21 september 2010

Tisdagar doftar bulle


Tisdagar

är speciella, 
 de har en alldeles egen doft. 
Doften av bullar.
Bullar med kardemumma.
Med mjöl från bästa kvarnen,
och rårörsocker.
Bakade av ivriga
små barnahänder.

Inne i köket är det hett värre.
Svetten lackar och kinderna blossar. 
Jag balanserar mellan plåtarna.
Försöker skapa rum.
In med en plåt,
ut med en annan.
Det blir mycket bullar.
Så mycket att det räcker
både som efterrätt till soppan
 och att ta med hem.
Varje barn får med sig en påse,
I påsen finns ett par, kanske tre
små doftande bullar.
Bullar man kan bjuda familjen på.
Delad glädje är dubbel glädje.
 
Varje tisdag.
En återkommande rutin.
En doftande rutin.
Jag tycker om tisdagar.
För de smakar så bra 
och de doftar så gott! 
Och det känns i hela kroppen 
att man jobbat.




(Samtidigt är hela proceduren en övning i Sapere!
 Känna på degen, se resultatet, alla dofterna, smaka på...) 

20 september 2010

Lchf


Moas funderingar:

Alla tycks tala om någon Else Håef nuförtiden. Hon har någon metod man borde följa. Else Håef-metoden heter den visst.
Men jag undrar... jag försökte faktiskt ta reda på vad den går ut på. Man skall undvika att äta sånt som potatis och bröd. Redan det låter som det inte vore något för mig. Mitt dagliga bröd kan ingen ta ifrån mig! Och inte potatisen heller! Sen ska man vräka i sig proteiner, äta kött i mängder. Är inte lagom bäst? Och hur var det nu med sambandet mellan köttproduktionen och miljökonsekvenserna, var det inte så att vi borde minska med köttet tyckte jag bestämt?

Fett, fett och åter fett - ät så mycket fett du vill, förespråkar den där Else. Men om jag vill inte ha så mycket då, så gott är det inte. En klick i potatismoset eller lite på mackan räcker så bra så. Frukt - inte bra. Hon tycker alltså att jag ska lämna äppelskörden och förmultna? Nej gu bevars, jag som tänkt laga äppelmos för hela året. Korngrynsgröt med äppelmos är så gott! -Jaha, enligt Else är inte  korngrynen heller så bra. Sädesslag överhuvudtaget uppskattas inte i Elses diet.  Fett och proteiner och lite ångkokta grönsaker det är det hon vill hon leva på Else Håef! Inga kolhydrater, aja baja! 
Ska sanningen fram så låter det  som om hennes metod inte är något för mig. Om jag skulle ta och bjuda henne över nåt tag och smaka på min potatis-special? Lite nygräddat bröd och kanske ännu lite äppelpaj till efterrätt. Undrar om hon inte skulle tänka om då?


Else Håefs mardröm? 
Potatis och äppelklyftor i ugn med vitlök, timjan 
...och bara lite olja.
180-200 graders ugn ca 35-40 minuter. 


o.k, lite kött också.

Moas metod = lagom av allt är bäst 
Och gott ska det vá!


"God mat, mycket mat och mat i rättan tid"
sa de skånska drängarna...

(citatet hittat i Ville Vallgrens bok "Villegubbens matkatekes")

19 september 2010

Scolopax rusticola

Morkulla (finska: lehtokurppa)

Fin bild eller hur? Hittad vid en dikesren, och fotograferad av maken under lördagens "syysralli".
En årlig återkommande programpunkt bland fågelentusiasterna. 
Själv tillbringade jag en nästan  olidlig lördagsförmiddag i ett stort shoppingcentrum med med barnen, jagade kläder till dem, åt  bedrövlig mat i en överfull restaurang med "dunka-dunka" musik i bakgrunden. Jäktade människor, långa köer vid kassorna...trevligare kan man ha det. Söndagen får bli definitivt bli utedag utan "dunka-dunka"! 

I Hagdahls  "Kok-konsten som vetenskap och konst" från 1891 finns många recept på morkulla.
"Hon beundras också af sina dyrkare på ett lika outsägligt sätt som hinduerne dyrka sin Stor-lama; ty hennes inelfvor med hela deras respektive innehåll förtäras med vördnad af de invigde amatörerna och med hänryckning af noviserna."

17 september 2010

Kaffepanna

Lite mer 50-tal..

Pehtoori-kahvipannu

Design: Antti Nurmesniemi 
1957