29 september 2010

"Cook It Raw" kockarna - i skogen

Kollat på you tube:

Cook it raw- some of the Best Chefs in Lapland 2010

När jag ser David Chang, Daniel Patterssons och de andras fynd tänker jag  på den där gamla visan... "Kling klang klockan slår gå ut och plocka mossa, dagen lång och magen trång och lite mat i påsen..." 
Men det blev säkert något gott av det, kockar av världsklass klarar sånt;)

Jag plockade bara svamp under senaste rundan i skogen, de börjar komma nu...trattisarna! Svamparna kommer och fåglarna far...

Tranplog
Vitkindade gäss



24 september 2010

Mathias Dahlgren


Varför blir man kock? Lyssna på Mathias varför han blev det. Jag tror många kockar påverkats redan i barndomen. Det behöver kanske bara vara ett angenämt matminne från tidiga barnaår.
Någon doft eller smakupplevelse som etsats sig fast och man får ett passionerat förhållande till mat.
Ibland händer det i mitt jobb att jag stöter på barn som verkar njuta lite mer än de andra. T.ex en pojke på ett dagis jag jobbade en gång  som oftare än de andra barnen smög sig in i köket, trots att det egentligen inte var tillåtet. Han kom in för att dofta lite. Ville bara prata lite grann. Ville veta vad som kokade i grytan. Jag kan mycket väl tänka mig att just denne gosse en vacker dag jobbar i kök. Eller flickan som älskar ärtsoppa och med jämna mellanrum kommer med frågan om när den nästa gång är på menyn. Hon får något saligt i blicken när hon på finska säger "hernekeitto". Man kan nog urskilja dem redan, de riktiga gourmanderna. Men de andra är också på god väg ... vem vet, med hjälp av Sapere, skördefest och ett kök med dofter blir det kanske kockar av hela gänget;) 

23 september 2010

Tips! Rester







 Fyllda tomathalvor med
trumpetsvampskornotto 
och chevre. 

Tips! Rester (i detta fall kornotto) från dagen innan
kan bli mumsbitar dagen därpå! Lite lyx i vardagen är aldrig fel!

"Vanlig" risotto och lite emmentahl blir en enklare variant och
 istället för tomater kan man ha urgröpta zuccinibåtar eller paprikor.

Vattenglas, ägg och 1800-tal


Förr i tiden använde man sig av vattenglas för att konservera ägg. Nej inte glas med vatten, utan ämnet vattenglas som är synonymt med natriumsilikat. Natriumsilikatet täppte igen porerna på äggskalet och på så vis blev hållbarheten längre. Det var en vanlig metod bl.a till sjöss. 

I torpet där vi tillbringar en hel del av sommaren hittar man inristat i en skafferidörr några anteckningar vad som funnits i skafferiet. 270 st ägg har någon skrivit. Ja de hade många munnar att mätta och ägg gick åt i stora mängder.
Av någon anledning, (som jag gärna skulle vilja veta bakgrunden till) beställdes ägg från St Petersburg.  Har hittat ett brevkort där det står att de sänder icke mindre än 14 lådor. Innehåller per låda 1440 stg. Årtalet är oskarpt men torde vara 1900.

14 gånger 1440=20160st!


Tips! Läs mer om ägg i vattenglas i lottens blogg!