderboa med garnityr af strutsfjädrar på den högra!
Det ni, månne jag hittar det på Stockmann? Kaninen borde också få något nytt så han matchar mig. Kanske denna hundklädsel skulle passa med ståndkrage med röd och blå sidenkravatt! På rocken finnes baktill en ficka, ur vilken en kokett näsduk sticker fram....




Oj då! Nu märker jag plötsligt att det inte är dagens tidning jag läser...
utan Illustrerad veckoskrift från 1903...måste kanske tänka om då.

Glad morsdag alla mammor!


8 maj 2010

Basilikaparfait!



... och lite minnen
Mulino Rotone

http://www.mulino-rotone.com/


Eva!
Det här är egentligen ett "insiderinlägg"
(riktat till en msv-97a som hittat min blogg och ville ha receptet;) Men kanske någon annan också kan ha glädje av receptet på parfaiten så skriver det här.

Basilikaparfait a la Monique

(som E tydligen har döpt den till)...men inte är den mitt eget påfund. Den härstammar från den kaotiska cateringen i källarvalvet där även du E överlevde ett arbetspass;)

4 krukor basilika
1 liter jougurt naturell
24 äggulor
12 msk honnung
6 dl fintsocker
1 liter vispgrädde

Serveras med färska eller marinerade jordgubbar!

Skär basilikan smått och blanda med jougurten.
Vispa grädden hårt.
Blanda honnung, socker med äggulorna och vispa till skum över vattenbad.
Låt svalna.
Blanda försiktigt ihop jougurten, äggblandningen och grädden.
Fyll i formar. Lägg i frysen. Stjälp upp en stund före servering.

Obs!Detta är en jättesats så om man bara lagar "till familjen"
kan man dividera receptet med 4 eller 5...

Men borde vi inte bli lite nordiskt innovativa och skippa basilikan nästa gång? Byta ut den mot något fräscht och typiskt nordiskt istället. Italien i all ära men nu blåser nya vindar...



Någon som kan komma med förslag till en nordisk parfait?











Toscana 1999 (Bra med blogg, man kan ha användning av sina gamla bilder!)

7 maj 2010

Avena sativa




Avena sativa är det latinska namnet för havre. Läser i dagens Hbl en spalt av Magnus Londen där han funderar över närmat. Han har plötsligt en morgon börjat fundera över varför de köper havredynorna Quaker from America till morgonmål. Varför inte finsk havre? Senare samma dag går han och köper ett paket Elovena fullkornshavrefras istället.
Elovena, varumärket som försett oss finländare med havregryn i 85 år redan. Äkta finländskt så det förslår och den vackra skönheten på kartongen ler så inbjudande. Men... plötsligt läser han det finstilta: producerad för Raisio. Inte producent: Raisio. Något lurt? Det visar sig att den vackra finska flickan är en tysk Mädchen! Valmistusmaa: Saksa. står det nämligen längst nere. Tillverkningsland Tyskland.

Själv köpte jag Elovenas havregryn för ett tag sedan.De kan väl ändå inte vara tyska? Jag köpte dem mest för den snygga plåtburken skull, den som tillverkades i samband till 85 årsjubileet. Eftersom vi är en grötglad familj har grynen snabb åtgång så den har fyllts på några gånger redan. Men senast fyllde jag den med ekologiska gryn från ortens fina kvarn i stället. Så innehållet är något annat än vad burken påskiner. Nu är det åtminstone säkert finländskt i den! Och närodlat.

Och från det ena till det andra. Strejken på de stora livsmedelsfabrikerna fortsätter. Den kan bli långvarig. Nästa vecka är det Kristihimmelsfärdsdag. Folk har börjat hamstra sägs det. Det är alltså "färdigmaten" som riskerar ta slut. Grönsaker och andra råvaror kommer det att finnas liksom mjölkprodukter. För dem som brukar livnära sig på färdigmat kan strejken vålla problem för, (och skol- och sjukhuskök kan få lite knepigt.) Nyhjälplösheten gör människan handfallen.
Ett nytt askmoln från Island kan eventuellt stoppa flygtrafiken igen sa de på radion... 
Flygstopp, livsmedelsstrejk. Om planen står stilla och fabrikerna ej tillverkar vår mat då är det kanske på tiden att tänka i nya banor? Man kan åka tåg och man kan lära sig att koka gröt t.ex. Bryta sig ur ingrodda vanor och sluta ta allt för givet.